Trots att allt fler arbetsgivare kräver närvaro på kontoret visar nya siffror att distansarbetet står starkt – särskilt bland ingenjörer.
Skärpta krav, samma resultat: Hemmakontoret lever kvar


Mest läst i kategorin
En ny analys från Sveriges Ingenjörer, baserad på SCB:s statistik och egna enkätdata, visar att två av tre ingenjörer fortsatt arbetar på distans minst en dag i veckan – ungefär samma nivå som året innan.
”Andelen som regelbundet arbetar på distans har varit i det närmaste oförändrad”, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.
Missa inte: Selektiv kontorsnärvaro splittrar och skapar orättvisor. Realtid
Rapporten, som bygger på svar från nästan 80 000 medlemmar, nyanserar bilden av en arbetsmarknad där distansarbetets dagar skulle vara räknade.
65 procent uppger att de jobbar hemifrån någon gång i veckan. Samtidigt vill knappt hälften av ingenjörerna arbeta på distans minst halva tiden, medan bara var femte inte vill arbeta på distans alls.

Experten: Det händer med distansjobben 2025
Arbetslivet har förändrats kraftigt de senaste åren, och synen på var och hur vi arbetar är inte densamma som förr.
Ökad risk för sjuknärvaro
Detta står i kontrast till den utveckling som sker hos många arbetsgivare.
Enligt Sveriges Ingenjörer har en av fyra ingenjörsklubbar sett skärpta närvarokrav det senaste året.

Bland problemen som följer av detta pekar facket ut trängsel på kontor, brist på gemensamma ytor – och en ökad risk för sjuknärvaro.
”I gränsfall, där en person är arbetsför men smittsam, blir det svårt att följa kraven utan att antingen stanna hemma sjuk eller riskera att smitta kollegor”, säger Kreicbergs.
Senaste nytt
Ifrågasätts av forskningen
Flera storföretag har gått i liknande riktning.
Handelsbankens (börskurs Handelsbanken) beslut tidigare i år att i princip kräva fysisk närvaro har orsakat kraftiga interna protester.
Läs även: Halva styrkan kan gå efter kontorstvånget. Realtid
”Det finns ingen riktig motivering”” sa en anställd till Dagens Industri, medan bankens presschef försäkrade att en flexibel dialog pågick.
Men forskning ifrågasätter nyttan med strikt kontorsnärvaro. Enligt professor Gunnar Bergström vid Högskolan i Gävle är själva valmöjligheten avgörande för att anställda ska trivas och vilja stanna, skriver Kollega.
Borde skapa trivsammare kontor
Stanfordekonomen Nick Bloom menar att hybridarbete både ökar produktiviteten och minskar personalomsättning.
För företagen kan hårdare krav slå tillbaka. Enligt Sveriges Ingenjörer riskerar de att förlora nyckelkompetens till mer flexibla konkurrenter.

Gamla fula kontorshus ska bli bostäder
I Sverige finns det en massa gamla tomma kontorshus, många av dem har redan rivits.
Dessutom visar Compass Groups undersökning att en tredjedel av hybridarbetare gärna skulle komma in oftare – om arbetsmiljön var mer social och trivsam.
”Arbetsgivare bör fundera på hur de skapar miljöer som lockar, snarare än att tvinga. Annars tappar man i konkurrenskraft”, har Linda Petersson, People & Culture Director, tidigare sagt till Svensk Byggtidning.

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.