Helg Helg

Veckans vintips: Vin till ägg

Taggar i artikeln

Finrummet
Publicerad

Ägg passar inte riktigt med vin och det är därför svårt att hitta rätt vin till äggrätter. Men Realtid Kocks Lisa Lönner har lösningen. med några utvalda vin som passar utmärkt till ägg.

Ägg är svårt. Det passar inte riktigt med vin. Men jag tycker att ett lite stramare vitt vin med annorlunda karaktär kan fungera. Det får absolut inte vara ekat, snarare hög syra. Jag skulle kunna dricka ett Chablis eller en torr Riesling till ägg. Några tips om du serverar en äggrätt nedan.

Westhofen Riesling

Westhofener.png

FinrummetRiesling Westhoefener

Annons

Jag tycker Wittman från Tyskland håller en fräsch nivå och från och med oktober finns den här fina rieslingen. En frisk torr Riesling på gamla vinstockar klassad som VDP Aus Ersten Lage och druvorna är hämtade från de bästa Premier Cru-lägena i Westhofen. Weingut Wittmann ligger i den lilla byn Westhofen i regionen Rheinhessen och räknas till en av regionens främsta producenter. Wittmann har praktiserat ekologist jordbruk i många år och samtliga av deras viner är ekologisk certifierade. Detta är egentligen den bästa matchen här.

Txakoli Rezabal Blanco

Txakoli.png

FinrummetTxakoli

Annons

Det där spritsiga supersyrliga vitvinet som hälls ur stora karaffer i Baskien är en helt egen vinupplevelse. I Sverige finns importören Vina Espanola som är bäst på spanska viner, och jag har köpt denna baskiska spritsupplevelse flera gånger. Jag får minnen från en kul kock-träff för tjejer i Bilbao då vi tog en repa i San Sebastian. 

Nummer 75653, 159 kronor

Mary taylor Bordeaux blanc

Annons

Bordeaux.png

Finrummet

Bordeaux Blanc yngre kan passa utmärkt om den inte legat i en källare länge och blivit så där gott krämig. Syrlig och frisk på druvan Sauvignon Blanc. En kompis till mig importerar Mary Taylors fina viner som är druvtypiska. Detta vin är prisvärt och mycket gott.

Mary taylor, Nummer 74287, 129 kronor

Annons