Per Lindvalls 2022: Ballonger, korthus och Svarte Petter

Taggar i artikeln

Per Lindvall
Publicerad
Uppdaterad

”Det är något som inte funkar i det svenska elsystemet.” Det skrev Realtids Per Lindvall redan ett par veckor innan Ryssland gick in i Ukraina med efterföljande energikris och skenande elpriser som följd. I mitten av september skrev han om hur Storbritanniens nytillträdda premiärminister Liz Truss såg ut att segla rätt ut i stormen. En månad senare hade både Liz Truss och hennes finansminster avgått. Så vill du vara förberedd framöver, se till att läsa hans kommande krönikor. Här är alla hans 64 alster från 2022. Från januari till december. Enjoy!

Realtid.se

JANUARI

Vi har byggt upp något som ser ut som och som sannolikt kommer att röra sig som ett korthus

Vi svenskar och världen har aldrig varit mer förmögna, mätt som finansiella värden, samtidigt är skuldsättningen också på rekordnivå relativt denna aktivitet. Men om förmögenheterna är en funktion av den ökade skuldsättningen hur stabila är de då? Inte så värst, är Per Lindvalls svar.

Läs hela krönikan här>>

Annons

Uppenbart att den kinesiska ekonomin
står inför mycket stora utmaningar

Kinas ekonomi börjar alltmer likna Japans position för 25 år sedan. Realtids Per Lindvall tvivlar på  om det finns några vackra lösningar på de utmaningar som landet står inför.
Läs hela krönikan här>>

 

 

Annons

FEBRUARI

Meta och Spotify – slutet på
berättelserna, och början på en ny

Kurskollapsen för Meta (Facebook), Paypal och även Spotify på torsdagen, ackompanjerar de senaste månadernas mer eller mindre fria fall för ett brett antal andra uppumpade aktier utan intjäning inom så kallade ”framtidssektorer”. Vi ser ett mönster där Sci-fi-berättelserna byts mot en mer ”realitybetonad” dramaturgi.
Läs hela krönikan här>>

Den bortglömda kraftvärmen

Bortfallet av elproduktion från de svenska kraftvärmeverken är lika stort som nedläggningen av fyra kärnkraftsreaktorerna sedan 2015. Trots skenande elpriser och hot om effektbrist har inte denna potential utnyttjats. Det är något som inte funkar i det svenska elsystemet, konstaterar Realtids Per Lindvall.
Läs hela krönikan här>>

Annons

Stablecoin – kryptovalutornas svajigaste länk

”När folk slutar att tro på gud, så tror de inte på ingenting. De tror på vad som helst, typ bitcoin, NFT och Web 3.0.” Detta tidsanpassade citat från den irländska författaren och dramatikern George Berard Shaw är en rätt bra beskrivning av vår tid. Realtids Per Lindvall konstaterar att de bud som ska styra oss inte längre är huggna på några stentavlor, utan ”koden är lagen”.
Läs hela krönikan här>>

En fullskalig invasion är en möjlig utveckling
– men inte nödvändigtvis vad Putin eftersträvar

Europas och Ukrainas beroende av rysk naturgas är EU:s akilleshäl i Putins maktspel. Det handlar inte bara om energiförsörjning utan inte minst om naturgasens avgörande roll för produktionen av konstgödsel och i förlängningen EU:s livsmedelsförsörjning.
Läs hela krönikan här>>

Ryssland tar Europa tillbaka till 1800-talet

Med den ryska invasionen av Ukraina krossas inte bara den europeiska säkerhetsordningen, handelsutbytet utvecklas från ömsesidigt stärkande transaktioner, till ett nollsummespel för att nu skickas ner i dunkla källare där frågan blir hur mycket eftergifter man kan pressa de ”handelspartners” som man har på kroken till. Det handlar om ren utpressning.
Läs hela krönikan här>> 

 

 

MARS

Ja, det låter melodramatiskt
– men det är mycket som ligger i korten nu

Det tornar upp sig ett elände just nu med krig, energikris och allt tydligare indikationer på klimatkrisen blir allt värre. Men om demokratiska länder för första gången sedan andra världskriget ska kunna samla sig till ett konstruktivt kollektivt agerande så är det väl nu.
Läs hela krönikan här>>

Sanktionerna sänker stabiliteten
– vem blir sittande med Svarte Petter?

