Konjunktur

"Tufft för direktionen"

Kalldusch och inflationssmäll. Här är experternas reaktioner på dagens inflationssiffra.

Publicerad 2020-02-19

Inflationstakten enligt KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta) var 1,5 procent lägre i januari än i december, enligt SCB. Under motsvarande period förra året sjönk KPIF med 1,0 procent.

”Sammantaget var januariinflationen en kalldusch för Riksbanken. Kärninflationen är låg och bör sjunka ännu mer i spåren av fallande energipriser”, skriver Nordea i en kommentar. 

Även Handelsbanken anser att siffrorna ökar trycket på Riksbanken. 

”Vi tror att Riksbanken gradvis måste revidera ner sin prognos för kärninflationen och ser en tydlig risk att de långsiktiga inflationsförväntningarna faller tillbaka. Trycket på Riksbanken att byta fot och sänka räntan kommer därmed öka. Trots det väntas Riksbanken lämna räntan oförändrad”, skriver Handelsbanken i en snabbkommentar.

"Motiven till höjningen av reporäntan i december blir mer och mer viktiga för Riksbanken att förklara," skriver SBAB:s chefsekonom Robert Boije i ett inlägg på Twitter.

Nordnets sparekonom Frida Bratt är inne på samma linje: "Aj aj.. inflationssmäll för Riksbanken. 1,2 procent i januari - långt under både analytikernas och Riksbankens egen (nyligen uppdaterade) prognos. Tufft för direktionen," skriver hon på Twitter.

Platsannonser