Finans Nyhet

Vita huset och republikanerna överens om att höja skuldtaket

Taggar i artikeln

USA
Husets talman Kevin McCarthy från Kalifornien talar under en presskonferens efter att president Joe Biden och McCarthy nått en ”principöverenskommelse” för att lösa den hotande skuldkrisen på lördagen. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Vita huset och republikanerna har en principöverenskommelse om om att höja skuldtaket i två år och maximera utgifterna, bekräftade parlamentets talman Kevin McCarthy på lördagen och flyttade nationen ett steg tillbaka från randen av en historisk default. Det rapporterar CNN.

Realtid.se

Principöverenskommelsen nåddes av president Joe Biden och McCarthy under ett telefonsamtal i lördags, enligt CNN:s källor. Nu står båda ledarna inför den stora utmaningen att få igenom uppgörelsen bland sina allierade i båda kamrarna i kongressen, där republikanerna kontrollerar huset och demokraterna kontrollerar senaten. Uppgörelsen måste röstas igenom före den 5 juni – det datum som finansminister Janet Yellen har sagt att USA inte längre kommer att kunna betala sina räkningar.

–Efter veckor av förhandlingar har vi kommit överens i princip. Vi har fortfarande mycket arbete att göra men jag tror att det här är ett principavtal som är värdigt det amerikanska folket, sa McCarthy under en kort kommentar till reportrar på plats.

Om avtalet går igenom kongressen och undertecknas i lag av Biden före det så kallade X-datumet, kommer Vita huset och republikanerna att ha undvikit en oöverträffad ekonomisk kris.

Annons

Avtalet i princip kommer att lyfta skuldgränsen i två år och grovt begränsa utgifterna utanför försvaret till nuvarande räkenskapsårsnivåer för 2024 och öka den med 1 procent under räkenskapsåret 2025.

 

Annons
Finans Nyhet

Toppakademikern: ”Hittade på egna regler kring förmåner”

Taggar i artikeln

Östersjöstiftelsen
Karin Röding. Foto: TTKarin Röding. Foto: TT
”Till sist blev det väl alltför många ömma tår och feta plånböcker som jag trampade på, att jag helt enkelt fick sluta”, säger Karin Röding till Realtid. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Det råder akademiskt storbråk när tidigare ordförande för Östersjöstiftelsen anklagar sin företrädare för att hitta på egna representationsregler istället för att följa Skatteverkets. Dessutom förvånas hon av att en begränsad mängd av styrelsen – och ett fåtal av de anställda – fick möjlighet att köpa aktier i samma bolag som stiftelsen investerade i.

Anders Frick

Karin Röding är tidigare generaldirektör och chef för Universitets- och högskolerådet. Hon har även varit rektor vid Mälardalens högskola och universitetsdirektör vid Karolinska institutet. Förra sommaren valdes hon till ordförande i Östersjöstiftelsen, som stödjer forskning om Östersjöregionen och Östeuropa vid Södertörns högskola. Åtta månader senare fick hon sparken, med hänvisning till att styrelsen hade tappat hennes förtroende – det rapporterar DN. 

Att styrelsens förtroende försvann berodde enligt henne själv på att hon trampade för många ömma tår.

– Jag är väl en typisk ämbetsman som vill ha ordning och reda, och jag försökte greppa verksamheten genom att ställa frågor och ville börja städa upp sådant som jag tyckte var rörigt, säger Karin Röding till DN.

Annons

För Realtid förklarar hon att hennes företrädare på ordförandeposten hittade på egna regler kring förmåner, och att stiftelsens udda tolkning av Skatteverkets representationsregler fick henne att ifrågasätta alltmer av det som hon upptäckte. Den placeringsdelegation som bestämmer var stiftelsen ska investera sina pengar hade exempelvis otydliga regler kring handel i egen räkning.

– Något som förvånade mig var att placeringsdelegationen inte hade någon jävspunkt på sina dagordningar, men jag förstod ju senare att det berodde på att flera i delegationen ägde aktier i samma bolag som stiftelsen placerade i, säger Karin Röding till Realtid.