Oavsett vad vi tycker om Putin så sänker sanktionerna stabiliteten i de finansiella flödena. Vi står med en växande grupp investerare vars fordringar har blivit allt mer osäkra och ett antal aktörer som inte kommer att kunna fullfölja sina åtaganden.
Läs hela krönikan här>>

Tänker Xi gå i Putins fotspår?

Putins krig mot Ukraina har lika pedagogiskt som fruktansvärt visat på det allvarligaste konstruktionsfelet med ett auktoritärt styre, där allt för mycket makt samlas på en hand. Det finns ingen motkraft som kan ta tag i ratten och styra upp ekipaget på vägen när det är på väg över stupet. Vill Kina och Xi Jinping vill ta lärdom av detta?
Läs hela krönikan här>>

Är ryska råvaror dagens subprimeobligationer?

Även om vi länge har trott att ekonomin blivit alltmer frikopplad från våra basala råvarubehov så har den ryska invasionen av Ukraina ställt detta på ända. En kvalificerad gissning är att det kommer att bli rörigt.
Läs hela krönikan här>>

Ökad försvarsbudget befogad och
bankerna har ingen anledning att gnälla

Regeringens förslag att öka försvarsutgifterna till motsvarande 2 procent av BNP, eller drygt 100 miljarder kronor är naturligtvis befogat. Att beskattning av banker, andra juridiska personer och kapitalinkomster bör komma i första rummet om statsintäkterna behöver skruvas upp borde vara en självklarhet.
Läs hela krönikan här>>

Inflationen och konsten att skilja äpplen från päron

Att Kinas ekonomi är i mycket skakigt tillstånd till följd av deras enorma fastighetsbubbla kan kanske vara en faktor som verkar stabiliserande i detta läge. Det skriver Realtids Per Lindvall och konstaterar att idéen om att inflationen skulle vara övergående har i sig visat sig vara övergående.
Läs hela krönikan här>>

15 miljarder fattas – obegripligt att
Sveaskog toppar hållbarhetsranking

”Så göra vi när vi tvättar våra kläder, tvättar våra kläder”. Denna ramsa från någon julgransplundring på 70-talet ekar i huvudet när jag läser om vilka svenska företag som valt att gå ut med sin ranking i den senast versionen av ”Sustainable Brand Index.”  Realtids Per Lindvall tänker på ”greenwashing.”
Läs hela krönikan här>>

Efter Rysslands angrepp på Ukraina
känns kärnkraft lite mer ”sådär” än tidigare

Den ”vuxne i rummet” och hans tilltänkta regeringskompisar har utlovat en storsatsning på kärnkraft, som en lösning på Sveriges energiproblem. De har nog inte tänkt så långt. De har helt glömt den geopolitiska dimensionen.
Läs hela krönikan här>>

Att några ICA-handlare har ägnat sig åt insideraffärer är väl inte så märkligt. Det är väl business as usual?

