Krönika

Fler borde veta att de inte vet hur framtiden blir

Veckans tyngsta avslöjande, vad Anders Tegnell kan lära av börsbolagen och att det gäller att veta att man inte vet hur framtiden blir. Det är innehållet i chefredaktör Johan Såthes krönika.

Johan Såthe
Uppdaterad 2020-05-16
Publicerad 2020-05-16

Veckans stora avslöjande inom svensk ekonomijournalistik stod Per Agerman för. I tre mycket genomarbetade artiklar avslöjas detaljer om den så kallade ”SBB-härvan”, där flera personer inom näringslivet misstänks ha tjänat miljontals kronor genom att använda insiderinformation. Läs artiklarna nedan om du vill förstå vad som ligger bakom att SBB:s vd Ilija Batljan och flera andra misstänka personer anhölls.

Läs mer nedan:

https://www.realtid.se/daytrader-trio-bakom-insidermisstankar-i-hemfosa

https://www.realtid.se/daytraderns-storkop-pa-20-mkr-fick-ebm-pa-sparet

https://www.realtid.se/advokaten-om-gripandet-av-daytradern-ett-fullstandigt-skott-i-morkret

Fortsättning följer.

***

Per Agerman skriver även intressant om Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell har mycket att lära av hur börsbolagen kommunicerar med marknaden. Jag vet att många inte håller med Per Agerman utan tycker att Anders Tegnell är ett kommunikativt geni. Jag säger inte emot det – men tycker samtidigt att det finns flera poänger i krönikan, inte minst vikten av det faktiskt kan vara farligt och oklokt att ”tänka högt” när man bokstavligen talar om saker som rör liv och död.

Läs mer nedan:

https://www.realtid.se/kronika/tegnell-co-borde-lamna-information-som-borsbolagen

***

Realtids krönikör Per Lindvall resonerar  i två krönikor om för- och nackdelar med negativ ränta. Och det obegripliga i att ha negativ ränta i högkonjunktur men inte alls vilja ha det i lågkonjunktur. Läs mer nedan:

https://www.realtid.se/kronika/darfor-vill-inte-riksbanken-ha-negativ-ranta-igen

https://www.realtid.se/kronika/riksbanken-vill-inte-se-sin-egen-bristfallighet-i-ogonen

***

Realtids krönikör Claes Folkmar har analyserat en råvara i tiden – guldet. Läs mer nedan:

https://www.realtid.se/kronika/stodpaketen-baddar-inte-uppgang-i-guld

***

Investerarlegendaren Howard Marks och Oaktree Capitals senaste rapport är intressant, den fokuserar mycket den genuina osäkerhet som finns i finansmarknaden.

Läs mer nedan:

https://www.oaktreecapital.com/docs/default-source/memos/uncertainty.pdf

Ett nyckelcitat (fritt översatt): ”Det finns två sorters prognosmakare: De som inte vet hur framtiden blir och de som inte vet att de inte vet hur framtiden blir”.

Genialt i all sin enkelhet.

***

Realtid har gjort en egen undersökning i två delar om hur coronakrisen har påverkat finansbranschen och Sveriges företagare. Läs redaktionschef Sverker Brundins artikel:

https://www.realtid.se/sverige-fortsatter-bara-att-ramla-nedat

***

På tal om att det är svårt att sia om framtiden: Jag gav mig själv uppdraget att göra veckans fredagspanel. Den här gången handlar det om börsens starka vändning uppåt är hållbar, givet den svaga makrostatistik vi i princip dagligen möter.

Läs mer nedan:

https://www.realtid.se/vi-ser-en-klar-risk-nya-fall-pa-saval-aktie-som-obligationsmarknaden

***

Svenska fotbollförbundet (de är supernoga med att det inte är ett s i mitten utan att det faktiskt heter fotbollförbundet) har inte varit särskilt bra att på att tolka Anders Tegnell och FHM. Tankarna om när Svenska cupen och Allsvenskan skulle starta, i början av juni, framstår allt mer som naiva fantasier. Fotbollen är ett tydligt exempel på att världen kommer se annorlunda ut framöver. Vi som älskar att gå på svensk fotboll live kommer att tvingas lära oss att göra det på ett nytt sätt. Jag befarar att tiden när en allsvensk match kunde locka mellan 30 000 och 50 000 åskådare blir nåt man får berätta om för barnbarnen (som kommer vara måttligt intresserade).

***

Billions (HBO Nordic) – nä, det här är inte kul längre tyvärr. Försöker komma ikapp med Falsk identitet (SVT Play). Ligger dock på avsitt två på i första av fem säsonger. Ger mig själv rätt små chanser att orka komma ikapp. Men vem vet, vi har väl en lång coronasommar framöver oss. 

***

I helgens karriärintervju har Realtids reporter Olof Ehrs intervjuat Kinaexperten Frédéric Cho. Missa inte en spännande karriärresa, finns som vanligt att läsa på sajten från och med söndag morgon.

***

Trevlig helg!

Platsannonser