Ordförande för placeringsdelegationen var fram till årsskiftet Lars Haikola, som också är en tung akademiker och före detta universitetskansler. Det var även han som var hennes företrädare på ordförandeposten för styrelsen.

Annons

Karin Röding förklarar eftersom placeringsdelegationen ingår i stiftelsen – där hon var ordförande – så föll det på hennes ansvar att ifrågasätta upplägget, och därför såg hon till att adjungera sig på delegationens möten under hösten.

– Det står i DN-artikeln att det fanns regler för handel i egen räkning, men de tillämpades inte för alla fem anställda utan enbart för två personer. När jag frågade varför inte fler personer än delegationen och kapitalförvaltarna tillfrågades om de ville köpa aktier i samma bolag som vi har ägarintressen i, ja då fick jag svaret att ’det är för komplicerat’. Man tar sig för pannan, säger Karin Röding, och fortsätter:

– Jag tog kontakt med en advokatbyrå som tittade på upplägget och sa att denna policy är ”en teknisk katastrof”. Handeln i egen räkning skulle även kunna ses som en beskattningsbar löneförmån, och även om inte upplägget i sig var olagligt så kändes det olämpligt. En bisyssla av stor dignitet fattade inte heller min företrädare beslut om, utan informerade bara styrelsen och la bara ärendet till handlingen. Till sist blev det väl alltför många ömma tår och feta plånböcker som jag trampade på, att jag helt enkelt fick sluta, säger Karin Röding till Realtid.

Annons

 

Fitch sänker kreditbetyget för SBB till skräpstatus med negativa utsikter

Taggar i artikeln

Fitch SBB
Ilija Batljan, grundare och vd för SBB. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Kreditvärderingsinstitutet Fitch sänker sitt långsiktiga kreditbetyg för fastighetsbolaget SBB från BBB- till BB+, vilket innebär en sänkning till skräpstatus. Utsikterna för kreditbetyget är negativa.

Finwire

Fitch menar att sänkningen återspeglar förväntan att SBB:s skuldsättning kommer att förbli hög trots avyttringarna av EduCo och JM-aktier. SBB har meddelat planer på ytterligare avyttringar under 2023 men det finns väsentliga risker kopplade till genomförandet vilket gör att bolaget inte längre kan bibehålla sin tidigare investment grade-rating.

Dessutom pekar Fitch på att refinansieringsrisken också har ökat med betydande kommande obligationsförfall 2023 och 2024.

Den 8 maj sänkte Standard & Poors sitt kreditbetyg för SBB från BBB- till BB+ med negativa utsikter. Beskedet fick styrelsen i SBB att ta beslutet att senarelägga utdelning samt att skrota den tidigare planerade företrädesemissionen av D-aktier. Aktien har sedan dess varit i fritt fall.

Annons

 

Finans Nyhet

Veckans mest lästa (22–26 maj)

Taggar i artikeln

Realtid
Publicerad
Uppdaterad

Realtid.se

Svea Solar riskerar förbud mot att installera solceller

Elsäkerhetsverket överväger att förbjuda Svea Renewable Solar att installera solceller. Bakgrunden är ett antal anmälningar om flera mycket allvarliga tillbud – och myndigheten ifrågasätter om bolaget följer sitt egenkontrollprogram. Svea Solar säger själva att bolaget nu har genomfört ett antal åtgärder.

Publicerad: 22 maj
Läs hela artikeln här>>

Annons

Detta är sjukt – och förr eller senare kommer det att flyta upp till ytan

Medan de flesta företag och hushåll får dra åt svångremmen ett par hål per kvartal i takt med att centralbankerna höjer räntorna, så gödslar centralbankerna, inklusive Riksbanken, storbankerna med gratispengar. Detta är helt sjukt, enligt Realtids Per Lindvall.
Publicerad: 21 maj
Läs hela krönikan här>>

