Annons

Annons

Christer Gardell

Christer Gardell anser att Nordea har legat steget före sina nordiska konkurrenter när det gäller att stärka arbetet mot penningtvätt. EBM utreder misstänkt insiderbrott i rederibolag och Danske bank lanserar sparrobot. Det är en del av innehållet i onsdagens morgonsvep.

Nordeas ordförande Björn Wahlroos vill att Christer Gardell och hans aktivistfond Cevian ökar sitt innehav i Nordea.

”Wahlroos har misslyckats totalt” och ”mycket snack men liten verkstad” - det är några av kommentarerna efter nyheten om att Björn Wahlroos lämnar uppdraget som styrelseordförande för Nordea.

Både Handelsbanken och Nordea rapporterade under onsdagen för fjärde kvartalet 2018. Reaktionerna på rapporterna är måttfulla. Mest kritisk är Nordeas storägare, Cevians grundare Christer Gardell.

Nordeas valberedning godkände vid sitt möte på torsdagen Cevian Capitals begäran om en plats i valberedningen och utsett Christer Gardell som ytterligare ledamot i valberedningen.

Kostnadsnedskärningar är att vänta efter Cevians intåg i Nordea. Men utmaningarna är i sanning många och svåra – regelefterlevnad, allmänhetens förtroende och hela banksektorns lösamhet, skriver Realtids Per Lindvall i en kommentar till morgonens nyhet.

Cevian kommer inte vara en tyst och passiv ägare av Nordea utan har kostnadsbesparingar på sin radar. Det menar Avanzas sparekonom Johanna Kull som även rekommenderar att sparare inte blint tar rygg på Gardell.

Alla som har skalat en lök vet att den inte har någon kärna. ABB plockar nu bort sin största lökring, Power Grids. Frågan är om resten av ABB-löken någonsin kommer att blomma och om det inte hade varit bättre att knoppa av världsledaren Power Grids och plantera den i egen kruka, skriver Realtids Per Lindvall.

Hedgefonden Cevian Capitals rådgivningsbolag delade ut 9,7 miljoner kronor under 2017 samtidigt gick det sämre för Christer Gardells privata förvaltningsbolag medan Solsidans Bryggeri går något bättre.

Sidor