Finans Nyhet

Guide Michelin: Här är Nordens bästa restauranger

Taggar i artikeln

Guide Michelin
René Redzepi, Noma, Guide MichelinRené Redzepi, Noma, Guide Michelin
René Redzepis restaurang Noma i Köpenhamn når nya höjder i den gastronomiska världen, och uppgraderas från två till tre Michelinstjärnor.
Publicerad

Fyra svenska restauranger får en ny stjärna i den nordiska utgåvan av Guide Michelin 2021.

Realtid.se

De är Project i Göteborg (tidigare Bib Gourmand), Aira i Stockholm, Hotell Borgholm (tidigare The Plate) på Öland och ÄNG i halländska Tvååker utanför Varberg. ÄNG får också en grön Michelin-stjärna som bevis på att man satsat på hållbarhetsarbete. Stjärnkrogen Frantzén i Stockholm behåller sina tre stjärnor i Michelinguiden.

Michelin Guidens nordiska utgåva omfattar Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island. Årets utmärkelser presenterades på måndagskvällen i norska Stavanger. 

Maaemo i Oslo, återansluter sig till guiden på sin nya adress. Maaemo tilldelas även en grön Michelinstjärna för sina hållbarhetsmeriter.

Annons

René Redzepis globalt kända Noma i Köpenhamn uppgraderas från två till tre Michelinstjärnor.

– Tack vare teamet och de kulinariska upplevelserna har restaurangen vuxit sig starkare och kraftfullare efter senaste tidens nedstängningar, skriver guiden.

Kong Hans Kælder, en atmosfärisk källarrestaurang i Köpenhamn, uppgraderas från en till två Michelinstjärnor. 

Annons

I Finland tilldelas en stjärna för Finnjävel Salonki i Helsingfors. Danmark har fyra nya Michelinstjärnor: The Samuel i Köpenhamn (drivs av samma ägare som den numera stängda stjärnrestaurangen Clou), Substans i Århus, LYST i Vejle och Syttende i Sønderborg.

Nomas kökschef, René Redzepi, mottog Michelin Mentor Chef Award, som ett erkännande för det stora inflytande han har haft på de många kockar som har passerat hans kök. 

Christoffer Sørensen, kökschef på Stud!o The Standard, i Köpenhamn belönades med Michelin Young Chef Award, sponsrat av Danske Bank. 

Annons

Henrik Dahl Jahnsen, vindirektör och ansvarig Sommelier i Speilsalen, som ligger på Britannia Hotel i Trondheim, fick Michelin Sommelier Award, sponsrat av Barbera d’Asti, för hans moderna inställning till vinparning. 

Nio restauranger uppmärksammas med en grön stjärna för sina hållbara meriter, vilket resulterar i totalt 34 restauranger i Norden. De nytillkomna restaurangerna är: ÄNG i Tvååker, Grön i Helsingfors, Maaemo i Oslo, Domestic i Aarhus, Henne Kirkeby Kro i Henne, LYST i Vejle och Ark, Brace och Tèrra i Köpenhamn.

Sju Bib Gourmand-utmärkelser delas ut för god kvalitet och prisvärd mat. I Sverige mottogs dessa utmärkelser av Babette i Stockholm och Mineral i Malmö. I Danmark av axn i Århus samt Møntergade, Silberbauers Bistro och Norrlyst i Köpenhamn och i Norge FAGN-Bistro i Trondheim.

Med dessa nya stjärnor och uppgraderingar 2021 uppgår det totala antalet stjärnrestauranger i Norden till 65, inklusive 49 restauranger med en stjärna, tolv med två stjärnor och fyra restauranger med tre stjärnor.

Nordiska Michelinguiden 2021 

Sverige

14 restauranger med en stjärna (varav fyra är nya)

Fyra restauranger med två stjärnor

En restaurang med tre stjärnor

Danmark: 

18 restauranger med en stjärna (varav fyra är nya)

Sju restauranger med två stjärnor (varav en är ny)

Två restauranger med tre stjärnor (varav en är ny)

Norge

Nio restauranger med en stjärna

En restaurang med två stjärnor

En restaurang med tre stjärnor (varav en är ny)

Finland

Sju restauranger med en stjärna (varav 1 är ny)

Island

En restaurang med en stjärna

Annons