Annons

Annons

Penningtvätt

SEB redovisar penningtvättsrelaterade kostnader på 205 miljoner kronor för 2019. Men frågan får inget stort utrymme i dagens bokslutsrapport.

Över 7 500 fall av penningtvätt. Ett totalt värde motsvarande 129 miljoner kronor och 228 gripna. Det är resultatet av Europols samordnade insats mot penningtvätt under hösten.

Finansmarknadsminister Per Bolund är "hjärtligt trött" på att se svenska banker bli avslöjade med uppgifter om att man inte har klarat av sitt arbete. Det säger han efter de nya uppgifterna om penningtvätt.

Finansinspektionens internrevisorer kritiserar myndigheten för bristande förmåga när det gäller att granska bankernas åtgärder mot penningtvätt.

"Varför är det inte förenat med hög affärsmässig status och konkurrenskraft för exempelvis en bank att kunna kommunicera att de gör allt för att motverka penningtvätt? Av samma skäl som att människor köper etiska fonder borde företag som aktivt motverkar penningtvätt uppmuntras." Det skriver Otto Barnekow, specialist inom regulatorisk transformation på PA Consulting.

Sidor