Annons

Annons

Johanna Kull

"Det är inget självändamål att människor ska flytta sina pensionspengar kors och tvärs.  Men en pensionsförsäkring måste, precis som alla andra produkter, leva på egna meriter." Det skriver Avanzas sparekonom Johanna Kull som nu förutspår goda möjligheter för en förändring av flytträtten.

 

 

Fredagens panel svarar på ett välläst debattinlägg till försvar för strukturerade produkter. Enligt panelen har kritiken varit rättvis – produkterna är för komplicerade och ställer för höga krav på köparna.

EQT-noteringen kommer väcka stort intresse hos privatspararna. ”Jag tror att intresset av att komplettera med ett riskkapitalbolag kan bli högt”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

De flesta svenska hedgefonder har inte glatt sina investerare. Catella Nordic Long/Short backade 14 procent 2018. Och av Brummer & Partners elva hedgefonder klarade bara tre positivt resultat. Det visar Realtids genomgång.

– Allt fler tror nu att vi har ett minusår framför oss, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza om sparindikatorn för fjärde kvartalet 2018.

I Realtids nyårspanel är det många som gillar Riksbankens räntehöjning. Det tycker både Johanna Kull på Avanza och Eirik Winter på BNP Paribas. Det är också tydligt att riskkapitalbolagen har mycket pengar för förvärv och fusioner, vilket inte minst svaret från Klas Tikkanen på Nordic Capital visar.

Cevian kommer inte vara en tyst och passiv ägare av Nordea utan har kostnadsbesparingar på sin radar. Det menar Avanzas sparekonom Johanna Kull som även rekommenderar att sparare inte blint tar rygg på Gardell.

De mörka molnen tornar upp sig i veckans fredagspanel. Alla är överens om att sämre tider är på väg, vilket självklart påverkar aktiemarknaden. När det gäller bitcoin går åsikterna däremot isär. Aktiespararnas analytiker tror på en vändning.

Avanzas sparekonom Claes Hemberg har inte haft semester på 14 år och ska nu ta tjänstledigt. Inhoppare blir 28-åriga Johanna Kull som gjort raketkarriär.