Sverige som det nya vinlandet? Vinodlarna i landet vill synnerligen det och planterar allt fler vinrankor, samtidigt som regelverket luckras upp och investerare blickar mot en ny möjlighet.
Från vodka till vin – Sverige är nya vinlandet


Mest läst i kategorin
Med ett allt varmare klimat i södra Sverige och en ny lag som tillåter gårdsförsäljning från i sommar har dörren öppnats till Sverige som det nya vinlandet.
Planterar arealer i nya vinlandet
Faktum är att vinodlarna redan har insett det, de planterar nya arealer vinrankor för fullt och hoppas att intresset fortsätter att öka tills det är dags att skörda druvorna om några år.
Sverige har redan ett 50-tal vingårdar som odlar sina egna druvor, de flesta i Skåne, och på sistone har nya gårdar tillkommit hela vägen ner till Falsterbonäset i sydvästra Skåne.
Senaste nytt
Dubblering av vingårdar
Det handlar om en dubblering av vingårdar på bara några år enligt Jordbruksverket, uppgav SVT redan förra året.
Utvecklingen går snabbt, besökare söker sig till norra breddgrader när de vill undkomma värmeböljorna i södra Europa, och varför då inte gå på vinprovning i Skåne, eller längre upp i Sverige för den delen, hela vägen till Mälaren.
Naturlig förflyttning norrut
När klimatet blir allt varmare kring Medelhavet kan det dessutom bli svårt att odla vin, och det kommer därmed ske en naturlig förflyttning norrut.
”Folk börjar undra hur det kommer att se ut om 10, 20, 30 år”, säger Gustav Lindeborg, manager på Tånga Vingård som ligger i Skånes Kullaberg.
”Unga vinmakare blickar norrut”, säger han.
Solaris är den mest populära varianten på de svenska vingårdarna, den trivs i det tuffa klimatet, och restauranger har till en viss del anammat trenden att servera svenska viner, berättar Bloomberg.
Ökar produktionen – priset sjunker
Produktionen måste givetvis öka rejält för att det ska gå runt ekonomiskt för vingårdarna, och just därför satsar nu många på att utöka sina arealer kraftigt.
Sverige som tidigare var del av vodkabältet kan snart bli Europas nya heta vinland.
Tånga Vingård planerar att fördubbla sin areal inom de kommande åren, men att sälja sitt vin på Systembolaget ger knappast klirr i kassan.
”Om du har egen försäljning är dina marginaler mycket högre än om du går via Systembolaget”, klargör Gustav Lindeborg.
Svenskt vin är fortfarande dyrt jämfört med viner från andra europeiska länder, där Systembolaget ofta tar in stora kvantiteter och därmed kan pressa ner priset. Om den svenska produktionen ökar kan priserna för de svenska vinerna dock sjunka framöver.
Exporten ökar – Sverige är nya vinlandet
Exporten är redan på uppgång, med hela 30 procent på 5 år, och landade på 322 miljoner kronor i fjol där USA, Japan och Europa numera blickar allt mer mot svenska viner.
Kritiker menar dock samtidigt att Sverige har en lång väg att gå innan landet kan mäta sig med vinländer som Frankrike och Italien.
Kritik som vinmakaren Helena Lindberg på Kullabergs Vingård tar med ro.
Annorlunda smak
Hon menar att det går att göra ”intressanta och komplexa viner med en annorlunda smakprofil”, även i Sverige.
”Det är dags att vidga vyerna. Allt behöver inte smaka som Bourgogne eller Bordeaux.”
Läs även:
Amerikanska vingårdar straffas hårt av Kanada. Realtid
Svensk gårdsförsäljning skapar protester i EU: ”Orättvist”. Realtid









