Med fokus på självständighet och balans i livet avstår allt fler unga från att klättra i karriären. Utvecklingen utmanar arbetsgivare och kräver nytänkande.
Chef? Nej tack – Generation Z vägrar ta över rodret


Mest läst i kategorin
En växande andel av Generation Z, födda mellan 1997 och 2012, väljer medvetet bort traditionella chefsroller till förmån för personlig utveckling, balans i livet och mental hälsa.
Fenomenet, kallat ”conscious unbossing”, innebär att unga yrkesverksamma avstår från att klättra i hierarkin och istället fokuserar på individuella karriärvägar.
Missa inte: Olyckligaste generationen drog en nitlott. Realtid
Enligt en global rapport från rekryteringsföretaget Robert Walters vill 52 procent av Gen Z-anställda undvika mellanchefspositioner – och 72 procent föredrar en individuell karriärutveckling framför att leda andra.
Hela 69 procent anser att mellanchefsroller innebär för mycket stress i förhållande till belöningen.

Dagens unga drar ner genomsnittet av lycka
Generation Z känner mycket ångest inför framtiden.
Har flera orsaker
Megan Dalla-Camina, grundare av ledarskapsprogrammet Women Rising, menar att Gen Z ifrågasätter föråldrade maktstrukturer och prioriterar sitt välbefinnande.
”De är väldigt öppna med att omdefiniera maktmodeller och var de finner sin mening, och särskilt bra på att prioritera sin mentala hälsa”, säger hon till Business Insider.

Flera faktorer driver denna trend. Många unga har sett sina föräldrar drabbas av utbrändhet och uppsägningar, vilket skapat en skepsis mot traditionella karriärvägar.
Dessutom har pandemin och övergången till distansarbete förändrat synen på arbetslivet.
Senaste nytt
Säger mer om cheferna
Enligt en undersökning från Fiverr överväger 70 procent av Gen Z att frilansa eller starta eget, delvis för att undvika riskerna med AI-relaterade uppsägningar och för att uppnå större kontroll över sin arbetstid.
HR-konsulten Bryan Driscoll anser att utvecklingen är sund.
”Det här säger mer om systemet och bolagen än om Generation Z. Mellanchefer förväntas verkställa beslut de inte varit med om att fatta, hantera överarbetade anställda och ändå få skulden när något går fel”, säger han till Newsweek.

Chefer måste vara lagom – inte för unga och inte för gamla
Det är inte bara äldre som diskrimineras. Nu visar en färsk undersökning att även unga sorteras bort i rekryteringsprocesser.
”Riskera att bli lämnade bakom”
Trots detta kvarstår behovet av ledarskap inom organisationer. Tony Davis, expert på ledarskapsträning vid Crestcom International, varnar för att företag som inte anpassar sig riskerar att stå utan framtida ledare.
”Det här är ett existentiellt ögonblick för företagsledare att lära sig av – eller riskera att bli lämnade bakom”, säger han till Business Insider.
Missa inte: Så hånas äldre för sina strumpor: “Töntigt”. News55
För att attrahera och behålla unga talanger behöver företag omvärdera sina strukturer.
Det kan innebära att erbjuda flexibla arbetstider, möjligheter till volontärarbete och tydliga karriärvägar som fokuserar på individens långsiktiga mål och en hållbar balans mellan arbete och privatliv.

Här är Generation Z på väg mot en gyllene era
Deras europeiska jämnåriga står inför stagnation eller till och med nedgång.

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.