Klarnas jätteaffär en snackis: ”Vinn-vinn för alla”

KlarnasKlarnas
Klarnas grundare och Sebastian Siemiatkowski har rott i land en riktig storaffär. (Foto: Lars Pehrson/SvD/TT)
Publicerad
Uppdaterad

Köpesumman är okänd, men enligt källor rör det sig om en affär på flera miljarder. Nu ska betallösningen ut till Europa.

Cia Erander

Miljardaffären och snackisen just nu är att Klarnas succékassalösning Checkout säljs till ett gäng investerare med entreprenören Kamjar Hajabdolahi vid rodret. 

Han ligger bakom riskkapitalbolaget BLQ Invest och var tidigare vd för bolagsutvecklaren Serendipity, vars medgrundare Ashkan Pouya också investerar via sitt private equity-bolag Systematic Growth.

”Jag har vänt mig till investerare med god förståelse för mitt investeringsmönster, som jag jobbat och investerat med tidigare, och som kan branschen och värdekedjan”, säger Hajabdolahi till Dagens Industri.

Annons

Med på resan har han även Vitamin Well-grundaren Martin Randel.

Värderingen kan stiga

Den 1 oktober stängs affären och ett namnbyte kommer att ske. Hajabdolahi blir vd och ska jobba med sitt nytillskott på heltid.

Försäljningsprocessen har rullat på i över ett år och letts av Deutsche Bank.

Annons

Köpesumman är okänd, men verksamheten värderas till 3,4 miljarder kronor. Enligt insatta källor till Bloomberg kan stiga till 5,4 miljarder kronor.

Klarna med på tåget ut i Europa

Klarna har förbundit sig till att vara en del av kassalösningen även i fortsättningen.

Det nya bolaget lovar att fortsätta ha betaljätten som förstahandsalternativ, vilket Hajabdolahi kallar för ”en vinn-vinn för alla”.

Annons

Klarna Checkout har en marknadsandel på 40 procent i Sverige och runt 20 procent i Norden.

”Vi är redan ledande i Norden. Nu ska vi bli det självklara valet i Europa för alla e-handlare som gillar konvertering”, säger Hajabdolahi.

Läs mer:
Apple lägger ner ”Klarna-dödaren” – men har ett ess i rockärmen. Realtid

Annons