”Är någon förvånad över att det förekommit insiderhandel på ICA Handlarnas Förbund? Inte jag.” Det skriver Realtids Per Lindvall som lite småsurt undrar om ICA är en förkortning för Insiderhandlarna Central Avdelning
Läs hela krönikan här>>

Därför är Landshypoteks låga räntor ett vågspel

Räknar man baklänges från vad Landshypoteks egen finansiering kostar och vad kostnadsmassan för denna nya verksamhet, att låna ut till välbesuttna villaägare i Stockholms och Göteborgs förorter, drar så hamnar man runt noll kronor i överskott.
Läs hela krönikan här>>

Nymans förslag driver upp den
samlade skuldnivån ytterligare

Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman tycker att det är bra läge att satsa på energieffektivseringar. Realtids Per Lindvall ser obekväma konsekvenser.
 Läs hela krönikan här>>

 

 

APRIL

SBB säger att Viceroy ljuger – min erfarenhet säger mig att Viceroy är något på spåren

Jag hävdar att SBB:s balansräkning har en mycket smalare bas att stå på än vad de vill ge sken av och har en inbyggd vinglighet.
Läs hela krönikan här>>

Sossarna är tyvärr tillbaka i 70-talet

Realtids Per Lindvall tycker att det är uppenbart att vindkraftslobbyn i kombination med sossarnas egna vurm för ”nyindustrialiseringen” helt har kört över miljödepartementet och dess chef, Annika Strandhäll.
Läs hela krönikan här>>

Så kan tilliten till de mest expansiva fastighetsbolagen snabbt försvinna

Vill man hitta det hörn, eller kanske hål, på de finansiella marknaderna där ”kanariefåglarna” börjar kvittra först, när ovädersmolnen tornar upp sig på den ekonomiska himlen så är det på kreditmarknaden. Och Realtids Per Lindvall hör ett rejält kvitter.
Läs hela krönikan här>>

Den socialdemokratiska budgeten
skvätter lite hit och dit

Realtids Per Lindvall lyssnade på budgetdebatten, som inte var någon debatt. Bara markering av revir.
Läs hela krönikan här>> 

Ännu ett fiasko för Vattenfall

Vattenfall är inte känt för att göra goda affärer. Avyttringen av de tyska brunkolstillgångarna under i början av 2016 kan nu också börja räknas in under avdelningen ’mycket dåliga affärer’. För brunkol har klivit fram som det lönsammaste och mest nyttjade fossila kraftslaget i Tyskland, efter att gaspriserna skenade under 2021. Köparen har gjort en mycket bra affär, konstaterar Realtids Per Lindvall.
Läs hela krönikan här>>

Hur ska Stefan Ingvez orkester hitta rätt melodi?

För en ekonomi där prisökningar på tillgångar har satts i förarsätet är det inte helt lätt att hitta rätt melodi för en centralbank. Inte ens för Stefan Ingvez orkester. Realtids Per Lindvall skriver om livet efter räntefesten.
Läs hela krönikan här>>

 

 

MAJ

Tyska Adler ny skalp för SBB-blankaren

Det tyska fastighetsbolaget Adler, som i likhet med svenska SBB har pekats ut av blankningsspecialisten Viceroy, fick i helgen ingen underskriven revisionsberättelse för 2021 från sin revisor KPMG. Aktien föll initialt med 40 procent på måndagen.
Läs hela krönikan här>>

Att svenskt snus hamnar i USA är
ingen nyhet – men ändå sorgligt

Philip Morris uppraggning av Swedish Match är inget som förvånar mig. Jag har haft en relation med båda. Att den hästburne rökande Marlboromannen från väster vill lägga under sig den rökfria snusande blondinen  från Sverige är lite sorgligt, men det är så äktenskap formeras på kapitalmarknaderna. D
Läs hela krönikan här>>

Buk- eller noslandning för bitcoin?
Vi får snart se vilka som simmar nakna

Frågan för mig är inte längre om utan när som luften helt går ur bitcoin. Att det kan gå snabbt visar kollapsen för kryptovalutan luna och dess siamesiska tvilling, ”stablecoinen” terra.
Läs hela krönikan här>>

Det kan trigga allt fler att börja
leka med den finansiella elden

När världen nu har börjat implodera på många av finansmarknadens alla hörn, framför allt krypto och techbolag, men där inget tillgångsslag har varit oskadat, så lär centralbankernas fokus skifta från inflationsbekämpning till deras mer obelysta funktion som ”lender of last resort”. Realtids Per Lindvall är inställd på en spännande resa.
Läs hela krönikan här>>

