Realtid

Julborden räddar året – trots att snapsarna försvinner

Lina Clausen
Lina Clausen
Uppdaterad: 09 dec. 2025Publicerad: 10 dec. 2025

Restaurangerna kallar december för ”skatteåterbetalningen”. Men medan buffén rusar in med pengar försvinner snapsarna i tysthet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

hollywood
Spela klippet
Realtid TV

Företaget anställer "tio diagnoser" – och slår Hollywood

09 dec. 2025
mutbrott
Spela klippet
Realtid TV

Här i organisationen sker de flesta mutbrotten

08 dec. 2025
sju
Spela klippet
Spara & placera

Sju bolag äger en tredjedel av svenskarnas kapital

07 dec. 2025
han
Spela klippet
Realtid TV

Han vill stoppa pajkastningen – med svensk teknik

06 dec. 2025
Spela klippet
Realtid TV

Tre psykologiska fällor som kostar dig pengar

05 dec. 2025

Julbord ska inte vara trender. Om man ändrar Coca-Cola-reklamen med lastbilarna, ringer de till Coca-Cola och klagar”, säger Perfect Weekends Viggo Cavling till Realtid TV.

”Samma sak med julbord – det ska vara samma sak år ut och år in.”

Trots detta pågår en slags förändring. Men den mest märkbara förskjutningen rör inte maten utan drycken – eller snarare avsaknaden av den.

Färre snapsar – färre slagsmål

”Folk super mindre. De två bilmekanikerna som har hatat varandra – och så dricker de fem snapsar och börjar slåss. Det blir mindre sådant”, säger Cavling.

Skiftet får konsekvenser för hela julbordsupplevelsen.

Tidigare var alkoholen en integrerad del av traditionen, ett sätt att balansera den tunga maten och skapa stämning mellan arbetskamrater.

Nu måste samma gemenskap skapas med mindre berusning.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Efter svaga kvartalet: "Oktober har varit en fantastisk månad"

13 nov. 2025
Kristina Sparreljung, Generalsekreterare, Hjärt-Lungfonden
Spela klippet
Realtid Partner

Så kan dina aktier rädda liv – Hjärt-Lungfonden lyfter fram möjligheten till aktiegåvor

01 okt. 2025

Buffé som räddningsplanka

För restaurangbranschen är julbordssäsongen avgörande för hela årets ekonomi.

Cavling kallar det rakt ut för ”skatteåterbetalningen”.

”Det går dåligt och sista månaden gör man en buffé som är enkel att underhålla, kräver lite personal och som bara rusar in med pengar”, säger han.

Miljön avgörande

När Cavling rankar julbord handlar hans kriterier mindre om matens kvalitet och mer om miljön.

”I princip alla julbord är helt okej. Men det viktigaste när man väljer julbord är att man ska ha ett traditionellt svenskt julbord”, säger han.

Vilken typ av lokal spelar också en mycket viktig roll, enligt Cavling – och nämner en vän som ätit julbord i en källare.

ANNONS

”Nej, man ska inte vara i en källare, man ska vara i en fin lokal”, understryker han.

Två tallrikar räcker

Även konsumtionsmönstret förändras. Cavling avvisar idén om att maximal mängd mat leder till maximal njutning.

Han refererar till Edvard Blom, som förespråkat fyra omgångar vid julbordet, men rekommenderar istället två plus efterrätt.

Mindre mat i magen betyder mindre obehag – även om Cavling tillägger att ”man kan kompensera med en snaps”.

”Det är faktiskt ganska bra att balansera upp”, tillägger han.

Ett element får dock aldrig saknas: lutfisken.

”Man måste äta lutfisk. Det är det enda som är specialgjort och en fin upplevelse”, säger Cavling.

ANNONS

Cavlings topplista

Bland årets rekommendationer nämner han Tennstopet, som brutit med buffétraditionerna genom att låta gäster beställa fram julbordsrätter till bordet.

Ulriksdals Värdshus får beröm för sin ”fantastiska miljö” ute på landet.

För dem med större plånbok är Operakällaren det enda alternativet.

”Det är riktiga kändisar där. Riktigt rika människor. Det är underbart”, säger Cavling.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS