Realtid

"Fastighetsbranschens väg framåt – sänkta utsläpp, högre värden"

fastighetsbranschens
"Det är dags att fastighetsbranschen tar kontroll över sin framtid", skriver debattörerna. (Foto: Canva)
Realtid Debatt
Realtid Debatt
Uppdaterad: 11 feb. 2025Publicerad: 11 feb. 2025

EU:s 55-procentspaket innebär att vi måste minska klimatpåverkande utsläpp med 55 procent till 2030. Detta kräver enorma klimatinvesteringar i fastighetssektorn de närmsta åren. Den goda nyheten är att sådana investeringar också leder till ökat fastighetsvärde och högre klassificering enligt EU-taxonomin, skriver företrädare för Are och Enerz.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Av Sveriges årliga energianvändning på 355 terrawattimmar (TWh) använder våra byggnader hela 80 TWh, motsvarande ungefär 23 procent.

Enligt Boverket står bygg- och fastighetssektorn samtidigt för 22 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser.

Missa inte: Byggbranschen andas ut – men ett segment släpar efter. Realtid

Med andra ord är fastighetsägarnas klimatarbete helt avgörande för att Sveriges klimatmål ska kunna nås.

Inte längre diffust

Fram till för bara några år sedan var fastighetssektorns klimatarbete ganska diffust och svårt att mäta – helt enkelt för det inte fanns någon gemensam etablerad standard för beräkning och rapportering.

Detta började dock förändras tack vare EU:s tillväxtstrategi Den europeiska gröna given – paketet med politiska initiativ som banar väg för en grön omställning i EU, med klimatneutralitet senast 2050 som slutmål.

Återvinning ska bryta Kinas strypgrepp på kritiska marknaden

I takt med att världen fortsätter att elektrifieras i allt högre grad så behöver vi också mer och bättre batterier. Därför är litium, en nyckelkomponent i industrin, högt efterfrågad.

ANNONS

Den gröna given innehåller EU:s klimatlag, som bland annat gör det till en rättslig skyldighet att minska EU:s utsläpp med minst 55 procent fram till 2030.

EU-länderna arbetar nu med lagstiftning för att uppnå detta, det så kallade 55 procentspaketet.

ANNONS

Senaste nytt

relevance
Spela klippet
Affärer

Fri journalistik ger starka resultat för Relevance Communication

14 feb. 2025
Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Gemensam måttstock

Det handlar bland annat om ökad användning av förnybar energi, utfasning av fossila bränslen, reformering av EU:s handel med utsläppsrätter och högre energiprestanda i byggnadsbeståndet.

Omarbetningen av direktivet för byggnaders energiprestanda har redan gått igenom EU-parlamentet och ska vara en del av svensk lagstiftning senast den 29 maj 2026.

Läs även: Aktuellt om kaffe: Hållbarhet och klimatkris bakom prisökning. News55

Detta ska mätas och jämföras genom EU-taxonomin för hållbara investeringar – den gemensamma måttstock som tidigare fattats.

De fastigheter som inte minskar sin klimatpåverkan kommer att klassas lägre enligt taxonomin. Det innebär i förlängningen att de räknas som så kallade ”bruna” tillgångar – mindre värda, svårare att belåna och i förlängningen svårsålda.

ANNONS

Vänd på perspektivet

Det är lätt att fastna i djungeln av lagstiftning och krav från politiskt håll – men riktig förändring kommer inte förrän det blir ekonomiskt gångbart att göra sagda investeringar.

Vi skulle därför vilja vända på perspektivet och framhålla energieffektivisering som ett av fastighetsägarens viktigaste verktyg för att öka lönsamheten och framtidssäkra sin verksamhet – oberoende av hur lagar och regelverk utvecklas.

Kritik mot EU:s hållbarhetsmål – hämmar företagen

Tyskland och Frankrike vill pausa EU:s krav om hållbarhetsrapportering. Tunga investerare menar att detta kan äventyra unionens klimatmål och den gröna omställningen.

Fastighetens energiförbrukning utgör i genomsnitt 30 procent av driftskostnaderna. Sedan ett par år tillbaka utgör energin dessutom en kraftigt ökande kostnadspost – exempelvis har det genomsnittliga priset på fjärrvärme i Sverige gått upp med 23 procent mellan 2023 och 2024.

Samtidigt har spotpriset på el gått upp med nästan 18 procent, och energiskatt och nätavgifter ökar i rask takt. Energifrågan har med andra ord mycket stor effekt på fastighetsbranschens lönsamhet.

Så kan nyproduktionen öka

Vår erfarenhet visar tydliga resultat av att energieffektivisera. På Are och Enerz har vi genomfört projekt där energiförbrukningen och klimatpåverkan minskat med upp till 50 procent – och fastighetsvärdena ökat med upp till 20 procent.

ANNONS

Om fler i fastighetsbranschen jobbade på detta sätt skulle sektorn kunna lyftas ur sin kris och även investeringarna i nyproduktion öka.

Missa inte: Rekordstor omställning – men räcker inte. Dagens PS

Ekonomiskt ser vi fem starka argument för att energieffektivisera: 

  1. Lägre driftskostnader – Minskad energiförbrukning ger förbättrad direktavkastning och stärkt kassaflöde. 
  1. Högre fastighetsvärde – Lägre kostnader och förbättrad energiprestanda ger bättre fastighetsvärderingar. 
  1. Attraktivare för investerare – Bra klassificering enligt EU-taxonomin gör fastigheten mer attraktiv för investerare. 
  1. Bättre finansieringsmöjligheter – Energieffektiva fastigheter får gröna lån, vilket ger bättre lånevillkor och lägre räntor. 
  1. Ett energisystem i bättre balans – Energieffektiva fastigheter minskar pressen på energisystemet och infrastruktur – den klimatvänligaste energin är den vi aldrig behöver producera.
ANNONS

Här är svenskarnas krav på framtidens bostäder

Över hälften är villiga att betala extra för en miljöcertifierad bostad enligt en ny undersökning.

Det är dags att fastighetsbranschen tar kontroll över sin framtid. Energieffektivisering är inte en framtida utmaning – det är en akut lönsamhetsfråga.

Fastighetsägare som investerar i energieffektivisering stärker sin ekonomi, sin konkurrenskraft och sitt fastighetsbestånd inför framtiden.

Nils Grunditz
Sverigechef Enerz 

Peter Ramstedt
Vd ARE Sweden 

Rene Zidbeck
Grundare och VD Enerz Oy

Dinkelspiel i banbrytande satsning med möbeljätten

Tekniken kan revolutionera industrin och minska Europas beroende av import.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS