Morgonsvepet

Veoneer i miljardaffär

Morgonsvepet onsdag: Veoneer i miljardaffär, Deutsche Bank sämre än väntat och Spiltan i fondtopp.

Uppdaterad 2019-10-31
Publicerad 2019-10-30

Veoneer i miljardaffär
Bilsäkerhetsbolaget Veoneer säljer sin 51-procentiga ägarandel i de japanska och kinesiska bolag som utgör Veoneer Nissin Brake Systems. Köpare är Nissin-Kogyo och Honda Motor, och försäljningspriset uppgår till 176 miljoner dollar, motsvarande 1,7 miljarder kronor. Det uppger bolaget i ett pressmeddelande.
Anledningen till avvecklingen är enligt pressmeddelandet ”en del i de marknadsanpassningsinitiativ som Veoneer tidigare annonserat, där Veoneer fokuserar på sina kärnverksamheter för att åstadkomma en effektiv kostnadsstruktur anpassad till företagets nuvarande marknads- och affärssituation”.

Deutsche Bank sämre än väntat
Den tyska storbanken Deutsche Bank redovisar ett nettoresultat för det tredje kvartalet 2019 på -942 miljoner euro (130) i spåren av den pågående omstruktureringen. Utfallet var lägre än analytikernas förväntan om -772 miljoner euro enligt Bloomberg News.
”Trots att vi har sjösatt den mest omfattande omstruktureringen i banken på två decennier levererade vi vinster i fyra kärnverksamheter under kvartalet samt ökade utlåningen och de förvaltade tillgångarna”, uppger vd Christian Sewing i rapporten.
Kärnprimärkapitalrelationen var 13,4 procent, vilket var samma nivå som vid halvårsskiftet, enligt DI.

Sandviks nya vd minskar innehav
Stefan Widing, som är divisionschef på Assa Abloy men som tillträder som vd för Sandvik i februari 2020, har sålt 11 775 aktier i Assa Abloy till ett totalt värde av 2,7 miljoner kronor. Det framgår av Finansinspektionens insynslista.

Nordeas vd ökar innehav
Nordeas vd Frank Vang-Jensen har köpt 44 048 aktier i banken till kursen 49,93 danska kronor per aktie. Det framgår av ett pressmeddelande.

Klart med ny ägare till Ving
Ving får nya ägare efter konkursen i den brittiska resejätten Thomas Cook. Reseoperatören bekräftar för DN att det är klart med en köpare till den nordiska delen av bolaget.
I bolaget ingår Ving i Sverige och Norge, finska Tjäreborg, danska Spies och Thomas Cook Airlines Scandinavia, som är det skandinaviska flygbolaget. Vem som blir den nya ägaren presenteras under en presskonferens på förmiddagen i dag, onsdag.

Michael af Winklerfelt ny finanschef för Oasmia
Michael af Winklerfelt har utsetts till ny finanschef för forskningsbolaget Oasmia. Han tillträder den 4 november. Det framgår av ett pressmeddelande.

Spiltan i fondtopp
Den muntrare marknadssynen syns tydligt hos fondspararna, och på de val de gjorde i portföljen i oktober. Spararna satsade friskt på aktiefonder i oktober, där populära Spiltan Aktiefond Investmentbolag åter hamnade i köptoppen bland Nordnets kunder.

De mest handlade fonderna i oktober hos Nordnets kunder i Sverige:

  • Spiltan Aktiefond Investmentbolag    
  • Länsförsäkringar Global Index    
  • Robur Access Asien    
  • Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index         
  • Spiltan Räntefond Sverige    
  • AMF Räntefond Lång    
  • SPP Aktiefond Global    
  • DNB Global Indeks
  • SPP Aktiefond USA
  • Spiltan Globalfond Investmentbolag    

Nyval i Storbritannien den 12 december
Storbritannien kommer att gå till nyval den 12 december, det står klart efter parlamentets omröstning i går kväll.
När överhuset i dag, onsdag, sagt sitt om nyvalet och formellt godkänt underhusets beslut kan nyvalet dra i gång på allvar. Parlamentet tar paus från och med tisdag kväll och fem veckor framåt. Sen väntar alltså en förmodligen het valkampanj med osäker utgång. Det rapporterar Sveriges Radio.

Fed-besked i kväll kl 19
Klockan 19 svensk tid på onsdagen är det dags för Federal Reserve att sänka räntan med 0,25 procentenheter för tredje gången i år. Åtminstone enligt marknaden, vars prissättning av räntor enligt TT indikerar en 93-procentig sannolikhet för en ny sänkning.

Oscar Properties: 26 obligationer konverterade
Utfallet i erbjudandet av obligationskonvertering är nu fastställt och visar att 26 obligationer av totalt 180 har anmälts till konvertering. Det framgår av ett pressmeddelande.
Detta innebär att 4 859 790 stamaktier, motsvarande 26 miljoner kronor, kommer att emitteras av bolaget.

 

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in