Kungen tvingas låna 70 Mkr av staten

Annons

Kungen har sedan 1809 enskild dispositionsrätt över Djurgården för all framtid. För driften av Djurgården ansvarar Kungliga Djurgårdsförvaltningen (KDF), som tillhör Hovstaterna. Men driften av Djurgården ska vara självfinansierad och överföringar från Hovstaterna tillåts inte. För att klara investeringar på Djurgården har därför KDF nu ansökt om kredit hos Riksgälden på 70 Mkr.
Publicerad: 24 maj
Läs hela artikeln här>> 

Så mycket höjdes elnätspriserna – Eon värst

Efter en period med relativt stabila elnätspriser stiger priserna igen, med nästan 10 procent över hela Sverige, där det finns exempel med prisökningar över 30 procent.
Publicerad: 24 maj
Läs hela artikeln här>> 

Annons

Så fick jag 10 procent mer el från mina solceller

Jag har haft solceller på taket sedan i höstas, men blev efter ett tag fundersam på varför de inte ger lika mycket el som jag hade förväntat mig. Till slut tog jag tag i saken – och resultatet blev att solelproduktionen höjdes med ungefär 10 procent. Här är hur jag gjorde.
Publicerad: 20 maj
Läs hela krönikan här>>

”Batljan måste röra sig snabbt för att återställa förtroendet”

För en man som 2021 utsågs till Årets företagare i Sverige av SBB:s revisor EY har det surnat snabbt. Ilija Batljan har varit iögonfallande frånvarande från det offentliga rummet de senaste veckorna, och SBB:s representanter svarar inte på förfrågningar.
Publicerad: 24 maj
Läs hela artikeln här>> 

”Staten bör köpa SBB:s fastigheter – men utan att rädda ägarna”

Regeringen måste snabbutreda en statlig förköpsrätt som är applicerbar på fallet SBB, skriver Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar och Ali Esbati på DN debatt.
Publicerad: 26 maj
Läs hela artikeln här>>

”Rörliga räntor sjunker tillbaka kraftigt nästa år”

SBAB räknar med att Riksbanken höjer styrräntan med ytterligare 0,25 procentenheter i slutet av juni och därmed följa flera andra centralbanker som redan fattat sådana beslut nyligen, och även ECB som väntas fatta samma beslut före Riksbanken.
Publicerad: 25 maj
Läs hela artikeln här>>

”Mitt förtroende för vd och ledning är förbrukat”

Nu framkommer att Lena Andersson, vd för Göteborgs kommunala fastighetsbolag Älvstranden, mörkade både en misstänkt muthärva och korruption – och därför höjs röster från den politiska toppen att hon ska få sparken.
Publicerad: 24 maj
Läs hela artikeln här>>

Rusning till GoodWes kundtjänst efter Realtids artikel om solcellsknep

”Så fick jag 10 procent mer el från mina solceller” – så löd rubriken på en artikel i Realtid nyligen. Texten har inspirerat så många kunder att kontakta företaget GoodWe, att det nu kommer indikationer på överbelastning av företagets kundtjänst.
Publicerad: 25 maj
Läs hela artikeln här>>

 

Nej, Klarna har inte så mycket att vara stolt över

Taggar i artikeln

Klarna Per Lindvall
”Banken som fortfarande går back, före kreditförluster, har en bra bit kvar till den lönsamhet som vd Sebastian Siematikowski utlovade för ett år sedan, då han inför den kommande nyemissionen uttalade att Klarna hade lagt om fokus från tillväxt till lönsamhet,” skriver Per Lindvall.
Publicerad
Uppdaterad

Frågan är om Klarna och dess gelikar är någon egentlig revolution av betalningsmarkanden. Att man i rapporten gör ett stort nummer av att de numera har en ”AI-driven affärsmodell” känns, för en gammal surgubbe som undertecknad, mer som sedvanlig ”hypesurfing” från företag som vill beskriva sig som det nya av det nya. Det skriver Realtids Per Lindvall.

Per Lindvall

Klarna Bank lyckas pressa ner förlusten för årets första kvartal till minus 1,2 miljarder kronor att jämföra med minus 2,5 miljarder kronor i fjol. Huvudförklaringen är att administrationskostnaderna har sänkts med mer än en  halv miljard  kronor och att kreditförlusterna minskade med 400 miljoner kronor. Banken som fortfarande går back, före kreditförluster, har en bra bit kvar till den lönsamhet som vd Sebastian Siematikowski utlovade för ett år sedan, då han inför den kommande nyemissionen uttalade att Klarna hade lagt om fokus från tillväxt till lönsamhet. Målet är att vara momentant lönsam till augusti-september och vara lönsamt för helåret.

I rådande förhållanden så är det förstås ett självklart mål. För når Klarna inte lönsamhet så kommer de att tvingas ta in nya pengar. Och nya pengar kostar idag.

Den tidigare prioriterade tillväxten har också minskat påtagligt, vilket inte är så märkligt med tanke på den allmänna ekonomiska motvinden på Klarnas marknader. Den nya hög- eller kanske mera korrekt uttryckt normalräntenivån är ju ett realtidstest på Klarna och andra ”köp nu betala senare”-aktörers affärsmodell. Den noterade amerikanska konkurrenten Affirm uppvisar en snarlik utveckling vad gäller utveckling av försäljning och förluster som Klarna. Affirm-aktien studsar omkring på den bottennivå den har haft sedan de sista månaderna i fjol, efter att ha kollapsat från de höjder som uppnåddes under 2021.

Annons

Så frågan återstår fortfarande om Klarna och dess gelikar är någon egentlig revolution av betalningsmarkanden. Att man i rapporten gör ett stort nummer av att de numera har en ”AI-driven affärsmodell” känns, för en gammal surgubbe som undertecknad, mer som sedvanlig ”hypesurfing” från företag som vill beskriva sig som det nya av det nya. Det handlar kanske mera om den klassiska uppfostringsmanövern ”avledning”, från ett resultat som egentligen inte är så mycket att vara stolt över och en situation som egentligen är ganska pressad.

Klarna har visserligen en investmentgrade rating, BBB- med stabila utsikter från S&P, som de fick så sent som i april i år. Frågan är dock vad ett sådant betyg egentligen betyder. Klarna har inte emitterat några ny obligationer sedan det började kränga allvarligt på kreditmarknaden förra sommaren, utan den externa finansieringen lutar sig i praktiken helt och hållet på inlåning från allmänheten.

Det senare är förstås en mycket billigare finansiering än vad en renodlad marknadsfinansiering skulle vara. Ränteskillnaderna mellan dessa finansieringskällor är minst 3 procentenheter, vid nuvarande rating. Klarna har heller inte kompenserat sig för de stigande inlåningsräntorna utan redovisar till skillnad mot de svenska storbankerna ett krympande räntenetto. Skulle de helt luta sig mot marknadsfinansiering så skulle räntenettot vara negativt. I min låda är det ingen stabil position för en bank att befinna sig i och definitivt inget institut som skulle klassas som ”investment grade”.

Annons

S&P skriver att en av faktorerna bakom betyget är bankens förmåga att ”bibehålla en stark kapitalbuffert”. Tittar vi på balansräkningen så är nyckeltalen svagare än den var förra året, då de gick ut och gjorde sin famösa nyemission, där värdet på företaget ”pre value” sänktes från 46 miljarder dollar till 5,8 miljarder dollar. Visst har de löpande förlusterna reducerats kraftigt, men vi pratar ändå om en bank som fortfarande redovisar stora förluster före kreditförlusterna.

Visst, Klarna Bank har förstärkt det egna kapitalet med 2 miljarder kronor under första kvartalet, vilket mer än väl täcker förlusten för kvartalet. Det står dock inget i kvartalsrapporten om vem som skjutit till detta kapital. I årsredovisningen för 2022 står dock att banken har emitterat aktier till moderbolaget Klarna Holding efter balansdagen. Detta är dock inget som stärker koncernens finansiella ställning, eftersom banken är den helt avgörande verksamheten som bedrivs i koncernen, utan handlar mera om att flytta pengar från höger till vänster ficka för att uppnå någon slags optisk effekt.