Skogsindustrin bankar på alarmismtrumman

Skogsindustrin och dess förlängda armar skogsägarrörelsen, större delen av den skogliga akademin med SLU och KSLA, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademin och även bankerna tar fram den stora alarmismtrumman när EU försöker påverka svenskt skogsbruk i en mer hållbar riktning. Det lär bli ett skott i foten, för det är samtidigt dess största marknad som de utmanar.
Läs hela krönikan här>>

Jag tror att FI har fel – det ser värre ut

Finsansinspektionen lyfter fram två stora risker i sin nya stabilitetsrapport. Det är räntehöjningarnas konsekvenser för de högt skuldsatta hushållen och det är den höga skuldsättningen i den kommersiella fastighetssektorn. Två uppenbara risker, och inget nytt, men där FI snarast underskattar problemen, enligt Realtids Per Lindvall.
Läs hela krönikan här>>

 

 

JUNI

ESG och kvacksalveriets lockelser

”ESG-industrin” har kommit under lupp under den senaste tiden. Tyska finanspolisens tillslag mot Deutsche Bank och dess kapitalförvaltare DWS för att i praktiken ha sålt ”ESG-integrerade” produkter med odefinerbart ESG-innehåll. Doften av kvacksalveri ligger tung.
Läs hela krönikan här>> 

Vem kommer att vilja betala något för SAS?

Vem som är villig att teckna sig för de aktier som ska dra in likvider om minst 9,5 miljarder kronor är behäftat med stor osäkerhet. Kollapsen för SAS aktie som har pressat ner börsvärdet till knappt 5 miljarder gör att utspädningen kommer att bli mycket stor.
Läs hela krönikan här>>

ECB är nära att falla baklänges av en skenande inflation – dags för eurokris 2.0?

Redan innan Europeiska Centralbanken ECB har börjat dra ner på sina tillgångsköp och höja räntan så har spänningarna inom valutaområdet ökat påtagligt.  Räntan på den italienska tioåriga statsobligationen har stigit från 0,5 procent i höstas till 4,1 procent. Spreaden mot den tyska tioåringen har ökat till 237 räntepunkter.
Läs hela krönikan här>>

I gränslandet mellan det resoluta och det desperata

Federal Reserves rekordhöga räntehöjning på 0,75 procent i kombination med beslutet att accelerera bantningen av sin balansräkning hamnar i gränslandet mellan det resoluta och det desperata. På vilken sida av denna gräns som en uttolkare hamnar är mer en fråga om övertygelse än om djupare insikter. För ska man vara ärlig är det ingen som vet hur de rådande stora och växande makroekonomiska spänningarna kommer att spela ut.
Läs hela krönikan här>>

Insättningsgarantin – en inbjudan till
riskfylld lek med andras pengar

Insättningsgarantin för inlåning från allmänheten var tänkt att motverka risker för en allvarlig störning i det finansiella systemet har i stället ökat riskerna för just detta. Den snabbt sjunkande fintechstjärnan Klarna har finansierat hela sin kraftigt förlustbringande utlåning med just garanterad inlåning från allmänheten. Realtids Per Lindvall konstaterar att Klarna inte är ensam om att finansiera en högriskaffär med garanterad inlåning.
Läs hela krönikan här>>

Hur tämjer man inflationen utan att sänka skeppet?

