Donald Trumps ledarskapsstil har resulterat i snabba beslut och politiska framgångar. Nu överväger vissa företagsledare att anta en liknande strategi – som experterna varnar för.
Fler vill leda som Trump – men se upp för fallgroparna


Mest läst i kategorin
Den beskrivs av många som konfrontativ och kompromisslös. Donald Trumps ledarskapsstil har länge varit en central del av hans politiska strategi.
Under sin andra mandatperiod har USA:s president använt den för att genomdriva förändringar inom handel, arbetsmarknad och statlig förvaltning.
Missa inte: Tidigare anställda: Så överlever du med Musk som chef. Realtid
Stilen har lett till snabba politiska beslut – men också kritik från experter inom ledarskap och organisationsutveckling, skriver Business Insider.
Få dagens viktigaste nyheter från Realtid. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
”Donald Trumps varumärke påminner om en äldre tid i USA”, säger Erik Helzer, expert vid Johns Hopkins Carey Business School. Han menar att presidentens ledarskapsstil speglar ”en äldre förståelse av hur man leder”.
Rädsla som styrmetod
Nu ser vissa företagsledare möjligheten att ta efter Trumps metod, särskilt i en tid där frågor som distansarbete och mångfaldsprogram diskuteras flitigt. Genom att använda en mer auktoritär strategi hoppas de kunna återta kontrollen och effektivisera sina organisationer.
Men forskare och ledarskapsexperter menar att detta kan få negativa konsekvenser.
Läs även: ”Goda råd” som kan sabotera din karriär. Realtid
En av Trumps mest kontroversiella förändringar är exempelvis att tvinga statligt anställda tillbaka till kontoret fem dagar i veckan. Elizabeth Lotardo, författare till ”Leading Yourself”, menar att det kan bli en pyrrhusseger.
”Det kan minska regeringens kostnader, men också leda till att talang flyr och innovation hämmas”, säger hon.

Stenhårda vd:n om ledarskap: ”Ska inte vara lätt”
En krävande perfektionist som är svår att jobba för. Så beskriver Nvidias anställda Jensen Huangs ledarstil. Och Huang? Han håller med. Nvidias
En av de största riskerna är att detta ledarskap bygger på rädsla snarare än motivation.
I det korta loppet kan en sådan strategi leda till lydnad och snabbare beslut, men i längden kan det försämra arbetsklimatet och göra det svårare att behålla talanger.
”Att använda rädsla som en styrmetod minskar kvaliteten på arbetet, försämrar samarbetet och hämmar innovation,” säger erfarna ledarskapscoachen Maria DeLorenzis Reyes.
Senaste nytt
Trumps härskarskap
En annan aspekt är att Trumps ledarskap utgår från kortsiktiga segrar snarare än långsiktig hållbarhet.
Medan en politiker kan fokusera på att genomföra förändringar inom en begränsad mandatperiod, måste företagsledare tänka på sina organisationers framtid på längre sikt.
Missa inte: ”Toxisk arbetsmiljö – lärdomar från Djerf Avenue”. Realtid
Professor Brian Ott vid Missouri State University pekar på att Trump snarare ägnar sig åt ”rulership”, härskarskap, än verkligt ledarskap.
”Riktigt ledarskap handlar om att bygga konsensus och få medarbetare att följa frivilligt. Trump har inget intresse av det”, säger han till Business Insider.

Höga chefer mer benägna att vara psykopater
Många som varit ute i arbetslivet ett tag har under sin karriär haft minst en riktigt dålig arbetsledare, så här upptäcker du en giftig chef.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.