"Utifrån den information som jag fått hittills känns det här som ett fullständigt skott i mörkret. Åklagaren har ingenting. Det är en ren chansning. Och därför blir det beklämmande att man utsatt min klient och andra för det här", säger försvarsadvokat Slobodan Jovicic.
Finans

Advokaten om gripandet av daytradern: "Ett fullständigt skott i mörkret"

Försvarsadvokat Slobodan Jovicic riktar kritik mot Ekobrottsmyndighetens insiderrazzia i förra veckan.

Uppdaterad 2020-05-19
Publicerad 2020-05-14

Jakob Ryer, daytrader och storägare i Odd Molly, var en av de sex personer som anhölls efter ett samordnat tillslag från Ekobrottsmyndigheten på tisdagen i förra veckan. Nu riktar hans försvarsadvokat Slobodan Jovicic kritik mot myndighetens agerande som han beskriver som en fiskeexpedition:

– Utifrån den information som jag fått hittills känns det här som ett fullständigt skott i mörkret. Åklagaren har ingenting. Det är en ren chansning. Och därför blir det beklämmande att man utsatt min klient och andra för det här. Jag förmodar att det måste finnas någon hypotes hos åklagaren men min starka uppfattning är att det inte rör sig om något mer än en tanke.

Slobodan Jovicic blev klar som nytt ombud för sin klient på torsdagen. Han tar över efter Christina Bergenstein som först utsågs till försvarare åt Jakob Ryer. Slobodan Jovicic har lång erfarenhet av ekobrottmål och är bland annat också försvarare åt Allra-grundaren Alexander Ernstberger, ett mål där Christina Bergenstein för övrigt också är engagerad.

Som Realtid rapporterat i veckan finns det flera kopplingar mellan SBB:s grundare Ilija Batljan och Jakob Ryer. De var bland annat båda inblandade i affärsförhandlingar rörande Odd Molly i november förra året, samtidigt som SBB förberedde budet på Hemfosa. Under samma period ska Jakob Ryer och ytterligare två personer ha köpt in sig i Hemfosa vilket är grunden till misstankarna om insiderbrott.

Slobodan Jovicic kan inte uttala sig om några närmare omständigheter eller detaljer i ärendet på grund av det rådande yppandeförbudet. Han är dock tydlig med att hans klient förnekar brott.

Han tycker att följdverkningarna av tillslaget borde stämma till eftertanke.

– Det är inte första gången som man drar igång en insats och slår på stora trumman och folk hängs ut i media samtidigt som vi advokater säger att stopp, var inte så snabba att dra era slutsatser. Och inte så sällan visar det sig sedan att det var en åtgärd som inte träffade rätt, säger Slobodan Jovicic och tillägger:

– Om jag har rätt i att detta är att beteckna som en ren fiskeexpedition måste det ställas mot de konsekvenser som det lett fram till för de inblandade.

 

 

Platsannonser