Den skenande inflationen och de stigande räntorna har stora möjligheter att utveckla sig till ett stort systemtest för den rådande finansiella ordningen. Det stora orosmolnet är den under de senaste decennierna snabbt uppsvällda balansräkningen, inte minst då privata skulder, som gör den mycket störnings- och därmed räntekänslig.
Läs hela krönikan här>>

 

 

JULI

Kanariefåglarna börjar tystna i fastighetsgruvan

En allt krassare verklighet börjar nu komma i kapp fastighetsbranschen. Studentbostäder i Nordens riktade nyemission 30 procent över börskurs, men mer än 50 procent under substansvärdet, visar på att stress börjar byggas upp i systemet. En kanariefågel har börjat få andningsbesvär. Det lär bli fler.
Läs hela krönikan här>>

 

 

AUGUSTI 

Svenska Kraftnät sitter på lösningen

Svenska Kraftnät är den icke avsedda vinnaren med de skenande elpriserna där deras kapacitetsavgifter har gått i taket. Dessa pengar bör snabbt gå till att se till att den installerade kapaciteten kraftvärme kan användas i vinter.
Läs hela krönikan här>>

Frågan är hur höga räntor som vår ekonomi tål

Att inflationen vek av något från den uppåtgående kurvan i juli är inte mycket att glädjas över. Det var mest elpriserna som säsongsmässigt vek ner. Det tar inte udden av att den råvarudrivna inflation som vi nu upplever är en rejäl utmaning för vårt monetära system, som inte är uppbyggt för att klara sådana chocker.
Läs hela krönikan här>>

Refinansieringen det stora testet

Världens börser och inte minst Stockholmsbörsen har visat på en tydlig uppgång sedan halvårsskiftet, efter vårens störa ras. Frågan är om det är uthålligt eller ett så kallat ”bear market rally”. Det stora testet under hösten får de företag som måste fylla på med pengar eller rulla över obligationer stå för. Det är då betalningsviljan testas på riktigt.
Läs hela krönikan här>>

#Val 2022: Den stora frågan som inte diskuteras alls

Valdebatten har fastnat i ett ställningskrig på tre fronter; lag och ordning, invandring-integration och elpriser. Den stora frågan om ekonomins färdriktning (”the economy stupid”) talas det inte om. Realtids Per Lindvall befarar en krasch.
Läs hela krönikan här>>

Ebba Busch har inte en susning vad hon pratar om

Lyssnade in ”skogsdebatten” mellan KD:s Ebba Busch och MP:s Per Bolund på tisdagen. Med min bakgrund som skogsägare och hyfsat insatt i skogsproblematiken så är min uppfattning klar, Ebba Busch har inte en susning vad hon pratar om. Det klingar falskt rakt igenom. Det hon rabblar upp är fraser som skogsindustrins lobbyister har stoppat i henne, tillsynes med samma metoder som franska gåsleverbönder göder sina gäss.
Läs hela krönikan här>>

 

 

SEPTEMBER

En delårsrapport som skapar
mer frågetecken än vad den rätar ut

Soliditeten i Ilija Batljan Invest är betryggande 69 procent och kassaflödet ser helt ok ut.  Men stoppar man in marknadsvärdet på SBB-aktierna i balansräkningen så blir bilden väsentligt skakigare.
Läs hela krönikan här>>

Magdalena, den akuta krisen i det svenska elsystemet är högst överdriven

Regeringens föreslagna åtgärder med de stora ”likviditetsgarantierna” till elproducenterna ser mera ut om ett tecken på panik och missriktad handlingskraft än om läget på just den svenska elmarknaden.
Läs hela krönikan här>> 

Liz Truss navigerar mot
katastrof (not so great, Britain)

När ekonomer försöker peka ut nästa makroekonomiska krishärd brukar eurolandet Italien komma högt upp på listan. Själv skulle jag vilja säga att Storbritannien har glidit ut på allt djupare vatten. Landets nya premiärminister Liz Truss ser ut att segla rätt ut i stormen.
Läs hela krönikan här>>

Därför blir det svårt för en blå regering
att bedriva klassisk borgerlig politik

Det nu överstökade valet har mest handlat om kriminalitet, integration och energipriser. Men mandatperiodens stora utmaningar tornar upp sig, på andra fronter, som risken för en finanskris.
Läs hela krönikan här>>

”Hva´gör vi nu, lille du?”

