”Därför är defencetech framtidens industri för Sverige”

Taggar i artikeln

Gästkrönika: Stefan Granlund
Stefan Granlund, Head of Growth Danske Bank Sverige.
Publicerad
Uppdaterad

”Defencetech, ett av världens snabbast växande områden som omfattar allt från cybersäkerhet till vapenkomponenter och material, utgör en mångmiljardindustri som bygger på innovation och passar perfekt in i den svenska startupmarknaden med dess starka försvarsindustri och spjutspetskompetens inom teknik.” Det skriver Stefan Granlund, Head of Growth Danske Bank Sverige, i en gästkrönika.

Realtid.se

Rysslands invasion av Ukraina har snabbt förändrat perspektivet på försvarsindustrin. Sveriges fullvärdiga medlemskap i Nato har ökat satsningarna på försvaret och lyft fram försvarsindustrin som en viktig del av S i ESG. Inte minst FMV har kraftigt ökat beställningarna från marknaden, dels till det större traditionella aktörerna, dels till mindre bolag. Detta har lett till ökat intresse från både riskkapital och entreprenörer, vilket visar på den växande potentialen inom defencetech-industrin.

Sverige har en stark grund som framgångsrik startuphub och ett välfungerande ekosystem av innovativa bolag, finansiärer och statliga aktörer. För att accelerera och bli ledande inom defencetech krävs kapital, regelverk och samverkan med aktörer från den inre marknaden.

Sveriges Natomedlemskap medför även möjlighet till finansiering genom Natos innovationsfond (NIF) på 1 miljard euro, vilket ger svenska startups inom områden som AI, kvantteknologi, rymdteknologi och bioteknik en unik potential att växa och utvecklas. Det är nu avgörande att Sverige snabbt utvecklar en strategi för att bli världsledande inom defencetech. Vi ser att det finns ett stort antal kunniga entreprenörer som snabbt skulle kunna ställa om och intressera sig för området. Men det behövs fler.

Annons

Sveriges väg till Natomedlemskap innebär inte bara en militär allians utan öppnar även upp för omfattande teknologisk och ekonomisk utveckling inom försvarssektorn. Genom ett förnyat fokus och samarbete mellan staten, banker och riskkapital kan vi skapa de rätta förutsättningarna för svenska defencetech-bolag att blomstra och bidra till både landets säkerhet och välstånd. Kopplat till det behöver anskaffningsprocessen ytterligare förbättras och kortas ned för att tekniken som inhandlas fortsatt skall vara relevant när den väl kommer ut på förband. Nu är porten öppen, och det är dags att ta steget fullt ut in i denna nya era för svensk defencetech.

Stefan Granlund
Head of Growth, Danske Bank Sverige

Annons