Realtid

Priset på kakao rasar – men choklad fortfarande svindyrt

Kakao
Kakaopriserna faller, men inte chokladpriserna. (Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 22 dec. 2025Publicerad: 22 dec. 2025

Priset på kakao har rasat kraftigt efter fjolårets rekordnivåer, men chokladen i butiken lär ändå förbli dyr. Företagen sitter på dyra lager och fokuserar nu på att återhämta marginaler, samtidigt som de långsiktiga problemen i kakaoodlingen består.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra året tredubblades priserna på kakao till en rekordnivå på nära 13 000 dollar per ton, vilket framför allt berodde på missväxt i Afrika. I år har det gått betydligt bättre, och priset har halverats. Det ser nu ut att bli överskott på marknaden efter en rejäl brist de senaste åren.

Det är det kraftigaste prisfallet på ett år sedan statistik började föras på 1960-talet, rapporterar Bloomberg.

Ingen prislättnad ännu

Men det betyder inte att det blir billigare choklad i butikerna än på länge.

”Det kan gå igenom en betydande period under 2026 innan man ser någon prislättnad”, säger Scott Amoye, vice vd för råvaror på Guittard Chocolate Co till Bloomberg.

Konfektyrbolagen fick kämpa med näbbar och klor för att få tag på kakao under fjolåret, och de som kunde köpte upp stora lager till höga priser. De använder sig fortfarande av de råvaror som köptes in under fjolåret. Andra anpassade sina recept till att innehålla mindre kakao, och gjorde förpackningarna mindre.

Även om inköpspriserna nu faller, så kommer bolagen först och främst fokusera på att återfå sina marginaler och komma ur sin kris.

”De priser chokladindustrin för närvarande arbetar med är mycket höga och smärtsamma. Det kommer att ta oss ett tag att arbeta oss igenom det”, säger Jonathan Parkman, chef för jordbruksförsäljning på råvarumäklarfirman Marex Group i London, till nyhetsbyrån Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Historiskt tredje kvartal för det noterade guldbolaget: Akobo Minerals tar klivet in i lönsamhet

12 dec. 2025
Spela klippet
Realtid Partner

Efter svaga kvartalet: "Oktober har varit en fantastisk månad"

13 nov. 2025

”Strukturella utmaningarna är inte lösta”

Dessutom är det inte alls säkert att prislättnaden på kakao är permanent.

”De långsiktiga strukturella utmaningarna är inte lösta. Kakaoodling i Västafrika står inför ett kroniskt investeringsgap. Choklad har varit alldeles för billig alldeles för länge”, sa Peter Feld, vd för Barry Callebaut AG, under förra månadens analytikersamtal.

Läs även: Din julchoklad kanske inte ens är choklad… (Dagens PS)

Läs även: Det växande hotet mot din chokladkaka (Dagens PS)

Läs även: Klimatet gör din choklad sämre: ”Vissa förändringar” (Realtid)


Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS