Andrea Enria Foto: Andrzej Barabasz, Wikipedia
Morgonsvepet

ECB-topp kritisk till skapandet av internationella bankjättar

Uttalandet från ECB-topp kan skapa konflikt med den tyska bankfusionen, Swedbank presenterar slutsatserna från den externa utredningen och ATP stöttar Danske Banks ledning. Det är några av rubrikerna i morgonens nyhetssvep.

Uppdaterad 2019-03-19
Publicerad 2019-03-19

ECB-topp kritisk till nationella och internationella bankjättar
Anderas Enria, nytillträdd ordförande för Europeiska centralbankens tillsynsnämnd, kritiserar idén om att skapa nationella eller europeiska bankjättar som ska konkurrera med globala aktörer, vilket kan skapa konflikt mellan ECB och den eventuellt kommande sammanslagningen mellan Tysklands största banker, Deutsche Bank och Commerzbank, enligt Financial Times. Uttalandet är hans första som ordförande för tillsynsmyndigheten. Han avböjer dock att specifikt kommentera fusionen mellan Tysklands banker.

Swedbank presenterar slutsatserna av den externa utredningen
På fredag morgon ska Swedbank presentera slutsatserna av den externa utredningen av Forensic Risk Alliance (FRA), enligt ett pressmeddelande. Swedbanks styrelseordförande Lars Idermark och Swedbanks vd Birgitte Bonnesen kommer att närvara i samband med presentationen.
Efter att Uppdrag Gransknings program sänts anlitades först EY som extern utredare. Efter en del kritik bytte Swedbank utredare till Forensic Risk Alliance efter mindre än en vecka.

ATP stöttar Danske Banks ledning
Under måndagens årsstämma  i Danske Bank stöttade Danmarks pensionsfond ATP, som äger knappt 2 procent av Danske Bank, bankens nya ledning med ordförande Karsten Dybvad, enligt Finanswatch. Samtidigt noterade pensionsbolaget att det hoppas att  utredningen mot Danske Bank snart är över. Däremot kommer pensionsfonden inte stötta den belgiska konsultfirman Deminors talan om att genomföra en fristående utredning om bankens penningtvättsinblandning. Deminor, ett bolag som representerar institutionella investerare i rättsliga processer mot börsbolag, aviserade planen i början på februari i ett öppet brev till aktieägarna om att saken skulle lyftas på stämman. Under stämman föreslog valberedningen att totalt tre nya ledamöter, inklusive Oslobörsens vd Bente Avnung Landsnes, ska ta plats i Danske Banks styrelse. Danske bank ”arbetar intensivt” med att finna en ersättare på vd-posten efter Thomas Borgen, enligt Bloomberg som talat med ordförande Karsten Dybvad. Bankens styrelse har gått med på att inte få sina bonusutbetalningar för 2018 efter penningtvättsskandalen.

30 000 jobb i farozonen efter tyska bankfusionen 
Fackföreningen Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft fruktar att upp till 30 000 anställda kan förlora sina arbeten om bankgiganterna Deutsche Bank och Commerzbank slås samman. Bekräftelsen om fusionsamtal mellan bankerna kom i helgen. Meddelandet togs glatt emot av investerarna vilka såg till att aktiekurserna steg högt, 4,6 och 6,8 procent, under måndagen. Men det var alltså inte ljuv musik för alla.
"20 000 jobb eller ännu fler kan gå upp i rök,” sade Frank Bsirske, ordförande för fackföreningen som är starkt kritisk till sammanslagningen, till Reuters.

Skanska renoverar skola i Finland - ordervärde 320 miljoner
Skanska har tecknat avtal med Lahtis Stad för att renovera och bygga ut den kommunala skolan Kivimaa i Lahtis, Finland. Kontraktet är värt 31 miljoner euro, motsvarande cirka 320 miljoner kronor, vilket ska inkluderas i orderingången för Norden för det första kvartalet 2019, skriver Skanska i ett pressmeddelande.
Totalt kommer skolan att få en yta på cirka 12 700 kvadratmeter och med plats för omkring 900 elever.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in