Stora AI-relaterade framsteg ägde rum redan för över 15 år sedan. Trots det talas det om att AI:s verkliga genombrott skedde först 2022, i samband med lanseringen av ChatGPT. Det är en missuppfattning. AI-revolutionen har redan ägt rum. Nu är det hög tid att vi utnyttjar de möjligheter den erbjuder, skriver Simon Hjortsberg, Business Intelligence Manager på Wolters Kluwer.
"AI-revolutionen har redan skett – varför händer inte mer?"


Mest läst i kategorin
För mer än 15 år sedan vann IBM:s superdator Watson den amerikanska versionen av Jeopardy, en prestation som då sågs som en milstolpe för AI.
Några år senare var maskininlärning redan en central del av storföretag som Google, Facebook och Amazon.
Missa inte: Rapport: Bankerna försvinner – då styr AI din ekonomi. Realtid
Tekniken har funnits på plats i åratal och förutsättningarna för effektivisering är redan tillgängliga.
Affärskulturen verkliga hindret
Så varför ser vi då inte en snabbare transformation av näringslivet? Varför ägnas fortfarande oräkneliga timmar åt arbetsuppgifter som borde vara automatiserade vid det här laget?
För att utnyttja AI:s potential behövs mer än att investera i nya verktyg. Det krävs ett strategiskt skifte där företag aktivt granskar sina egna processer och identifierar var ineffektivitet hämmar tillväxt.

När tekniken knackar på – vilka jobb står pall för AI-vågen?
AI är ett ämne som blir mer och mer vanligt i vår vardag.
En systematisk processkartläggning – där varje moment ifrågasätts utifrån sitt faktiska värde är en nödvändig startpunkt. Vad görs av affärskritiska skäl och vad består av invanda rutiner?
Senaste nytt
Mer strategiskt arbete
I min roll som Business Intelligence Manager på Wolters Kluwer genomförde jag tillsammans med mitt team en intern genomlysning av våra egna processer. Syftet var att frigöra tid och öka precisionen.
Många BI-team är små, men förväntas ändå leverera stora insikter. Därför blev det viktigt att först effektivisera våra egna arbetsflöden.
Läs även: Googles hemliga vapen – AI:n som skriver sin egen framtid. Dagens PS
Vi identifierade flera manuella moment i datavalidering och interna godkännanden som enkelt kunde automatiseras. Resultatet blev färre flaskhalsar, snabbare beslut, förbättrad datakvalitet – och mer utrymme för strategiskt arbete.
Avgörande faktorn
Automatisering är alltså inte en fråga om att ersätta människor, utan om att förändra hur deras kompetens används.
”Data ljuger aldrig, men berättar sällan hela sanningen”, som en av våra analytiker uttryckte det.

Nya detaljer avslöjade om Northvolt-grundarens AI-projekt
Peter Carlsson tillbaka i rampljuset.
Siffror kan ge en solid grund, men de kan aldrig fullt ut ersätta det mänskliga omdömet.
Det avgörande är att identifiera var tekniken kan ta över repetitiva moment och var den mänskliga faktorn fortfarande är ovärderlig.
Implementera nu – bli framtidens vinnare
Men låt mig vara ärlig: att vänta på ytterligare tekniska framsteg är en strategi dömd att misslyckas. AI och automatisering är inte något som händer imorgon – det har redan hänt.
De företag som tar ett steg tillbaka från den reaktiva vardagen, granskar sina processer och vågar implementera befintlig teknologi kommer att skaffa sig ovärderliga fördelar.
Missa inte: Dagens unga använder Chat GPT som rådgivare. Dagens PS
Bolag som tvärtom fortsätter att avvakta, riskerar att behöva lägga stora resurser på att komma i kapp sina konkurrenter när automatiseringens vinster börja skördas brett.
Frågan är inte vad framtidens teknologi kommer att medföra, utan hur näringslivet bättre drar nytta av möjligheterna som redan finns.
Simon Hjortsberg
Business Intelligence Manager, Wolters Kluwer

Företag tre år efter unga i AI-rejset
OpenAI:s vd ser en digital klyfta som kan avgöra framtidens konkurrenskraft.