Ulf Kristersson säger att det inte finns något ”som är så pass dåligt i Sverige så att det inte går att laga”. Men hur lagar man en bubbla som är på väg att brista? Det undrar Realtids Per Lindvall.
Läs hela krönikan här>>

Räntehöjningen – nu når mjölksyran hushållen

Riksbanken klipper till med en rekordhöjning av styrräntan. Det är begripligt. Men att försvara höjningen med att ”inflationen urholkar hushållens köpkraft” är lite bakvänt, då räntehöjningen gör det än värre för hushållen. Det är nu mjölksyran börjar sätt in hos svenska hushållen på riktigt.
Läs hela krönikan här>> 

Storbankernas bolån i stormens centrum

Riksbankens räntehöjningar slår allt hårdare mot bolåntagarna. Det kommer att rikta fokus mellanskiktet i denna produkt, bankernas bolånemarginaler. De har varit skyhöga, men kommer att hamna under press. Tesen att stigande räntor alltid är bra för bankerna är feltänkt.
Läs hela krönikan här>>

Smooth? Nej, Klarna kan vara för sent ute

Klarnas nuvarande finansiering av sin förlusttyngda amerikanska expansion grundar sig på ”regulatoriskt arbitrage” och är i längden knappast hållbar eller ens möjlig. Värdepapperisering är ett alternativ. Frågan är bara om det är möjligt. Realtids Per Lindvall är skeptisk.
Läs hela krönikan här>>

Ingen finanskris ännu – men risken stiger snabbt

Jag fick i dagarna frågan om vi redan befinner oss i en finanskris. Mitt svar är nej, men det har börjat blåsa väldigt snålt och det har börjat knaka och knäcka betänkligt på många ställen i den enorma glasbyggnad som den globala finansiella balansräkningen utgör. Realtids Per Lindvall hör missljud på både mikro- och makronivå.
Läs hela krönikan här>>

 

OKTOBER

Credit Suisse hängande mot repen säger något om det finansiella tillståndet i Europa

Det har börjat wobbla igen i banksektorn. På den internationella bankarenan är det den schweiziska storbanken Credit Suisse som hänger allt tyngre på repen. Och även om risken för en plötslig akut bankkris, typ Lehman Brothers kollapsen 2008, är överdriven så ser det bekymmersamt ut.
Läs hela krönikan här>>

”Alla fossilfria kraftslag är jämlika,
men kärnkraften är mest jämlik”

Den brittiska författaren George Orwell är ständigt aktuell. Hans ande går igen även i det så kallade Tidöavtalet och dess förslag till att lösa den svenska ”elkrisen”. För bland de budord som har skrivits in i detta avtal och målats upp på Tidö slotts lagårdsvägg (en del av dess djurfarm) finns en tydlig blinkning till Orwell. Vi får snabbt veta att; ”Alla fossilfria kraftslag är jämlika, men vissa kraftslag är mera jämlika än andra”.
Läs hela krönikan här>>

Det är möjligt att Sven-Olof Johansson
får rätt, men jag är tveksam

Fastighetsbranschens nestor, Sven-Olof Johansson, tror att Riksbanken kommer att sänka räntan innan vi får en krasch. Realtids Per Lindvall är inte så säker på det. ”Den sociala och politiska legitimiteten i att ständigt rädda den finansiella sektorn undan sina självförvållade problem har börjat erodera.”
Läs hela krönikan här>>

Riksbanken betalar för bankernas vinstlyft

Bankernas koppling till Riksbanken visar på att de är ”politiska djur” som blir instrument när penningpolitik ska bedrivas. Och nu får de bra betalt för detta.
Läs hela krönikan här>>

 

 

NOVEMBER

”Illiquidity is king” – EQT möter George Orwell

Den brittiska författaren George Orwells klassiker 1984 är ständigt aktuell och då inte bara i politiken, utan även i högsta grad i den finansiella världen. Det kom Realtids Per Lindvall att tänka på det när han läste igenom privat equity-bolaget EQT:s niomånaders presentation. ”För liksom Orwells bok så handlar rapporten mycket om hur ”sanning” och ”fakta” kan hanteras för att manipulera sin omvärld.”
Läs hela krönikan här>>

Det är likviditeten, dumbom!

