Vem gillar inte Stefan Lundell på Breakit? Johan Såthe gör det. Det gör också John Skogman och Johan Isaksson på Börspodden. Foto: Montage/Breakit/Börspodden.
Vem gillar inte Stefan Lundell på Breakit? Johan Såthe gör det. Det gör också John Skogman och Johan Isaksson på Börspodden. Foto: Montage/Breakit/Börspodden.
Krönika

Kritisera gärna medierna – men sprid inte konspirationsteorier

Realtids kommande temavecka, Per Agermans senaste härva och Börspoddens konspirationsteorier. Det är innehållet i chefredaktör Johan Såthes krönika.

Johan Såthe
Publicerad 2019-10-19

Den del av finansbranschen som de flesta människor kommer i kontakt med är fondbranschen. Alla svenskar äger i praktiken fonder, även om många inte ens vet om att det är så pensionssystemet är uppbyggt. En rätt stor grupp, inte minst bland Realtids läsare, är mycket intresserade av aktie- och fondhandel.

Just nu håller den svenska fondbranschen på att struktureras om i grunden. Avgifterna har under en lång rad år pressats ordentligt, skandalerna inom  Allra och Falcon Funds har skyndat på processen med ett nytt pensionssystem och ett nytt fondtorg.

Det här är ett par av de faktorer som påverkat fondindustrin och finansbranschen i grunden.

Nästa vecka kommer Realtid sätta fondmarknaden i fokus för vår journalistik. Vi kommer att varje dag publicera debattartiklar, paneler, reportage och intervjuer som vrider och vänder på den svenska fondbranschen.

Förra gången vi hade en temavecka fick vi ett enormt starkt genomslag för #svagakronan

Nu hoppas vi på minst lika stort intresse för hastaggen #fonderifokus.

Häng med!

***

Realtids reporter Sara Johansson har genom åren följt utvecklingen i fondbolagen Allra och Falcon Funds. Nu går de två rättsfallen in i avgörande skeden. Det är inga småpengar det handlar om direkt.

***

Vi har haft en mycket intressant debattartikel den här veckan från Danske Banks chefsekonom Michael Grahn. Jakten på Yield fortsätter, vilket tvingar investerare att ta allt högre risker. Ett ämne som även Realtids Claes Folkmar analyserat flera gånger.

***

Per Agerman har under gångna veckan nystat i en ny ekonomisk härva. Läs och förundras av hur det kan gå till när folk spekulerar med andras pengar.  

***

Regtech är en av de hetaste trenderna just nu inom finansbranschen. Men är det inte lite märkligt att döpa ett bolag till just Regtech? Det är ju som ett döpa en sparapp till Fintech.

***

Äntligen får ni veta vad jag tycker om finans- och journalistserien Fartblinda (finns på Cmore). Jag var rätt tveksam i början, både till skildringarna av finansvärlden och hur det egentligen går till på en tidningsredaktion. Men jag blir snabbt indragen i dramat och plöjer avsnitt efter avsnitt. För tio-femton år sedan hade man kanske tyckt att det här var extremt bra, men nu nöjer jag mig med fyra av fem i betyg. Jag tror att de nya serierna på Netflix och HBO väsentligt har ökat kraven även på svenskt drama. Fartblinda är klart sevärd, men det är inte Succession- eller Billions-bra.

***

Den här annonsen säger mycket om vår samtid.

Allbrights vd Amanda Lundeteg är en riktig stjärna för övrigt.

***

Det är lite skämskuddevarning på vissa scener från den fiktiva tidningsredaktionen i serien Fartblinda. Men så kanske folk från alla branscher känner när deras yrke blir fiktion? Man vet lite för mycket om verkligheten, så att säga. Jag gissar att poliser ligger oerhört högt när det gäller missnöje över hur deras yrkesliv skildras i dramaserier.

***

Börspodden är en av de bästa finanspoddarna i Sverige. Men den skulle vara ännu bättre utan de återkommande konspirationsteorierna och attackerna på medierna (utom Breakit, eftersom Börspoddenduon känner och gillar Breakit-Stefan).

Det blir extra konstigt att ständigt klaga på medierna när nästan allt de pratar om ju kommer från journalistiken. Till exempel kom snacket i förra avsnittet om Avanzas avgiftsstruktur från en artikel i Dagens Industri (som inte fick credd). Men de veckor Dagens Industri sponsrar Börspodden är det världens bästa tidning. Kritisera gärna medierna, men då måste man ha något mer på fötterna än en fantasi om hur något ligger till.

Även åsikten/skvallret om att staten skulle tvinga posten att skicka massa papperspost för att posten måste få tjäna pengar känns som att den innehåller 0 procent fakta. Hört talas om exempelvis Minmyndighetspost? Den låga nivån är inget som en ansvarig utgivare på de av Börspodden kritiserade medierna hade kunnat stå för.

***

Jag gillar också Breakit-Stefan. Det han och redaktionen byggt upp på kort tid är mycket imponerande.

***

I morgondagens karriärintervju porträtterar Miriam Istner-Byman FAR:s före detta generalsekreterare Dan Brännström. En man som verkar ha behållit sin energi, nyfikenhet och arbetslust genom hela sin långa karriär. Mycket inspirerande. Finns att läsa på sajten från och med söndag morgon.

***

Trevlig helg!

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in