Realtid

Matproducenter pressas av kedjorna – trots stigande priser

Priset på mat ökar men ersättningarna till leverantörerna ökar inte i samma takt. (Foto: Adam Ihse/TT)
Johan Colliander
Johan Colliander
Uppdaterad: 16 dec. 2025Publicerad: 16 dec. 2025

Matpriserna har stigit med 35 procent på fem år, betydligt mer än inflationen i övrigt. Men för små odlare och mattillverkare har prisökningarna inte följt med. De vittnar om att de pressas hårt av livsmedelskedjorna och har svårt att få betalt för sina ökade kostnader.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Affärer

Stockholms krogboom: 300 restauranger på 25 år

13 dec. 2025

Sedan pandemin har livsmedel blivit 35 procent dyrare, och bara enstaka månader har priserna sjunkit marginellt, rapporterar Dagens Nyheter. Bakom prisökningarna ligger flera faktorer som fortsätter att hålla matpriserna uppe.

Därför är grannens mat dyrare än din: “Borde vara mycket högre”

Många svenskar upplever att maten blivit orimligt dyr. Men en ny rapport ger en mer nyanserad bild. Tvärtom visar den att Sverige står sig relativt väl i en europeisk jämförelse.

Energikrisen har satt djupa spår i matproduktionen

Energi och konstgödsel bildar tillsammans runt 14 procent av kostnadsmassan i oprocessade livsmedel, och både diesel, gas, el och gödsel står på fossil grund, skriver. När bränslepriserna skenade i samband med Rysslands invasion av Ukraina åt det sig in i matkassen.

Även om Europas mest akuta energikris nu har passerat ligger kostnaderna parkerade på en högre nivå. Sveriges matpriser är de elfte högsta i Europa.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Historiskt tredje kvartal för det noterade guldbolaget: Akobo Minerals tar klivet in i lönsamhet

12 dec. 2025
Spela klippet
Realtid Partner

Efter svaga kvartalet: "Oktober har varit en fantastisk månad"

13 nov. 2025

Klimatet och valutan bidrar

Klimatförändringar har också drivit upp priserna på vissa produkter kraftigt.

Matpriserna har ökat i Sverige. Men det finns länder som har det värre. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
ANNONS

Priset på nötkött har enligt SCB stigit med 20 procent bara det senaste året. Torka i västra och södra USA har förstört betet och tvingat bönder att slakta och minska sina nötbesättningar.

Läs även:
Älskar du choklad? Håll ut – då kan priserna sjunka. Realtid

Den försvagade kronan har ytterligare förvärrat situationen. Runt hälften av varorna i en vanlig svensk matkasse är importerade, och den svenska kronan försvagades med nästan 20 procent mot euron mellan 2021 och 2023. Det trissade upp importpriserna som fördes vidare till konsumenten.

Ränta-på-ränta-effekt

Konkurrensverket har identifierat en ”ränta-på-ränta-effekt” som en förstärkande faktor bakom högre matpriser, skriver DN.

Missa inte:
Därför dumpas matpriserna just nu – här är det billigast. E55

Alla led i livsmedelskedjan har försvarat sina vinstmarginaler, vilket har lett till urholkad köpkraft hos konsumenten. Låg konkurrens leder dessutom till att priserna inte pressas när kostnadstrycket lättar.

Vissa aktörer har gjort stora vinster. Malmöbaserade fett- och ingrediensjätten AAK fördubblade sin lönsamhet mellan 2021 och 2024.

ANNONS

Små leverantörer kläms

Men för små producenter ser verkligheten annorlunda ut.

Tomatodlaren Mats Olofsson i Höganäs berättar för P4 Malmöhus att han inte kunnat höja priset på sina tomater på sju år, trots att alla kostnader ökat.

Läs även:
Höjer matpriserna mer än nödvändigt – Konkurrensverket slår larm. Realtid

Hans tomater levererades tidigare till Coops grossist, men samarbetet upphörde när de inte kom överens om priset.

Flera små leverantörer vittnar om att beroendet av Ica, Coop och Axfood gör det svårt att få bättre betalt.

Vill hålla priserna för konsumenten

Från Ica Sverige svarar inköpsdirektör Jenny Eriksson att de vill ha en balans mellan lägre priser för konsument och skälig betalning till leverantörer.

ANNONS

”Det finns ingenting annat vi fokuserar på just nu kan man säga än att hålla ner priserna till slutkonsument”, säger hon till kanalen.

Missa inte:
Kaffet på julbordet extrema 101 procent dyrare. Dagens PS

Carl Eckerdal på Livsmedelsföretagen kräver att producenter måste få bättre marginaler om svensk matproduktion ska överleva.

”Då behöver vi möta en annan inställning från dagligvaruhandelns sida och det tycker vi inte att vi gör”, säger han till P4 Malmöhus.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Colliander
Johan Colliander

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Fastighetsvärlden, Fri Köpenskap, Food Supply.

Johan Colliander
Johan Colliander

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Fastighetsvärlden, Fri Köpenskap, Food Supply.

ANNONS
ANNONS