Helg Helg

Pocherat vaktelägg med chilisalt och körvel

Taggar i artikeln

Finrummet
FinrummetFinrummet
Vaktelägg. Foto:Lisa Lonner
Publicerad

Vaktelägg upplevs som en exklusiv delikatess men är även en fin råvara packad med antioxidanter. 

Vaktelägg är en råvara som upplevs som exklusiv. De är så otroligt vackra med sitt fläckiga skal och blåa insida. Allt fler svenska bönder har vaktlar och de är fina som struttar runt utomhus, det vill säga gödslar. Ägget är packat med antioxidanter och väldigt nyttigt.

Skalen är sköra och det är viktigt att göra rätt.

Jag brukar äta dem pocherade – godast – men det går också bra att koka hela och halvera, vilket är vackrast för då ser du den turkosa insidan när du äter.

Annons

Ett tips är att pochera och sedan använda skalen som saltskål bredvid. När vi drev Bondens marknad i Vaxholm kom alltid trevlige Thomas från Tjärdalen fågel och sålde sina vackra små ägg.

Veckans recept: Pocherat vaktelägg med chilisalt och körvel

  • 4 vaktelägg
  • Majonäs
  • Torkade chiliflakes
  • Körvel
  • Flingsalt

Gör så här:

  • Koka upp en kastrull med cirka 4 dl vatten och några matskedar vitvinsvinäger
  • Peta lite ned vass liten kniv och skär ett snitt medan du försiktigt håller ägget, runt om och mitt över
  • Veva runt vattnet så att det går runt som en våg runt kasturllen. Häll i vakteläggen med skal i det kokande vattnet – pochera mycket kort stund, kanske 15 sekunder och fortsätt försiktigt veva
  • Plocka upp med sil
  • Skölj gärna ur äggskalen med kallt vatten, ställ dem i flingsalt på ett litet fat vid varje portion och fyll dem med flingsalt.
  • Garnera med körvel.

Annons