Realtid

Miljardindustrin vägrar uppstå – trots att tekniken redan finns

Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 25 sep. 2025Publicerad: 25 sep. 2025

Tekniken för perfekt personaliserad kost finns redan – men produkten existerar inte. Blodanalyser, AI och genetisk kartläggning kan skapa exakt rätt mat för dig, men något hindrar utvecklingen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Spotify, Klarna och Skype – därför lyckas svensk tech

04 dec. 2025
Spela klippet
Realtid TV

Hotades i rysk stats-tv – bygger fabrik för drönare

03 dec. 2025
Spela klippet
Realtid TV

Kompetensras av AI: "Vi blir dummare"

02 dec. 2025
Spela klippet
Spara & placera

Experten om försvarsfonderna: "Ganska mycket pengar"

01 dec. 2025
Spela klippet
Realtid TV

Därför tror du att AI-hotet är annorlunda – men tar fel

30 nov. 2025

Perfekt anpassad mat baserat på dina exakta blodvärden. Näringsämnen som balanseras efter om du ska träna imorgon eller vila. Måltider som automatiskt justeras efter din energi och dina mål.

Verktygen för att skapa detta finns redan i våra fickor och på våra vårdcentraler.

”Jag skulle vilja ha mat som är anpassad exakt utifrån mig”, säger författaren Stefan Engeseth till Realtid TV.

Varför saknas produkterna?

Genetisk testning kostar i dag några tusen kronor och ger detaljerad information om hur din kropp processar olika näringsämnen.

Kontinuerliga blodanalyser kan spåra dina näringsbehov i realtid. Artificiell intelligens kan processa tusentals datapunkter och skapa optimerade måltidsplaner på minuter.

Ändå äter vi fortfarande enligt standardiserade näringsrekommendationer som om alla människor vore identiska. Personaliserad kost är inte science fiction – det är befintlig teknologi som väntar på att implementeras.

”Med den utveckling vi har borde det vara nyttigare, billigare och mycket bättre. Det borde kommit för länge sedan”, konstaterar Engeseth.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Efter svaga kvartalet: "Oktober har varit en fantastisk månad"

13 nov. 2025
Kristina Sparreljung, Generalsekreterare, Hjärt-Lungfonden
Spela klippet
Realtid Partner

Så kan dina aktier rädda liv – Hjärt-Lungfonden lyfter fram möjligheten till aktiegåvor

01 okt. 2025

Livsmedelsjättarnas dolda intressekonflikter

Anledningen till teknikens frånvaro ligger inte i komplexitet utan i ekonomiska strukturer. De största livsmedelskoncernerna har investerat så djupt i befintlig infrastruktur att innovation blir ett hot snarare än en möjlighet.

”Branschen är inbyggd i intressekonflikter. De har så mycket infrastruktur nu i dag att den här förändringen behöver komma utifrån”, förklarar Engeseth.

Samma koncerner som producerar maten äger också bekämpningsmedelstillverkning och läkemedelsindustri. Kopplingen är, enligt Engeseth, ”lika logisk som att Ica skulle köpa Fonus” – vilket skapar ekonomiska incitament för sjukdom snarare än hälsa.

När företag tjänar både på produkter som skapar hälsoproblem och på mediciner som behandlar dem uppstår fundamentala intressekonflikter som blockerar utvecklingen.

Svenska techbolag kan ta världsledning

Lösningen kommer troligen inte inifrån den etablerade industrin. Istället ser Engeseth en möjlighet för aktörer utanför systemet att disrupta en av världens största branscher.

”Det här är ett shoutout till de svenska IT-jättarna att ge er in i matindustrin och revolutionera den”, säger han och jämför potentialen med hur svenska företag tidigare omvandlat andra sektorer.

ANNONS

Visionen är individuella matlösningar till åtta miljarder människor – helt anpassade efter varje persons specifika behov, träningsschema och hälsomål.

Visionen kan bli verklighet

”Om jag fick den maten jag behöver exakt perfekt utifrån min energi, om jag ska träna, som analyserar mig och blir anpassat, då behöver jag inte ta vitaminer. Jag behöver inte göra något annat”, beskriver Engeseth sin vision.

Resultatet skulle vara optimal vikt, maximal energi och eliminerat näringsspill.

”Jag kommer hålla den perfekta vikten och jag kommer ha otrolig bra energi”, fortsätter han.

Det bolaget som lyckas leverera denna lösning ”skulle bli ett av världens största bolag inom kanske tre till fem år”, tror författaren.

ANNONS

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Simon Kronö
Simon Kronö

Realtids redaktionschef. Journalist med över tio års erfarenhet. Tidigare på bland annat Aftonbladet, Omni och Dagens Nyheter.

Simon Kronö
Simon Kronö

Realtids redaktionschef. Journalist med över tio års erfarenhet. Tidigare på bland annat Aftonbladet, Omni och Dagens Nyheter.

ANNONS
ANNONS