Annons

Annons

Finansinspektionen

SEB:s satsning i riskkapitalbolaget Fairpoint Capital är lovvärd, när banker tycks fly sådant som luktar risk. Men den skymmer ett stort problem – traditionell företagsfinansiering har hamnat i strykklass, skriver Realtids krönikör Per Lindvall.

Uber vill fylla kassan med 92 miljarder kronor, Startup lanserar Sveriges första AI-fond och Hongkongbörsen tredje störst i världen – det är några av rubrikerna denna onsdagsmorgon.

De svenska storbankerna fortsatte tappa marknadsandelar inom bolån till mindre aktörer under det andra halvåret förra året, uppger Finansinspektionen (FI) i sin bankbarometer.

Absolut inget har bestämts i det brittiska parlamentet och Aktiespararnas Joacim Olsson rasar mot Finansinspektionen. Det är några av nyheterna i tisdagsmorgonens nyhetssvep.

Svenskarna amorterar mer och lånar mindre, men är fortsatt högt skuldsatta, enligt FI. SEB hävdar dock att svenska hushåll har en “urstark balansräkning, skriver Omni.

Nya bolånetagare amorterar, lånar mindre och köper billigare bostäder, men många har fortsatt stora skulder. Det konstaterar FI i årets bolånerapport. - FI upprätthåller bilden av att amorteringskravet haft avsedd effekt och tonar fortsatt ned de negativa effekterna det haft, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Sidor