Johanna Kull, sparekonom på Avanza.
Bank

Sparekonomen: Gardell ska kapa kostnader

Cevian kommer inte vara en tyst och passiv ägare av Nordea utan har kostnadsbesparingar på sin radar. Det menar Avanzas sparekonom Johanna Kull som även rekommenderar att sparare inte blint tar rygg på Gardell.

Uppdaterad 2018-12-21
Publicerad 2018-12-21

Under fredagsmorgonen kom beskedet från Christer Gardells Cevian Capital och från Nordea att aktivistfonden har köpt aktier i Nordea. Köpet motsvarar en aktiepost om 2,3 procent, cirka 7 miljarder kronor, vilket gör Christer Gardell till den fjärde eller femte största ägaren. 

Var det väntat?

– Det har ju ryktats om Gardells intresse för Nordea nu under en tid så det var ingen skräll direkt, säger Avanzas sparekonom Johanna Kull.

Den 12 november skrev DI, baserat på uppgifter från källor, att Cevian Capital under senare tid djupanalyserat Nordea inför en större investering i banken. 

Hur påverkar köpet banken?

– Cevian är ju aktiva ägare som sannolikt investerar i Nordea för att de ser möjligheter till effektiviseringar och möjliga kostnadsbesparingar. De kommer sannolikt inte att vara en tyst och passiv ägare utan kommer fortsätta jaga kostnader och se hur Nordea kan effektiviseras. Nordea är som en ganska stor ångvält så det är inte man omstrukturerar i en handvändning. Det kommer säkerligen att märkas av. Det ska bli spännande att följa utvecklingen. Jag tror att just kostnader och hur man kan skära ned på detta är på deras radar.

Bör sparare ta rygg på Gardell?

– Det är ingen självklarhet att det direkt kommer att lyfta Nordeas ganska pressade aktiekurs. Vi har ett oroligt börsläge just nu och Nordea och andra storbanker står inför många utmaningar. Man måste också fundera över vilket tidsperspektiv man har. Att blint ta rygg på framgångsrika investerare kan vara svajigt eftersom man kan ha helt olika tidshorisont på sin investering.

Hur påverkar detta de andra bankerna?

– Det återstår att se. I det korta perspektivet kommer det inte att påverka alls. Men sedan får man se vad detta intåg i ägarlistorna innebär för Nordea.

Platsannonser