Restaurangerna kallar december för ”skatteåterbetalningen”. Men medan buffén rusar in med pengar försvinner snapsarna i tysthet.
Julborden räddar året – trots att snapsarna försvinner

Mest läst i kategorin
”Julbord ska inte vara trender. Om man ändrar Coca-Cola-reklamen med lastbilarna, ringer de till Coca-Cola och klagar”, säger Perfect Weekends Viggo Cavling till Realtid TV.
”Samma sak med julbord – det ska vara samma sak år ut och år in.”
Trots detta pågår en slags förändring. Men den mest märkbara förskjutningen rör inte maten utan drycken – eller snarare avsaknaden av den.
Färre snapsar – färre slagsmål
”Folk super mindre. De två bilmekanikerna som har hatat varandra – och så dricker de fem snapsar och börjar slåss. Det blir mindre sådant”, säger Cavling.
Skiftet får konsekvenser för hela julbordsupplevelsen.
Tidigare var alkoholen en integrerad del av traditionen, ett sätt att balansera den tunga maten och skapa stämning mellan arbetskamrater.
Nu måste samma gemenskap skapas med mindre berusning.
Senaste nytt
Buffé som räddningsplanka
För restaurangbranschen är julbordssäsongen avgörande för hela årets ekonomi.
Cavling kallar det rakt ut för ”skatteåterbetalningen”.
”Det går dåligt och sista månaden gör man en buffé som är enkel att underhålla, kräver lite personal och som bara rusar in med pengar”, säger han.
Miljön avgörande
När Cavling rankar julbord handlar hans kriterier mindre om matens kvalitet och mer om miljön.
”I princip alla julbord är helt okej. Men det viktigaste när man väljer julbord är att man ska ha ett traditionellt svenskt julbord”, säger han.
Vilken typ av lokal spelar också en mycket viktig roll, enligt Cavling – och nämner en vän som ätit julbord i en källare.
”Nej, man ska inte vara i en källare, man ska vara i en fin lokal”, understryker han.
Två tallrikar räcker
Även konsumtionsmönstret förändras. Cavling avvisar idén om att maximal mängd mat leder till maximal njutning.
Han refererar till Edvard Blom, som förespråkat fyra omgångar vid julbordet, men rekommenderar istället två plus efterrätt.
Mindre mat i magen betyder mindre obehag – även om Cavling tillägger att ”man kan kompensera med en snaps”.
”Det är faktiskt ganska bra att balansera upp”, tillägger han.
Ett element får dock aldrig saknas: lutfisken.
”Man måste äta lutfisk. Det är det enda som är specialgjort och en fin upplevelse”, säger Cavling.
Cavlings topplista
Bland årets rekommendationer nämner han Tennstopet, som brutit med buffétraditionerna genom att låta gäster beställa fram julbordsrätter till bordet.
Ulriksdals Värdshus får beröm för sin ”fantastiska miljö” ute på landet.
För dem med större plånbok är Operakällaren det enda alternativet.
”Det är riktiga kändisar där. Riktigt rika människor. Det är underbart”, säger Cavling.






