Plastredskap och belagda stekpannor kan innehålla kemikalier som påverkar både hälsa och miljö. Nya studier visar att naturmaterial är säkrare alternativ.
Så kan du minska exponeringen av skadliga kemikalier i hemmet


Mest läst i kategorin
Nya forskningsresultat visar att många av våra köksredskap kan läcka skadliga ämnen när de utsätts för värme och slitage.
Enligt en färsk rapport finns det över 16 000 olika kemikalier i plast. Mer än 4 200 av dem klassas som mycket farliga för både människors hälsa och miljön.
”Barn, särskilt under deras utvecklingsstadier, är sannolikt de mest sårbara för de skadliga effekterna av dessa kemikalier”, säger genetikprofessor Paul Tesar till Newsweek.
Så minskar du exponeringen
Studier har visat att PFAS-ämnen och ftalater – som finns i många köksredskap med non-stick-beläggningar – kan kopplas till allt från fertilitetsproblem till vissa cancerformer, skriver Fortune.

De kan också störa immunförsvaret och hormonsystemet.
Genom att byta ut köksredskap i plast mot alternativ i naturliga material kan exponeringen för skadliga kemikalier minskas avsevärt.
Här är några av de säkraste alternativen:
Senaste nytt
Träredskap – hållbart och giftfritt
Trä är enligt Naturskyddsföreningen ett av de bättre valen när du vill undvika onödiga kemikalier.
Det är ett material med låga risker och få tillsatser, även om det inte är fullt ut reglerat i lagstiftningen.
Skärbrädor och stekspadar i obehandlat trä som ek och bok innehåller inga tillsatta kemikalier och är skonsamma mot både kastruller och stekpannor.
ANNONSLÄNK Köp gedigen skärbräda i ek här.
När träet slits frigörs inga skadliga ämnen, till skillnad från plastredskap som kan avge mikroplaster.
ANNONSLÄNK Köp stekspade i obehandlat bokträ här.

Rostfritt stål – säkert vid höga temperaturer
Köksredskap i rostfritt stål som durkslag, tänger och stekpannor utan beläggning är utmärkta alternativ när du vill minimera kemikalieexponeringen.
ANNONSLÄNK En smidig kockpincett från Vargen & Thor hittar du här.
Enligt Naturskyddsföreningen bör man undvika pannor med non-stick-beläggning och i stället välja material som rostfritt, gjutjärn eller glas.
Utan skadliga kemikalier
Till skillnad från belagda stekpannor med non-stick-funktion, som ofta innehåller PFAS-ämnen, är rostfria alternativ helt fria från dessa kemikalier.
ANNONSLÄNK Varje kök behöver ett rostfritt durkslag.
De tål dessutom höga temperaturer utan att vittra sönder.

Så skyddar du dig mot kökets gifter
För att minska exponeringen för skadliga kemikalier i köket, rekommenderar experter följande:
- Byt ut plastredskap mot alternativ i trä, rostfritt stål och gjutjärn
- Undvik non-stick-pannor med PFAS och andra syntetiska ämnen
- Förvara aldrig varm mat i plastbehållare
- Värm inte mat i mikrovågsugn i plastbehållare
- Rengör köket regelbundet – kemikalier samlas lätt i damm
Att investera i köksredskap av naturliga material är således inte bara ett säkrare val för hälsan, utan också en investering för miljön.

Realtids redaktionschef. Journalist med över tio års erfarenhet. Tidigare på bland annat Aftonbladet, Omni och Dagens Nyheter.

Realtids redaktionschef. Journalist med över tio års erfarenhet. Tidigare på bland annat Aftonbladet, Omni och Dagens Nyheter.











