Annons

Annons

Nordea

UPPDATERAD Skandinaviska bankkunder kan komma att få betala för att sätta in pengar på sina konton i framtiden för att minska bankernas press från minusräntan, enligt Nordeas storägare Sampo, men svenska banker säger till Realtid att det inte är aktuellt.

Danska Finanstilsynet har bett fem av landets största banker redogöra för hur de efterlevt lagarna när de investerat sina kunders pengar, skriver Nyhetsbyrån Direkt.  

Sampo, som är storägare i Nordea, vill att den nordiska storbanken ska fokusera på den interna effektiviteten och presentera ett mer ambitiöst kostnadsbesparingsprogram, säger Sampos avgående vd Kari Stadigh. 

"Nordea har inte kommunicerat några nedskärningar på senare tid", säger Afroditi Kellberg, Head of External Communication Sweden, till Realtid angående Di:s uppgifter om att Nordea Markets kan komma att skära ner på personal.

Sänkt resultat för Nordea Markets kan innebära att hundratals arbetstillfällen hotas enligt Dagens Industri. Sedan länge är det en fastslagen strategi att flytta administrativa uppgifter inom Wholesale till Polen, för att på så vis minska kostnaderna, enligt en källa till Realtid. 

Nordeas aktieägare riskerar en nära halverad utdelning för i år när banken ska se över sina finansiella mål. Det skriver Deutsche Bank i en analys, enligt Nyhetsbyrån Direkt. 

Nordeas intäkter backade med 13 procent jämfört med förra året och kostnaderna ökade med sex procent. Periodens resultat minskade med hela 39 procent. “Vår prestation är inte tillfredsställande” säger bankens vd  Casper von Koskull i bankens delårsrapport. 

UPPDATERAD Sedan 2014 har ett enormt digitalt transformationsprojekt pågått på Nordea. Först i slutet av 2020 kommer det att vara klart – omkring ett år efter planen, jämfört med leverantörens ursprungliga pressmeddelande. Teknikprojektet ingår som en viktig del i kravspecen när Nordea nu letar ny vd.

Sidor