Annons

Annons

Finansinspektionen

Nationalekonomen Lars EO Svensson levererar en rejäl käftsmäll mot Finansinspektionens och regeringens amorteringskrav på bostadslån. Realtids krönikör Claes Folkmar håller med om att de makroekonomiska riskerna ökar.

Risken för stora prisfall för kommersiella fastigheter har ökat de senaste åren, minskat för bostäder. På de finansiella marknaderna är risken för stora prisfall fortsatt förhöjd, säger Henrik Braconier, chefsekonom på Finansinspektionen (FI) till Realtid efter presentationen av FI:s halvårsvisa stabilitetsrapport som publicerades på tisdagen.

 

Riksbankens mjuka penningpolitik är den främsta förklaringen till kronförsvagningen under de senaste åren, enligt ekonomer som Realtid talat med. En bidragande orsak är att Riksbanken 2014 förlorade kampen mot Finansinspektionen om ansvaret för finansiell stabilitet.

Bankernas bruttomarginal på bolån minskade med 4 punkter under det första kvartalet 2019. Från 1,50 procent vid utgången av det fjärde kvartalet 2018 till 1,46 procent vid utgången av det första kvartalet 2019.

Flera oberoende investeringsrådgivare spår att efterfrågan på deras tjänster kommer att öka, säger några av de som Realtid pratat med, och ger därmed stöd till Finansinspektionen som i en kartläggning tidigare i april landade i samma uppfattning.

42 larm om penningtvätt utlöstes i Swedbanks interna system under 2016. Inte en enda av de misstänkta transaktionerna rapporterades till polisen. Det skriver SvD Näringsliv som  tagit del av de hemligstämplade dokumenten från Finansinspektionen.

SEB:s satsning i riskkapitalbolaget Fairpoint Capital är lovvärd, när banker tycks fly sådant som luktar risk. Men den skymmer ett stort problem – traditionell företagsfinansiering har hamnat i strykklass, skriver Realtids krönikör Per Lindvall.

Uber vill fylla kassan med 92 miljarder kronor, Startup lanserar Sveriges första AI-fond och Hongkongbörsen tredje störst i världen – det är några av rubrikerna denna onsdagsmorgon.

Sidor