Matpriserna har stigit med 35 procent på fem år, betydligt mer än inflationen i övrigt. Men för små odlare och mattillverkare har prisökningarna inte följt med. De vittnar om att de pressas hårt av livsmedelskedjorna och har svårt att få betalt för sina ökade kostnader.
Matproducenter pressas av kedjorna – trots stigande priser


Sedan pandemin har livsmedel blivit 35 procent dyrare, och bara enstaka månader har priserna sjunkit marginellt, rapporterar Dagens Nyheter. Bakom prisökningarna ligger flera faktorer som fortsätter att hålla matpriserna uppe.
Därför är grannens mat dyrare än din: “Borde vara mycket högre”
Många svenskar upplever att maten blivit orimligt dyr. Men en ny rapport ger en mer nyanserad bild. Tvärtom visar den att Sverige står sig relativt väl i en europeisk jämförelse.
Energikrisen har satt djupa spår i matproduktionen
Energi och konstgödsel bildar tillsammans runt 14 procent av kostnadsmassan i oprocessade livsmedel, och både diesel, gas, el och gödsel står på fossil grund, skriver. När bränslepriserna skenade i samband med Rysslands invasion av Ukraina åt det sig in i matkassen.
Även om Europas mest akuta energikris nu har passerat ligger kostnaderna parkerade på en högre nivå. Sveriges matpriser är de elfte högsta i Europa.
Klimatet och valutan bidrar
Klimatförändringar har också drivit upp priserna på vissa produkter kraftigt.

Priset på nötkött har enligt SCB stigit med 20 procent bara det senaste året. Torka i västra och södra USA har förstört betet och tvingat bönder att slakta och minska sina nötbesättningar.
Läs även:
Älskar du choklad? Håll ut – då kan priserna sjunka. Realtid
Den försvagade kronan har ytterligare förvärrat situationen. Runt hälften av varorna i en vanlig svensk matkasse är importerade, och den svenska kronan försvagades med nästan 20 procent mot euron mellan 2021 och 2023. Det trissade upp importpriserna som fördes vidare till konsumenten.
Ränta-på-ränta-effekt
Konkurrensverket har identifierat en ”ränta-på-ränta-effekt” som en förstärkande faktor bakom högre matpriser, skriver DN.
Missa inte:
Därför dumpas matpriserna just nu – här är det billigast. E55
Alla led i livsmedelskedjan har försvarat sina vinstmarginaler, vilket har lett till urholkad köpkraft hos konsumenten. Låg konkurrens leder dessutom till att priserna inte pressas när kostnadstrycket lättar.
Vissa aktörer har gjort stora vinster. Malmöbaserade fett- och ingrediensjätten AAK fördubblade sin lönsamhet mellan 2021 och 2024.
Små leverantörer kläms
Men för små producenter ser verkligheten annorlunda ut.
Tomatodlaren Mats Olofsson i Höganäs berättar för P4 Malmöhus att han inte kunnat höja priset på sina tomater på sju år, trots att alla kostnader ökat.
Läs även:
Höjer matpriserna mer än nödvändigt – Konkurrensverket slår larm. Realtid
Hans tomater levererades tidigare till Coops grossist, men samarbetet upphörde när de inte kom överens om priset.
Flera små leverantörer vittnar om att beroendet av Ica, Coop och Axfood gör det svårt att få bättre betalt.
Vill hålla priserna för konsumenten
Från Ica Sverige svarar inköpsdirektör Jenny Eriksson att de vill ha en balans mellan lägre priser för konsument och skälig betalning till leverantörer.
”Det finns ingenting annat vi fokuserar på just nu kan man säga än att hålla ner priserna till slutkonsument”, säger hon till kanalen.
Missa inte:
Kaffet på julbordet extrema 101 procent dyrare. Dagens PS
Carl Eckerdal på Livsmedelsföretagen kräver att producenter måste få bättre marginaler om svensk matproduktion ska överleva.
”Då behöver vi möta en annan inställning från dagligvaruhandelns sida och det tycker vi inte att vi gör”, säger han till P4 Malmöhus.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Fastighetsvärlden, Fri Köpenskap, Food Supply.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Fastighetsvärlden, Fri Köpenskap, Food Supply.











