Annons

Annons

#fonderifokus

Per H Börjesson, Spiltans grundare, största ägare och Spiltan Fonders ordförande, har sin egen investeringsfilosofi. Den går inte sällan emot finansiell teori och hur de stora kapitalförvaltarna arbetar.

Fondmarknaden i Luxemburg är störst i Europa, både till antalet fonder och till det kapital som fonderna förvaltar. Marie Juhlin arbetar på fondbolaget FundRock Management Company. "Det här arbetet bygger mycket på kontakter" säger hon.  

Veckans sista panel djupdyker i vad som kommer att ske på fondmarknaden i framtiden. Flera pekar på en marknad med färre aktörer och färre fonder, kanske till och med en halvering de närmsta fem åren.

Förhastade förändringar av premiepensionssystemet kan få en rad negativa konsekvenser, inte bara för de drabbade fondbolagen. Varningen kommer från Didner & Gerges vd Helena Hillström. Som nu vill vända den negativa trenden och starta nya fonder.

Mycket talar för att företagsobligationsfonder har förutsättningar att skapa högre avkastning än traditionella räntefonder de närmaste åren. Med den högre avkastningen följer så klart också högre risk. Det skriver Fredrik Tauson på Nordic Cross Asset Management.

Intresset för passiva fonder har ökat rejält den senaste tiden och nettoflödet till passiva indexfonder överstiger för första gången nettoflödet till icke-indexnära fonder. Det visar statistik från Morningstar

Den schweiziska banken och fondförvaltaren Mirabaud lanserar en ny fastighetsfond med sikte på det växande Stor-Paris. Man ser stora möjligheter i och med brexit och de olympiska spelen. Avkastningmålet är 14 procent per år.

Sidor