Vore jag Finansinspektionen, som har tillsyn över Klarna Bank, eller Riksgälden, som står för den för inlåningen helt avgörande insättningsgarantin, så skulle jag skruva lite obehagligt på mig. Till slut skulle jag nog säga det. AI i all ära. En bank som ännu inte täcker sina egna kostnader och där vi står inför fortsatt stor volatilitet är inte helt stabil konstruktion. Jag tror faktiskt att ni behöver stärka upp balansräkningen med en riktig nyemission i år också.

Annons
Juridik Nyhet

”Håll i hatten, för det kommer en uppsjö av ny lagstiftning från EU efter GDPR”

Taggar i artikeln

Fredagspanel GDPR
Veckans panel: Daniel Westman, forskare specialiserad på it- och medierätt, Karin Schurmann, advokat och expert på integritets- och dataskyddsfrågor på MAQS, Fredrik Norberg, privacy specialist på PwC Legal och Martin Söderberg, specialist på dataskydd och informationssäkerhet på Sentor.Veckans panel: Daniel Westman, forskare specialiserad på it- och medierätt, Karin Schurmann, advokat och expert på integritets- och dataskyddsfrågor på MAQS, Fredrik Norberg, privacy specialist på PwC Legal och Martin Söderberg, specialist på dataskydd och informationssäkerhet på Sentor.
Veckans panel: Daniel Westman, forskare specialiserad på it- och medierätt, Karin Schurmann, advokat och expert på integritets- och dataskyddsfrågor på MAQS, Fredrik Norberg, privacy specialist på PwC Legal och Martin Söderberg, specialist på dataskydd och informationssäkerhet på Sentor.
Publicerad
Uppdaterad

När EU-förordningen GDPR trädde i kraft våren 2018 var syftet att skydda individers personliga data. Men hur har det gått sedan dess? Hur företagen förhållit sig till GDPR och finns det behov av förändring?

Realtid.se

Daniel Westman, oberoende rådgivare och forskare specialiserad på it- och medierätt

Hur har uppstarten fungerat -–följs förordningen?
– Det varierar kraftigt, skulle jag säga. Många organisationer hade anpassat sig till dataskyddet långt innan GDPR och klarade övergången relativt bra, även om få organisationer lever upp till alla krav till punkt och pricka. På andra håll ser det sämre ut. Det är ganska vanligt att företag bara har gjort en anpassning på ytan (informationstexter, policyer med mera), men utan att låta lagstiftningen påverka hur man faktiskt hanterar personuppgifter och utan att ha en fungerande dataskyddsorganisation på plats. Vissa användningar av personuppgifter fortsätter i stor omfattning, trots att de är otillåtna. Det gäller exempelvis delningen av personuppgifter om besökare på webbplatser till tredje parter via script, pixlar och delningsfunktioner.

Är GDPR bra i sin nuvarande form, eller finns det behov av reformering?
– Den grundläggande dataskyddsrättsliga regleringsmodellen är krävande och delvis byråkratisk, men den är med all säkerhet här för att stanna. Detta dels eftersom hoten mot integriteten är stora, dels eftersom den har stort stöd inom EU och även i allt fler länder globalt. Men lagstiftaren måste vara uppmärksam på oönskade negativa effekter, till exempel omotiverade hinder mot att använda personuppgifter för maskininlärning. GDPR skulle även i vissa delar kunna avbyråkratiseras. Jag och en kollega skrev en rapport om detta på uppdrag av Svenskt Näringsliv förra året.

GDPR har pekats ut som en språngbräda för andra kommande regelverk. Vad är det att vänta framöver?
– Ja, proppen har formligen gått ur EU:s lagstiftningsmaskineri! EU-kommissionen har lagt fram en stor mängd förslag om nya regelverk som i vid mening rör digitalisering. Kravet på teknikneutralitet är nu kastat över bord och vi ser ut att få en mängd nya regelverk som tar sikte på specifika fenomen som AI. EU-lagstiftaren drar sig inte heller för att i detalj försöka reglera bort orättvisor på digitala marknader, exempelvis Data Act. Dessa regelverk har inspirerats av GDPR, bland annat när det gäller den globala tillämpningen, de kraftfulla sanktionerna och införandet av nya tillsynsmyndigheter. Men det är viktigt att inte glömma bort att GDPR fortfarande kommer att gälla vid sidan av dessa nya regler. Min bedömning är att GDPR även i framtiden kommer att vara det viktigaste regelverket på området och det som kommer att kräva mest av företagen.

