Helg Helg

Finrummet: Michelinsstjärnor – långsam fart för nordisk nivå

Taggar i artikeln

Finrummet
Foto: Oivind Lindoe, Matkanalen
Publicerad

Realtids kock och tillika redaktör för Finrummet, Lisa Lönner, reflekterar över årets Michelinstjärnor i Norden som delades ut i början av vecka.

Årets Michelinstjärnor i Norden delades ut i måndags kväll och det blev totalt 21 nya stjärnor. Mycket lycka på scenen. Ny stärna blev det för Aira i sällskap av Project i Göteborg, Äng i Tvååker och Hotell Borgholm. Väntat, även om jag och många med mig hade trott på två stjärnor direkt. Det är också fantastiskt att Stockholm har en trestjärnig restaurang.

René Redzepi på Noma i Köpenhamn blev Mentor Chef of the year och fick äntligen sin tredje stjärna, inte en dag för tidigt. Nomas testkök är ett av världens mest avancerade, enligt inspektörerna. 

Nu har Sverige 14 restauranger med en stjärna, fyra med två och en med tre. Det blev inga nya två-stjärnor till Sverige. De som har två redan är Vollmers, Malmö, Aloë, Stockholm, Gastrologik, Stockholm och Oaxen Krog, Stockholm. Kong Hans Kælder i Köpenhamn är enda nya med två stjärnor.

Annons

Många frågar mig om det är värt att äta på Michelinrestaurang. Jag brukar fråga om de går på teater. Till skillnad från andra utmärkelser är Michelin ett grundligt system som bedömer hela restaurangupplevelsen, inklusive service och ekonomi och det tycker jag är utmärkt. Att äta på en Michelinrestaurang är mer än bara mat. Det är en upplevelse som kräver närvaro. Det är viktigt att inte bli blazé så man bör definitivt inte gå för ofta. Det är viktigt för mig i alla fall att känna att jag är värd upplevelsen just nu och att jag verkligen går in i den med alla sinnen närvarande.

FinrummetSnacks på Michelinrestaurang i norra Italien. Foto: Lisa Lönner

Michelinguiden skriver att kvaliteten på matlagningen i den här delen av världen fortsätter att överraska. Det känns dock som att upptäckten av vår region går med snigelfart. Noma i Köpenhamn har blivit utnämnd till världens bästa restaurang länge och först nu får restaurangen tre stjärnor.

Annons

Min hobby har varit att i rimlig nivå och efter plånbok och möjlighet äta på Michelinrestauranger sedan jag började resa som tjugoåring. Numera krävs det för mitt yrke. Förr var det självklart att franska och italienska restauranger höll den högsta kvaliteten. Under åren ser jag att en enstjärnig restaurang i dessa länder idag kan vara väldigt mycket mindre moderna än en enstjärnig i Sverige.

Samtidigt ser vi också att ju fler kockar som lagar mat i utländska tävlingar, som OS och VM, så mixas det som var New Nordic friskt med tekniker från traditionell fransk matlagning. Vår nordiska matlagning inspirerar kockar över hela världen nuförtiden. Det påverkade också inlämningarna till årets upplaga av Årets kock tycker jag.  Jag återkommer till finalen i nästa vecka.

Även i Finrummet denna vecka:

Veckans vintips: Vin till ägg

Annons

Toppkockar på SK Mat och Människor i Göteborg

Pocherat vaktelägg med chilisalt och körvel

Så kokar du vaktelägg till perfektion

Annons