Annons

Annons

Blockkedja

Facebook kommer att lansera kryptovalutan libra i början av nästa år. Samtidigt startar Facebook dotterbolaget Calibra som ska syssla med digitala plånböcker.

Företag kan bli mer flexibla, effektiva och dessutom spara pengar på datalagring genom ett utnyttja blockkedjetekniken. Lagringsföretaget Veeams Nordenchef Victor Engelbrecht Dohlmann ser framför sig en helt ny typ av marknadsplats för lagring.

Virtuella valutor är av flera skäl inte någon lämplig investering för konsumenter – varken på kort eller lång sikt, varnar Finansinspektionen, som avråder privatpersoner från att satsa pengar på bitcoin eller andra liknande kryptovalutor.

Blockchain, tekniken bakom bitcoin, är på stark frammarsch. Teknologin kan ta bort mellanhänder i en mängd clearing-processer. Under året släpper IBM i samarbete med bland annat Nordea en egen blockchain-plattform för finanshandel. "Det effektiviserar tradefinance-processen som i dag kan ta en månad att slutföra", säger Christian Lassen på IBM till Realtid.

Blockchain har potential att på ett revolutionerande sätt förändra framtidens ekonomi- och affärsprocesser. Idag pågår en uppsjö av projekt som baseras på blockchain-teknik, och nya föds hela tiden. Ett av de mest intressanta områdena där tekniken förväntas utvecklas snabbast är inom trade financing, receivables financing och factoring, skriver Per Åberg, Head of business network, Opuscapita.

Sidor