Morgonsvepet

Skrala polisresurser sinkar utredningar av penningtvätt

Bankerna ökar resurserna för att komma tillrätta med pennintvätt, men polisen gör för lite. EQT till Stockholmsbörsen i november och Fiat Chrysler och Renault ger inte upp fusionen. Det är lite av innehållet i måndagmorgonens nyhetssvep.

Uppdaterad 2019-06-10
Publicerad 2019-06-10

Nordea: Polisen bromskloss för penningtvättsbrott.
Sedan 2015 har Nordea trappat upp ordentlig i insatser för att komma åt penningtvätt. Från 400 anställda till 1 500 som arbetar med att hitta penningtvätt, finansiering av terrorism och annan ekonomisk brottslighet, skriver Svenska Dagbladet. 
Förra året rapporterade svenska banker 14 400 misstänkta fall om penningtvätt till finanspolisen. Det är en uppgång med 18 procent jämfört med 2017 och med 150 procent jämfört med 2015. 
Finanspolisen har däremot bara ökat sin personalstyrka med sju personer från 2015, till 35 personer idag. 
Nordea säger nu till SvD det är finanspolisen som är bromsklossen för att komma vidare med alla de misstänkta brotten.

EQT till börsen i november
Riskkapitalbolaget EQT överväger att gå in på Stockholms-börsen i november eller december och att presentera noteringen i september, enligt uppgifter till Financial Times. EQT för nu samtal med bland andra Dyal Capital, Goldman Sachs Petershill-enhet.

Förnyade försök till bilfusion
Fiat Chrysler och Renault försöker att återuppliva den kollapsade fusionen mellan biljättarna, uppger flera källor för Reuters. Fiat Chrysler ordförande John Elkann ska föra samtal med Renaults ordförande Jean-Dominique Senard.
En knäckfråga är Renaults allianspartner Nissan, som vill att Renault minskar sin ägarandel i Nissan, som idag är 43,4 procent.

Bopriserna uppåt i maj
Både bostadsrätter och villor ökade med 1 procent i pris under maj, visar de senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik. Priserna är upp för tredje månaden i rad.
Malmöområdet sticker ut med prisökningar på 3 procent. 
– Vi har en bostadsbrist, brist på alternativ och brist på en fungerande bostadsmarknad och det gör att vi fortfarande har en hög efterfrågan, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, till TT.

Starbreeze säljer spelrättigheter
Krisande spelutvecklaren Starbreeze säljer rättigheterna till sitt kommande spel Psychonauts 2 till Microsoft för 124 miljoner kronor. 
– Just nu är vårt huvudsakliga fokus att säkerställa utvecklingen och förläggandet av våra egna spel, sägger Starbreeze tillförordnade vd Mikael Nermark i ett pressmeddelande.
Företaget beviljades nyligen en förlängd rekonstruktion.

Upp i Asien
Asienbörserna är uppåt på morgonen, högst i Hong Kong med 2,2 procent och minst på Kospi, Seoulbörsen, med 0,9 procent. Uppgången är bland annat en effekt av beskedet om att USA och Mexico kommit överens i migrationsfrågan och att Trump därmed inte höjer tullarna mot landet.
Kinas export slog dessutom förväntningarna i maj. Exporten stärktes 1,1 procent istället för att tappa drygt 4 procent, vilket var förväntningarna i Reuters prognosenkät, skriver Omni Ekonomi.

EU-investeringar ökar till följd av brexit
Enligt en analys från Financial Times har investeringarna i EU:s 27 medlemsländer, förutom Storbritannien, ökat med 43 procent de tre senaste åren, fram till första kvartalet 2019. Samtidigt har investeringarna i Storbritannien sjunkit 30 procent.
– Det är klart att närliggande länder börjar skörda frukterna av osäkerheten som brexit skapar, säger Christine McMillan från FT:s databastjänst Fdi Markets.

Platsannonser