Annons

Karin Schurmann, partner/advokat på MAQS och expert på integritets- och dataskyddsfrågor

Hur har uppstarten fungerat – följs förordningen?
– Verksamheter har tagit sig an regelverket med olika ambition, syn på risk och förståelse för vad som krävs för att kunna följa regelverket. Många har kommit långt med etablering av en gedigen dataskyddsorganisation, en tydlig dataskyddsstrategi som är förankrad hos ledning och styrelse, samt inarbetade processer och strukturer för det dagliga arbetet. Andra verksamheter har inte arbetat med frågorna sedan GDPR-projekten genomfördes inför att GDPR skulle börja gälla – och vissa har inte ens påbörjat sitt arbete än idag. För alla verksamheter gör den snabba och omfattande rättsutvecklingen det minst sagt utmanande att hänga med och hålla dokumentation, processer och bedömningar uppdaterade.

Är GDPR bra i sin nuvarande form, eller finns det behov av reformering?
– Det är en både komplex och resurskrävande lagstiftning att förhålla sig till. Även om det i grunden är bra att enskildas rättigheter får ett starkt skydd så kan lagstiftningen ge upphov till oproportionerliga effekter när insatsen för dess efterlevnad ställs mot andra intressen i en verksamhet. Tänkbara reformeringsalternativ skulle kunna vara vissa regellättnader för mindre verksamheter, och/eller lättnader för behandling av personuppgifter för vissa syften.

GDPR har pekats ut som en språngbräda för andra kommande regelverk. Vad är det att vänta framöver?
– EU-lagstiftaren pumpar ur lagstiftning som på olika sätt rör datahantering och som ska gälla parallellt med GDPR. Ett exempel är den nya AI-förordningen som just nu slutförhandlas på EU-nivå – som liksom GDPR bygger på ett riskbaserat förhållningssätt. Att det ständigt, och snabbt, tillkommer ytterligare lagstiftning skapar utmaningar och otydlighet, bland annat kring hur regelverken ska samverka. Detta ställer höga krav på ansvarstagande och proaktivitet, men även på förmågan att än mer balansera olika intressen och risker mot varandra.

Annons

Fredrik Norberg, privacy specialist på PwC Legal

Är GDPR bra i sin nuvarande form, eller finns det behov av reformering?
– Implementationen av GDPR var minst sagt tumultartad, en förstärkt skyddslagstiftning med risk för höga sanktionsavgifter i kombination med oklara skyldigheter för organisationer. Efter fem år med lagstiftningen börjar vi bli varma i kläderna, men samtidigt växer nya svåra frågeställningar fram på grund av det här arbetet. Frågor som är svåra att lösa, exempelvis molnlösningar, AI-applikationer, digital infrastruktur och suveränitet samt industrin för digital marknadsföring. Jag vågar påstå att de flesta organisationer idag tar hänsyn till dataskyddsaspekter, men att vi fortfarande har långt kvar att gå i hur vi praktiskt tillämpar regelverket. 

Hur har uppstarten fungerat – följs förordningen?
– En sak står helt klart: det finns inget stöd i EU-kommissionen eller EU-parlamentet för en reform av den europeiska dataskyddslagstiftningen. Det finns inte på kartan helt enkelt. Däremot finns det gott om utrymme för förbättring och utveckling av GDPR. Det vi behöver är fler förtydliganden och vägledningar från tillsynsmyndigheterna och fortsatt arbete på harmoniseringen mellan EU-länderna. En återkommande kritik mot GDPR är att den stävjar innovation och digitalisering. Jag skulle däremot säga att kritiken är missvisande då man kan ställa sig frågan om en utveckling som inte respekterar grundläggande fri- och rättigheter, ens är en önskvärd utveckling? Dataskydd för med sig en etisk aspekt som vi måste ta hänsyn till när det kommer till innovation. 