”Finns inte betalningsförmågan där när den behövs, som när en obligation förfaller eller när en kryptovaluta ska säljas, så kan det gå hur snett som helst. Och krypto är det mest sorgliga exemplet på att vi befinner oss på kanten på Hyman Minskys instabilitetstrampolin.” Det skriver Realtids Per Lindvall, som – dessvärre – ser en lång kö bakom krypto.
Läs hela krönikan här>>

I slutfasen av ett monopolspel på kredit

Realtids Per Lindvall tycker att den ekonomiska aktiviteten alltmer börjar likna slutfaserna i de två gamla sällskapsspelen Monopol, men där man även infört en riskhöjande kreditfunktion, och Nya Finans, där det värsta som kunde inträffa var ”inflation”.
Läs hela krönikan här>>

Storbankerna kan skratta hela vägen till…Riksbanken

Bankerna klagar gärna på bankskatten, men de talar tyst om att den ”räntesubvention” de får från Riksbanken är runt tre gånger så stor. Och när Riksbankens tidigare stabschef och numera seniorrådgivare Anders Vredin försöker skjuta ned Andreas Cervenkas bok Girig-Sverige – så skjuter han sig själv. I foten.
Läs hela krönikan här>> 

Riksbanken AB skulle vara i konkurs nu

Med sin jätteportfölj av lågavkastande obligationer och sina stigande kostnadsräntor på de egna skulderna har Riksbankens finansiella självständighet kollapsat. För att återställa den behöver ägaren staten skjuta till minst 50 miljarder kronor. Vore Riksbanken en självständig bank så skulle den vara konkursmässig.
Läs hela krönikan här>>

Vart är vi på väg, Batljan?

”Tio för de stora och fem för de små!” Ingen kan klaga på rotationen i SBB-karusellen. Det snurrar och kränger åt alla håll. Från att ha tryckt gaspedalen under pandemiåren så börjar centrifugalkraften nu skicka ut stora och små delar av den ihopsamlade jättehögen fastigheter åt olika håll.
Realtids Per Lindvall har en fråga: Vart är vi på väg?
Läs hela krönikan här>>

 

DECEMBER

Det svenska finansiella systemet
lider av samma defekter som vårt elsystem

Om ett par dagar så kan vi vara i ett läge som vi bara trodde skulle ske under de kallaste topplastperioderna i januari och februari. Denna situation är tärande både på humör och plånbok. Samtidigt som elpriserna återigen driver på inflationen. Så det är frågan om Riksbanken kommer att följa Sven-Olof Johanssons utsaga och börja skruva ner räntehöjningarna och kanske även börja sänka dem under nästa år. Det undrar Realtids Per Lindvall.
Läs hela krönikan här>>

Idiot? Jag har haft mer rätt än fel

Åtalet mot ”kryptobörsen” FTX grundare Sam Bankman-Fried avtäcker ett skamlöst imperium som helt byggts på ”lösan sand”. Och väcker frågan – ”Vem i hela kryptovärlden kan man lita på?”
Läs hela krönikan här>>

Nu börjar ”goodwillballongerna” pysa

En konsekvens av de ständigt fallande avkastningskraven och de senaste decenniernas förvärvsyra är att många balansräkningar har fått en allt rundare form, med stora inslag av immateriell art. Jag ramlade över Sortera-koncernen. Det skriver Realtids Per Lindvall som inte tycker att det han ser är hållbart. Här förklarar han varför.
Läs hela krönikan här>>

Annons