Den 12 april lämnar Theresa May och Storbritannien EU. Eller..?
Den 12 april lämnar Theresa May och Storbritannien EU. Eller..?
Morgonsvepet

Nej nej, nej - brexit

Absolut inget har bestämts i det brittiska parlamentet och Aktiespararnas Joacim Olsson rasar mot Finansinspektionen. Det är några av nyheterna i tisdagsmorgonens nyhetssvep.

Publicerad 2019-04-02

Hinner britterna med ett fjärde nej?
Det brittiska parlamentet röstade igår nej till alla återstående brexit-alternativ. 
Det blev nej till att stanna i en Norgevariant av EU:s tullunion, nej till en andra folkomröstning om brexit och dessutom nej till att dra tillbaka ansökan om utträde.
Efter att Theresa Mays brexit-avtal har blivit nedröstat tre gånger på raken överväger regeringen nu en fjärde omröstning.
Den 12 april ska Storbritannien lämna EU.

Securitas köper brittiskt för 73 miljoner
Securitas har köpt samtliga aktier i Brittiska Allcooper, specialiserat mot elektronisk säkerhet, enligt ett pressmeddelande. Bolaget är värderat till 73 miljoner kronor och har 100 anställda. 

Swedbank riskerar sänkt kreditbetyg
S&P Global Ratings sätter Swedbank på sin observationslista, vilket innebär att banken riskerar sänkt kreditbetyg inom 90 dagar. Det skriver DI och hänvisar till ett pressmeddelande.
För närvarande har Swedbank kreditbetyget AA-, ett av de högsta betygen för kommersiella banker globalt.

Browder överklagar nekad Swedbank-anmälan
Tidigare i veckan avslog Ekobrottsmyndigheten Bill Browders anmälan om misstänkt penningtvätt på Swedbank med hänvisning till att handlingarna är preskriberade. Men Browder skriver på Twitter att han anser att brotten är så pass grova att en tioårig preskriberingstid bör tillämpas, och inte fem år som EBM hävdar.

Aktiespararna rasar mot FI
Enligt Finansinspektionen finns inga skäl för oro över Swedbanks ekonomiska ställning. Men Aktiespararnas vd Joacim Olsson tycker att det är olämpligt av FI att gå ut med ett sådant besked. Anledningen är att FI:s generaldirektör Erik Thedéen och Peter Norman, styrelseledamot av Swedbank, är personligt bekanta. 
– Jag tycker det är ett extremt olämpligt från Erik Thedéen och tror att många medborgare känner att FI:s oberoende är hotat här, säger Joacim Olsson till SvD.

Carl Bildt: Svenska banker har säkerhetspolitisk betydelse
Tidigare moderata statsministern och före detta utrikesministern Carl Bildt pekar i en debattartikel i Dagens Industri på svenska och skandinaviska bankers betydelse för säkerheten i Baltikum.
"Nu flyger anklagelser genom luften om vad som förekommit i skandinaviska banker i dessa länder. Jag saknar självfallet möjlighet att avgöra vad som är rätt och fel i dessa. ... Jag vill alls inte utesluta att det finns intressen österut som inte har någonting emot att hälla lite fotogen på denna brasa. Att svärta ned dessa länder och driva ut skandinaviska och västliga intressen, finns det alldeles uppenbart de som har intresse av."

Platsannonser