GDPR har pekats ut som en språngbräda för andra kommande regelverk. Vad är det att vänta framöver?

Annons

– Håll i hatten för det kommer en uppsjö av ny lagstiftning från EU. Just nu förhandlas ePrivacy Regulation som reglerar digital kommunikation över publika nät med särskilt fokus på konfidentialitet i kommunikation, cookies och samtycke för digital marknadsföring. Andra pågående lagstiftningsakter är Data Act (reglerar dataöverföringar mellan B2B, B2C, and B2G och molntjänstleverantörer) samt AI Act (inför stränga regler kring AI system som anses “hög-risk” samt förbjuder vissa applikationer av AI). GDPR är bara ett steg i en längre resa i EU:s digitala strategi som syftar till att stärka vår digitala suveränitet och skapa standarder med ett tydligt fokus på data, teknologi och infrastruktur – eller kort och gott, en hållbar utveckling.

 

Martin Söderberg, specialist på dataskydd och informationssäkerhet på Sentor.

Är GDPR bra i sin nuvarande form, eller finns det behov av reformering?
– Sett till alla EU:s medlemsstater kan det konstateras att det ser väldigt olika ut. GDPR rör snart vad alla EU-medborgare gör. Sverige, som har en kultur av mycket öppenhet och mindre av regelefterlevnad, har sannolikt haft större utmaningar än många andra medlemsstater att implementera vad som i mångt och mycket är ett nytt sätt att tänka kring integritet. Det sker en gradvis ökning av förståelse och acceptans i företagen, men eftersom GDPR i många delar bygger på riskbedömning och vi alla tenderar att bedöma risk olika kommer efterlevnad alltid vara föremål för diskussion.  

Hur har uppstarten fungerat – följs förordningen?
– GDPR behöver konkretiseras. Det görs över tid genom exempelvis vägledningar och rättsfall, och vi som arbetar med GDPR drunknar snart sagt i den våg av nyheter som sköljer över oss dagligen, från alla EU:s medlemsstater. Det är en utmaning men i grunden något bra och med tiden tror jag det kommer bli bra.

GDPR har pekats ut som en språngbräda för andra kommande regelverk. Vad är det att vänta framöver?
– GDPR ingår som en tidig del i EU:s olika paket för en allomfattande och trygg digital vardag för alla EU-medborgare. Just nu arbetar EU med mål för 2030 som innefattar bättre internet, digitala identiteter. Men det vi ser fram emot närmast är AI Act som ska beslutas under 2023 efter ett par år av beredning, samt NIS2 som innebär att många företag kommer att behöva strama åt såväl fysiska som digitala processer innan oktober 2024. Dataskydd och cybersäkerhet fortsätter att närma sig varandra vilket också ställer nya krav på oss som individer och verksamma i Sverige.

Polestar nära ny storsatsning i Sverige

Taggar i artikeln

Polestar Volvo Cars
Polestar, Volvo Cars, GeelyPolestar, Volvo Cars, Geely
Publicerad
Uppdaterad

Elbilstillverkaren Polestar planerar en storsatsning i Göteborgsområdet som kan generera flera hundra nya jobb, enligt uppgifter till Ekot.

Realtid.se

Enligt Ekots källor ska det handla om en framtida större satsning med nytt kontor, med fokus på forskning och utveckling i Göteborgsområdet.

Polestar meddelade nyligen att man planerar att varsla 10 procent av personalstyrkan, så de nya jobben ska skapas på sikt.

Om satsningen blir av kan det innebära flera hundra jobb och vara ännu en viktig investering från fordonsindustrin i Västsverige.

Annons

Elbilstillverkaren har sitt huvudkontor i Göteborg och har i dagsläget runt 1 700 anställda i Sverige, bolaget är börsnoterat i New York och ägs bland annat av Volvo Cars.

