Träd sågas ned och olivsäckar stjäls hos grekiska olivbönder. Bakgrunden är betydligt sämre skördar i ett varmare klimat.
Tjuvar stjäl oliver när priserna stiger kraftigt


Mest läst i kategorin
Olivoljan är en symbol för den grekiska identiteten och en bärande del av landets ekonomi.
Nu står den inför en kris.
Missa inte: Torka och extremväder chockhöjer svenska matpriser. Realtid
Klimatförändringarna har gjort odlingen mer oförutsägbara och pressar nu Greklands olivbönder till bristningsgränsen, skriver Bloomberg.
För varmt på vintern
Förra årets skörd blev en av de sämsta i mannaminne. Många bönder valde att inte ens skörda, då avkastningen var så låg att det inte täckte kostnaderna.
I år har det blivit bättre, med mer än en fördubbling till 250 000. Men grundproblemen kvarstår.

Det handlar bland annat om varma vintertemperaturer stör trädens biologiska cykler, som normalt kräver kyla för att vila inför våren.
Samtidigt kommer regn vid fel tidpunkt – i maj, juni eller under själva skörden – vilket skadar blommor, gynnar skadeinsekter och sänker kvaliteten på oliverna.
Missa inte: Livsmedelssektorn varnas – upp till dubbla matpriser. Realtid
Senaste nytt
Vill inte skörda oliver
Det hela har lett till en våg av stölder, från organiserade inbrott i kvarnar till småstölder direkt i fälten. I vissa fall har hela träd eller grenar avlägsnats.
Även kyrkogårdar har drabbats, där olivolja som traditionellt används i ritualer har försvunnit. Dessa brott speglar en tilltagande desperation i regioner där olivolja tidigare varit en självklarhet.
Utöver klimatpåverkan lider sektorn av arbetskraftsbrist. Många unga greker väljer bort jordbruket, och behovet av säsongsarbetare är stort.
Bakom priset på olivolja – därför växer oron i Grekland
Olivoljan har blivit en dyr vara, men det är inte det enda som oroar.
”Förstört nästan all produktion”
Regeringen har försökt locka arbetskraft genom förenklade visumprocesser för papperslösa migranter, men programmen har hittills haft begränsad effekt.
Samtidigt hotas exporten, bland annat av möjliga tullar från USA. Grekland är i hög grad beroende av försäljning till internationella marknader.
Den inhemska konsumtionen är bland de högsta i världen, men räcker inte för att bära industrin.
”Klimatpåverkan har varit så intensiv att den nästan förstört all vår produktion”, säger Michael Antonopoulous, som leder ett olivoljekooperativ i Kalamata, enligt Daily Express.
Missa inte: 30 procents bortfall – turistkollapsen skakar Grekland. Realtid

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.











