FinansNyhet

Riksbanken i rävsax om räntan

Ska Riksbanken kunna snacka sig ur den räntehöjning man utfäste i oktober? Ska Riksbanken kunna snacka sig ur den räntehöjning man utfäste i oktober?
Ska Riksbanken kunna snacka sig ur den räntehöjning man utfäste i oktober?
Publicerad

Det som för bara ett par veckor sedan såg ut som en given höjning är nu betydligt mer osäkert. Oddsen för en räntehöjning från Federal Reserve ikväll eller Riksbanken i morgon har sjunkit på grund av ny statistik.

Camilla Jonsson

Senast i samband med oktobermötet var Riksbanken tydlig med att det skulle komma en höjning av reporäntan antingen i december eller i februari. Sedan dess är det mycket som har hänt med olika tillväxtkurvor. Trots utfästelserna är det inte alls säkert att Riksbanken kan höja räntan. Ska Stefan Ingves hårdnackat streta på eller vika sig för den rävsax som det förändrade omvärldsläget har lett fram till?

– Riksbanken kan snacka sig ur en höjning i morgon och köpa sig tid fram till februari.

Blir det däremot ingen höjning i februari kommer Riksbanken att hamna i ett kommunikativt knepig läge. Det handlar om trovärdighet, säger Mattias Sundling, senior strateg på Danske Bank Markets.

Annons

Han, liksom de flesta bedömare trodde fram tills för några veckor sedan att en höjning skulle komma nu i december. Men på senare tid har statistik ramlat in som gör läget mer osäkert.

– Uteblir höjningen i morgon tror jag ändå att marknadsreaktionerna kommer att bli måttliga. Nästan som en icke-händelse, säger Mattias Sundling.

Danske Banks prognos för att det blir en höjning i morgon ligger på 70 procent.

Annons

Stockholmsbörsen öppnade onsdagen tämligen beskedligt och steg marginellt. Blickarna vänds framför allt mot kvällens räntebesked från den amerikanska centralbanken Federal Reserve. Fed. Fokus ligger på räntebanan och hur många höjningar Fed signalerar för 2019, men också på vilket tonläge Fedchefen Jerome Powell intar vid pressträffen.

Att Federal Reserve höjer räntan bedöms som mycket troligt, så marknadens huvudfokus ligger därför främst på vad de säger om räntehöjningarna under nästa år. Det lutar åt att minst en av de tre räntehöjningar som aviserats för 2019 stryks.

– Beskedet från den amerikanska centralbanken i kväll kommer att påverka mer än Riksbankens besked i morgon. Inte minst i vår omvärld, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Annons

– Och blir det ingen höjning heller i februari, så är jag lugn med att Stefan Ingves kommer att rättfärdiga det med att det som sades i oktober var en prognos och inte ett löfte.

SBAB.s prognos för att Riksbanken kommer med ett besked i morgon om en höjning av reporäntan ligger på 40 procent.

Annons