Det spända säkerhetspolitiska läget med allt från hybridkrigföring till företagsspionage kräver att företagsledningar tänker om när det gäller internkommunikation. Från att ha varit ett verktyg för styrning, engagemang och kultur är det nu också en skarp säkerhetsfråga som få företag är rustade för. Det skriver Arvid Westfelt, Client Director på kommunikationsbyrån Tale.
"Företagen måste ta sin roll i totalförsvaret på allvar"


Mest läst i kategorin
En viktig orsak till våra företags framgångar är vår långa tradition av öppenhet. Vi diskuterar frågor tillsammans, fattar beslut gemensamt och framför allt litar vi på varandra.
Det skapar ett klimat där nya idéer får plats och kan utvecklas till nya produkter, nya företag och nya marknader långt bortom vårt lands gränser.
Missa inte: Experterna sätter ner foten: ”Vi vräker kostnader på nästa generation”. Realtid
Den här öppenheten är också djupt rotad i vår myndighetskultur och har bidragit till att vi är ett av världens minst korrupta länder.
Kulturell förändring
Men den öppenheten utmanas nu snabbt och på flera fronter. När hotbilden förändras, förändras också villkoren för tillit, samordning och ansvar.
Internkommunikationen – och de strukturer som bär upp den – har fått en ny och fördjupad dimension som också handlar om säkerhet.

EU varnar för cyberkatastrof – bygger upp försvar
EU mobiliserar för att möta storskaliga cyberattacker mot Europa.
Att behöva gå från full transparens till mer selektiv öppenhet är en nödvändighet. Samtidigt är det både en praktisk och kulturell förändring.
I Sverige, där öppenhet ofta är kopplat till rättvisa och tillit, kan det väcka frågor, osäkerhet och ibland motstånd. Därför krävs inte bara nya rutiner utan också ett nytt sätt att se på kommunikation, där strategisk transparens blir viktigare.
Vi berättar inte allt, men vi är också tydliga med varför.
Senaste nytt
Selektiv informationsdelning
På Tale arbetar vi med flera organisationer – både företag och myndigheter – som befinner sig mitt i den här omställningen.
Kustbevakningen är en av dem som på kort tid hanterat det nya säkerhetsläget med beslutsamhet, kommunikativ medvetenhet och ett tydligt ledarskap.
Läs även: I Karlskoga finns jobben – försvarsindustrin storsatsar. News55
Ett exempel från näringslivet är Marsh, som i sitt arbete med cyberrisk lyfter betydelsen av ökad medvetenhet för att minska den mänskliga faktorns roll i incidenter.
Det här skiftet från öppenhetsnorm till selektiv informationsdelning är något vi ser att allt fler börjar ta på allvar.
Icke-militära hot mot företagen
Myndigheters ökade krav på beredskap har en påverkan långt utanför den offentliga sektorn. När ansvaret för totalförsvaret skärps ökar förväntningarna även på underleverantörer och samarbetspartners.
Många företag är del av ekosystem som i ett krisläge snabbt blir samhällskritiska.
För de flesta företag handlar hoten främst om icke-militära och samhällsstörande angrepp som datastöld, desinformation och försök till påverkanskampanjer. Det kan ske genom digitala kanaler eller till exempel insiders och social manipulation.

De vill ge allmänna arvsfondens pengar till försvaret
SD vill att pengarna ska gå till Sveriges totalförsvar.
Måltavlor – utan att veta om det
En aspekt som ofta förbises här är att gränsen mellan civilt och militärt håller på att suddas ut. Något som utvecklas för fredliga syften kan även ha militära tillämpningar.
Detta gäller både teknik och kunskap, och svensk forskning och innovation är i dag ett attraktivt mål för främmande makt.
Missa inte: Storbritannien förbereder sig för krig. Realtid
Det gör att även företag som själva uppfattar sin verksamhet som strikt civil ändå kan vara måltavlor – ofta utan att veta om det.
De interna kommunikationsstrukturerna behöver därför kunna hantera information som i framtiden kan visa sig säkerhetskritisk – och samtidigt bidra till att upprätthålla tillit och sammanhang.
Del av företagens konkurrenskraft
Det här skiftet är också en direkt fråga om konkurrenskraft – både för effektiv styrning och för att behålla förtroendet från investerare, kunder och anställda.
Svenska företag behöver nu snabbt bygga upp en mer robust kompetens kring internkommunikation, inklusive att hantera den kulturella förflyttning ett skärpt säkerhetsläge kräver.

Nato: Det ska avskräcka från rysk aggression
Kräver att femdubblat markbaserat luftförsvar.
Det handlar framför allt om tre saker:
- Se internkommunikation som en viktig försvarslinje
Internkommunikation är inte längre bara ett verktyg för kultur och engagemang – den är en del av organisationens förmåga att stå emot störningar, påverkan och andra hot mot verksamheten. - Gå från öppenhet till strategisk transparens
Företag behöver utveckla en kommunikationsetik där det är tydligt vad som delas, varför något hålls tillbaka och hur det görs med respekt för medarbetarna. Detta innebär ett kulturskifte mot mer strategisk transparens. - Stärk samarbetet med säkerhetsansvariga och IT
Ett nära samarbete mellan kommunikation, säkerhet och IT underlättar bättre avvägningar mellan krav på säkerhet och krav på öppenhet, och att kunna agera samordnat och effektivt i både vardag och kris.
Att bygga robusta kommunikationsstrukturer är inte bara en fråga om styrning – det är en investering i både konkurrenskraft och samhällsansvar.
Arvid Westfelt
Client Director på kommunikationsbyrån Tale
Läs även: Han vill legalisera droger – för att betala upprustade försvaret. News55