Ford i överraskande samarbete med Tesla

Taggar i artikeln

Ford Tesla
Foto: Arkivbild
Publicerad
Uppdaterad

Konkurenterna Ford och Tesla har inlett ett samarbete kring laddstationer. Partnerskapet möjliggör för Fords kunder att använda Teslas laddstationer i USA och Kanada.

Finwire

Amerikanska fordonsjätten Ford och elbilstillverkaren Tesla har gått in i ett samarbete kring laddstationer. Partnerskapet gör att Fords kunder kommer få tillgång till Teslas ”Superchargers” för elfordon i USA och Kanada, framgår det av ett pressmeddelande.

Tesla har fler än 12 000 Superchargers i USA och Kanada som Fords kunder ska få tillgång till.

”Det här är goda nyheter för våra kunder som kommer att få tillgång till det största nätverket av snabbladdare i USA och Kanada med 12 000+ Tesla Superchargers plus 10 000+ snabbladdare som redan finns i BlueOval Charge Network”, säger Jim Farley, Fords vd och koncernchef.

Annons

Till en början kommer Fords fordon behöva en adapter för att kunna använda laddstationerna. Så kommer inte vara fallet när nästa generations elbilar släpps av Ford 2025, vilka kommer ha en inbyggd funktion för att ansluta till laddarna.

Ford och Tesla är rivaler på elbilsmarknaden, och avtalet mellan parterna beskrivs som ”överraskande” av CNBC.

British Airways ställde in 43 flyg på grund av IT-haveri

Taggar i artikeln

British Airways
Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Flygbolaget British Airways tvingades ställa in 43 flyg till följd av IT-problem. Flygen skulle avgått från flygplatsen Heathrow under torsdagen.

Finwire

British Airways, som ägs av IAG, tvingades ställa in 43 flyg under torsdagen på grund av IT-problem, skriver BBC.

Flygturerna skulle gå från flygplatsen Heathrow. Enligt bolaget hade man tekniska problem kopplade till online-incheckning.

Det är inte första gången de senaste åren som British Airways tvingats ställa in flyg. Under påskhelgen behövdes runt 300 avgångar ställas in på grund av strejker. I december förra året hade man även då IT-problem som orsakade förseningar.

Annons

Svensk Handel: Ökad framtidstro för butiker och e-handeln

Taggar i artikeln

Svensk Handel
Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Framtidstron i butiker och e-handel gick upp i maj, uppger Svensk Handel. Däremot sker ökningen sker från låga nivåer.

Finwire

Framtidstron i butiker och e-handel ökar i maj om än från låga nivåer. Det framgår av Svensk Handels senaste handelsbarometer.

Framtidsutsikterna lyfter på vårens ankomst, lägre energikostnader och indikationer på att inflationen har toppat.

Det största lyftet noteras för butiker på 4,7 enheter till 76,6. Indikatorvärdet är samtidigt fortsatt det lägsta bland delbranscherna.

Annons

“Det är framför allt dagligvaruhandeln som driver butikshandelns uppgång denna månad. Viktiga försäljningsperioder stundar och särskilt midsommar är viktig för dagligvaruhandeln”, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Dagligvaruhandeln stiger med 7,2 enheter till 77,1.

För e-handel lyfter indikatorn med blyga 0,2 enheter till 84,6.

Annons

Intressant är att partihandeln stiger med 3,1 enheter till 78,2, trots de bestående utmaningarna med hård konkurrens och svag krona.

“Handeln är en importerande bransch och partihandeln gör majoriteten av inköpen i andra valutor, så den svaga kronkursen är en av anledningarna till att partihandlarnas pessimism kvarstår”, säger Sofia Larsen.

FramtidsindikatornMajAprilMarsFebJanDecNovOkt
Butikshandel76,671,974,271,970,272,074,173,7
Dagligvaruhandel77,169,973,971,568,875,172,872,8
E-handel84,684,477,882,083,685,481,880,3
Sällanköpshandel76,273,974,572,471,769,275,374,6
Partihandel78,275,177,683,874,774,377,976,7
Källa: Svensk Handel

 

Annons