Annons

Annons

Tech

När de hajpade techsuccérna börjar ses som vanliga företag riskerar drömmarna om världsherravälde att krossas. Kraschar någon av jättarna kan det leda till stora spridningseffekter, skriver Realtids krönikör Per Lindvall.

Anders Borg avslutade konferensen Fintech Stockholm på Berns. Han talade om det dramatiska digitala skiftet och sina egna fintech-investeringar. Borg hyllade även svenska storbanker. "Det sägs de ligger efter, men det är inte korrekt", slog han fast.

E-leg-bedrägerierna ökar kraftigt. Nu förnyar Swedbank sina bankdosor. "Vi gör det ännu svårare att utnyttja den mänskliga faktorn", säger Josefine Uppling, presschef på Swedbank, till Realtid.se.

Nästan hälften av alla blockchain-satsningar återfinns i finanssektorn – som därmed är aktivast på området, enligt ny PwC-rapport. "Ingen vill hamna på efterkälken", skriver rapportförfattarna.

SEB låter företagskunder i Sverige och USA använda blockchain. Nu kan pilotprojektet även införas på andra områden. "Det är en enkel och snabb teknik", säger Paula da Silva som leder satsningen.

Framtidens bankutmanare är troligen inte fintechbolag – utan större aktörer inom telekom och livsmedel som satsar på finanstjänster. Det säger Finansinspektionens fintech-expert Stig Johansson.

Realtid.se har frågat en rad fintechbolag kring deras viktigaste valfrågor. Först ut är Izettle och bolagets vd Jakob de Geer är inte nådig i sin kritik mot den sittande regeringen. Han vill se ett nytt företagar- och techvänligare alternativ.

Den svenska startup- och techhubben Epicenter fortsätter sin internationella expansion och öppnar ett innovationshus i den norska huvudstaden.

Sidor