De skulle effektivisera, frigöra tid och förbättra beslutsfattande. Men AI-projekten misslyckas ofta och när algoritmer tar över chefsroller växer oron för övervakning, stress och ohälsa.
När AI blir chef – kontrollfreaket från helvetet


Mest läst i kategorin
Trots miljardinvesteringar och storslagna löften visar ny forskning och rapporter att AI inte alltid lever upp till förväntningarna.
Kritiken växer nu mot både nyttan i praktiken och hur tekniken påverkar arbetsmiljön – särskilt när AI tar över chefsroller.
Missa inte: Techbolagens stora miss – värdet av mänsklig kontakt. Realtid
Företag världen över satsar stort på AI, men enligt en global studie från IBM levererar endast en fjärdedel av projekten den förväntade avkastningen.
Många AI-initiativ fastnar i pilotstadiet, skriver Dagens PS, ofta på grund av otydliga mål, bristande datastrategier och låg användarförankring.

Därför nobbar svenska storbolagen Deepseek
Deepseek slog ner som en bomb. Men lika snabbt kom baksmällan.
”Digital taylorism på crack”
En färsk dansk studie, refererad av Fortune, visar att tekniken i arbetslivet hittills haft minimal påverkan på löner eller arbetstid – trots teknisk effektivisering.
”AI-chatbottar har inte haft någon betydande effekt på inkomster eller arbetstid i något yrke”, konstaterar forskarna Anders Humlum och Emilie Vestergaard.

Samtidigt har användningen av algoritmisk arbetsledning ökat markant, särskilt i tjänstesektorer som callcenter, logistik och e-handel. Forskare från Karolinska institutet varnar för en ny form av extrem övervakning.
”Vi får en digital taylorism på crack”, säger psykologen och doktoranden Karin Hennum Nilsson, som studerat arbetsmiljöeffekter vid svenska företag, till Kollega.
Senaste nytt
Vill ha tydliga gränser
Enligt hennes studie ökar risken för ohälsa vid omfattande digital styrning, med fler arbetsplatsolyckor och psykiska symptom som ångest och paranoia.
Hon betonar också att arbetsmiljöfrågor sällan beaktas när AI-baserade ledningssystem införs.
Fackliga representanter uttrycker oro för utvecklingen.

”Hellre datavetare än soldater” – AI blir ny frontlinje i svenskt försvar
Datavetare – inte värnpliktiga – kan vara de som bäst stärker vår militära förmåga.
”Det finns en viss risk att AI kan räkna fel och att arbetsmiljön påverkas”, säger Murat Türk, klubbordförande på Concentrix. Samtidigt efterlyser han tydliga gränser:
”En personlig kontakt är bättre för att behålla en genuin relation mellan arbetsgivare och arbetstagare”, säger han.
Tror ändå på AI
Trots låg faktisk påverkan på arbetstimmar och löner råder fortsatt framtidstro.
85 procent av företagsledare globalt tror enligt Fortune att AI kommer generera positiva resultat senast 2027 – om den skalas upp på rätt sätt.

Dessa jobb kan snart ersättas av AI
Om du söker efter nytt jobb vid sidan om pensionen kan det vara klokt att undvika de som finns med på listan.
AI:s framtid ligger i balansen mellan teknik och människa. Som Sylvain Duranton från Boston Consulting Group uttrycker det:
”Antar du att tekniken kan skalas, så måste du få ut den i människors händer. Det är en massiv förändringsresa.”
Missa inte: Microsoft programmerar sin egen ersättning. Realtid

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.