bitcoin
Martin Byström, krönikör, Trijo News och affärsutvecklare, Trijo
Debatt

Nej, Per Lindvall, bitcoin är ingen tulpanlök – det är en världsförbättrare

Det är min åsikt att bitcoin kommer att ta över dollarns status som världens reservvaluta. Det skriver Martin Byström, krönikör på Trijo News och affärsutvecklare hos den svenska kryptobörsen Trijo.

Uppdaterad 2021-02-01
Publicerad 2020-11-24

Detta är en argumenterande text med avsikt att påverka. Åsikterna som förmedlas här är skribenten/skribenternas egna.

Den 31 oktober 2008 skickades ett mejl ut till en mejlinglista för kryptografiintresserade. Meddelandet var kort och koncist, men det lade grunden för det vi i dag kallar bitcoin: "Jag har jobbat på ett nytt system för digitala pengar, som är helt peer-to-peer-baserat, utan betrodd tredje part".

Jag förstår om Per Lindvall har svårt att ta till sig konceptet ovan, men det kommer att revolutionera vårt samhälle och sättet vi ser på pengar. Först och främst: det är helt okej att inte förstå bitcoin. Jag är säker på att många inte förstår hur internet eller e-post fungerar heller, men ändå väljer alla att använda det varje dag. Bitcoin är för många väldigt abstrakt. Men först när man väl har tagit sig tid att förstå vad bitcoin är kommer man att förstå hur radikalt denna uppfinning kommer att förändra vårt samhälle. Det är min åsikt att bitcoin kommer att ta över dollarns status som världens reservvaluta. Men det händer inte över en natt.

Internet revolutionerade sättet information kunde spridas över världen. Introduktionen av smartphones innebar att vi alla började att gå runt med en avancerad dator i fickan, vilket skapade en helt ny digital ekonomi. Bitcoin är det naturliga nästa steget i denna utveckling.

Världen behöver en global valuta som är fri från påverkan av stater och länder. Världen behöver en global valuta som ingen godtyckligt kan skapa fler enheter av. Världen behöver en global valuta som låter hela jordens befolkning delta i det finansiella systemet. I dag kan endast bitcoin erbjuda detta.

Detta är ljusår från den form av pengar vi använder oss av i dag i vårt samhälle. Att staten har tillgång till en sedelpress via Riksbanken är på många sätt problematiskt. Staten har givit Riksbanken mandat att manipulera våra pengar i strävan att de ska förlora två procent av sitt värde varje år genom inflation.

Bitcoin kritiseras ofta för att det inte finns något bakom som backar upp dess värde. Det är i sig inte heltkorrekt. Bitcoin backas upp av världens säkraste datornätverk. Det är en otroligt kraftfull komponent i en mer och mer digital värld.
Svenska kronan däremot backas upp av svenska statens skattebas. Hur länge ska kronan kunna backas upp av skattebasen om vi ständigt ökar vår belåning mot statens framtida intäkter? Det fungerar kanske så länge Sveriges befolkning ökar men det är inte heller en vattentät strategi. Till slut spricker den bubblan också. Har vi en väl fungerade ekonomi när Riksbanken konstant måste pumpa in likviditet och trycka ner räntan till noll? De flesta problemen i vår ekonomi kan härledas till att Riksbanken tror att de kan detaljstyra den genom att manipulera de pengar som vi använder i samhället. För att lösa problemen i vår ekonomi behöver vi bygga om den från grunden. Detta går inte att göra med de pengar som vi använder i dag.

Bitcoin kritiseras också ofta för att det inte fungerar som en valuta. Man behöver nog först förstå hur en valuta blir till för att förstå hur bitcoin kommer att utvecklas.
Först måste tillräckligt många människor vilja äga valutan. Vi ser ett allt större intresse runt om i världen, både bland privatpersoner och företag, att äga bitcoin. Först när tillräckligt många äger bitcoin blir det intressant att använda bitcoin för betalningar. Och först när den används för betalningar kommer varor och tjänster att prissättas i bitcoin. Bitcoin har lyckats med det första steget inom de första tio åren. Troligtvis kommer den att lyckats med steg två och tre inom de närmsta tio åren.

Det är också viktigt att skilja på pengar och valuta. Valuta är alltid pengar men pengar är inte alltid valuta. Gulds främsta uppgift är att bevara köpkraft över tid och är inte lämpad för att köpa en kaffe eller betala hyra på en lägenhet. Alltsåär guld att betrakta som pengar. Bitcoins främsta uppgift just nu är också att vara pengar, inte valuta.

För att bitcoin ska bli en användbar valuta behöver det byggas lager ovanför bitcoins nätverk som kommer vara anpassade för att betala med. På samma sätt som du köper en kaffe i dag sker inte det på banksystemets första lager, utan banker gör i stället upp sinsemellan flera dagar efteråt. Men för att du ska få bästa möjliga kundupplevelse har det byggts ett lager där du enkelt kan handla. Bitcoin kommeratt fungera på exakt samma sätt.

Bitcoin kritiseras ofta för att priset svänger väldigt kraftigt. Kryptovalutan handlas dygnet runt, alla dagar i veckan. Det kommer också att skapa kraftiga svängningar ibland. Att gå från ett litet hobbyprojekt till en global valuta kommer inte att vara en spikrak väg framåt. Men ju mer bitcoins marknadsvärde ökar, desto mer stabilt kommer också dess pris att bli i förhållande till andra valutor.

Det är viktigt att inte glömma att bitcoin endast har funnits i drygt tio år.Under den tiden har kryptovalutan lyckats bli världens säkraste datornätverk, skapat jobbtillfällen för tusentals människor, samt demokratiserat möjligheten för människor runt om i världen att vara en del av ett digitalt finansiellt system. Tänk då var bitcoin kommer vara om tio år?

Per Lindvall, jag sitter gärna ner med dig och går igenom grunderna. Vem vet, du kanske ändrar din åsikt när du väl förstått vad bitcoin är. För jag tror tyvärr inte din krönika kommer att åldras särskilt väl. Och bitcoin kommer inte att försvinna, snarare tvärtom.

Martin Byström, krönikör på Trijo News och affärsutvecklare hos den svenska kryptobörsen Trijo

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in