FinansNyhet

Storbanker och IT-bolag bildar blockchain-allians

BitcoinBitcoin
Foto: Pixabay
Publicerad

Microsoft, JP Morgan och ytterligare ett 30-tal globala bolag ska tillsammans ta fram en ny mjukvara baserad på blockchain-teknologin – som väntas medföra stora kostnadsbesparingar.

David Gustavsson

Bolagssamarbetet går under betäckningen Enterprise Ethereum Alliance och syftar till att utveckla en standardiserad mjukvara kopplad till virtuella valutanätverket Ethereum, rapporterar New York Times. Alliansen inkluderar storbanker som Santander, UBS, Credit Suisse och JP Morgan – samt IT-jättar som Microsoft, Intel och Thomson

Ethereum-nätverket bygger på blockchain-tekniken som den virtuella valutan Bitcoin också använder sig av. Med hjälp av teknologin vill bolagen bygga en gemensam tjänst som ska kunna spåra olika former av data och finansiella kontrakt.

Inga mellanhänder

Blockchain är ett effektivt verktyg för registrering och överföring av digitaliserade tillgångar. Många bolag och banker hoppas därför kunna använda det för att exempelvis genomföra sekundsnabba kapitaltransaktioner mellan länder och inom aktie- och obligationshandel – utan att behöva ta hjälp av några kostsamma mellanländer.

Annons

Det är redan möjligt att emittera värdepapper i blockchain-transaktioner och tekniken kan även användas för att genomföra digitala omröstningar på bolagsstämmor.

Stor potential

Som Realtid.se tidigare berättat ser bland annat Nasdaq stor potential i blockchain som kan leda till stora konstnadsbesparingar.

– Konsultrapporter uppskattar att om tekniken utnyttjas till max kan den leda till effektivitetsökningar värda 10-tals om inte 100-tals miljarder dollar på global basis. Så det finns en stor potential i blockchain om man lyckas implementera den i stor skala, sade Fredrik Voss, vice president för Nasdaqs blockchain innovation-avdelning i New York, till Realtid.se i fjol.

Annons

8-12 miljarder dollar årligen

Nasdaqs bild bekräftas också av en färsk Accenture-rapport som talar om att världens tio största banker kan spara mellan 8-12 miljarder dollar per år om de tillämpar blockchain i olika processer. Accenture är även ett av de företag som finns representerade i Ethereum-alliansens styrelse.

Samtidigt påpekar Nasdaq och storbanker att det är viktigt att täppa till de säkerhetsrisker som är förenat med blockchain. Det kan bland annat vara svårt att spåra vem som äger ett specifikt "konto" i ett blockchain-nätverk, vilket kan leda till att pengar som hamnar i fel händer försvinner spårlöst.

Sedan tidigare finns även ett globalt blockchain-samarbete mellan storbanker som bland annat SEB och Nordea anslöt sig till förra året. Projektet går under namnet Distributed Ledger Group och syftar också till att utveckla gemensamma och säkra standarder för teknologin.

Annons

Blockchain

Blockchain är tekniken bakom virtuella valutan Bitcoin. Många finansaktörer ser stor potential i teknologin, med vilken de hoppas kunna genomföra billiga, blixtsnabba och i alla led spårbara transaktioner i realtid – utan mellanhänder.

Blockchain spås också bli användbart inom valutahandel, emissioner av värdepapper, rapportering, regelefterlevnad, back office, trade finance och cash mangament. 

Ethereum

År 2013 skapade ryssen Vitalik Buterin valuta-nätverket Ethereum. Han var då bara 19 år och hade tidigare arbetat med Bitcoin. Två år senare lanserades Ethereum officiellt.

Sedan dess har nätverket utsatts för upprepade hackerattacker, enligt New York Times. Men det har också blivit ett väldigt populärt tillhåll för programmerare som ser det som ett sofistikerat sätt för människor och bolag att upprätta och spåra olika typer av transaktioner och kontrakt.

Populariteten har lett till att många bolag nu tror att Ethereum blir standard-systemet för blockchain-användning i framtiden.

Dagens Ethereum-nätverk inkluderar även en intern valuta som kallas för Ether som hittills svängt kraftigt i värde. Den totala mängden utestående Ether uppgår sammanlagt till ett värde om cirka 1,3 miljarder dollar i dagsläget.

Källa: New York Times

Annons