Foto: Nasdaq.
Börs

"Stort nog att klara konkurrensen"

Nya vd:n övertygad om att Nasdaq står starkt i förhållande till sina konkurrenter.

Uppdaterad 2016-03-07
Publicerad 2016-03-07

Lauri Rosendahl har utsetts till ny vd för Nasdaq Nordic och Nasdaq Stockholm och efterträder Magnus Billing som lämnar för att bli vd för Alecta. Lauri Rosendahl tillträder tjänsterna den 10 mars 2016. Han lämnar sin nuvarande befattning som vd för Nasdaq Helsingfors och flyttar till Stockholm från Helsingfors. Lauri Rosendahl har mångårig erfarenhet från finansmarknaden och arbetat på Nasdaq sedan 2009 som Senior Vice President och vd för Helsingforsbörsen. Han har de senaste sju åren ansvarat för bland annat clearing och aktie- och derivathandel.

Vad blir den största förändringen med ditt nya jobb?

— Den största skillnaden är att Stockholmsbörsen är en mycket större marknad än Helsingforsbörsen och mer utmanande. Stockholmsbörsen har en större variation av stora och små investerare samt stora och små bolag, säger Lauri Rosendahl till Realtid.se.

Du har varit en av initiativtagarna till Nasdaqs hållbarhetsarbete. Vad planerar ni att göra härnäst?

— Nasdaqs nordiska och baltiska börser har nu gemensamt åtagit sig att utarbeta ett förslag hur de listade bolagens ESG rapportering bör se ut. I Finland har vi kommit längst när det gäller hållbarhetsarbete och har även vunnit priser.

Hur ser Nasdaq ut om fem år?

—  Vi ska fortsätta att göra det vi är bra på. Nu har även Bryssel insett vikten av börsintroduktioner bland annat inom förslaget om kapitalmarknadsunion. Genom Nasdaqs nordiska börser får bolag in nytt kapital och på så sätt skapas nya jobb och ekonomisk tillväxt. Noteringarna på våra börser fungerar smidigt redan idag men det kan alltid vidareutvecklas, säger han.

På frågan hur Nasdaq påverkas om sammanslagningen av London- och Frankfurtbörserna blir av betonar Lauri Rosendahl att det inte är klart ännu och bara spekulationer.

— Nasdaq är med sina sju börser stort nog för att klara av konkurrensen oavsett om andra aktörer fusioneras eller inte. Vi vill fortsätta att utvecklas mer dynamiskt i Europa och är redan på god väg. Den svenska marknaden är ett bra föredöme, säger Lauri Rosendahl.

 

Platsannonser

Logga in