Finans Nyhet

”På Caymanöarna blandas alla pengar och vips så blir de vita”

Taggar i artikeln

AP-fonder Swedbank
Birgitta Forsberg. Foto: Micke Lundström
Publicerad

Birgitta Forsberg, ekonomijournalist och författare, har skrivit boken ”Swedbank – penningtvätten och lögnerna”, som kom ut i går. Penningtvättsproblematiken är långt ifrån över, enligt henne.

Anders Frick

Läs ett utdrag ur boken här>>

Hur känns det nu?
– Det var jättejobbigt att skriva den här boken. Nu ska jag ägna mig åt jobbet, skriva romaner och vila upp mig.

Vad har varit svårast i arbetet?
– Det var när min dator kraschade två veckor före deadline. Som tur var hade jag mailat boken till mig själv, men delar av researchen försvann och under två veckor på segelbåten fick jag bland annat ägna mig med att försöka återskapa källförteckningen.

Annons

Hur stor är egentligen skandalen med Swedbanks penningtvätt i Baltikum?
– Det kan vara världens största penningtvättshärva. Jag har räknat och uppskattningsvis kan banken ha haft 3000 miljarder kronor i misstänkta transaktioner. Det kan jämföras med Danske Bank i Estland där utländska kunder slussade 1900 miljarder kronor in och ut ur banken, varav de flesta var misstänkta. Men från 2017 slängde Swedbank ut sina problemkunder i rasande fart.

Är penningtvättsproblematiken över nu?
– Nej, tvärtom. Det pågår otroligt mycket penningtvätt i världen och ett stort problem är exempelvis Caymanöarna dit både svarta och vita pengar skickas. Enbart svenska AP-fonderna har 45 miljarder kronor där. På Caymanöarna blandas alla pengar och vips så blir de vita. Man kan ju också fråga sig hur lyxkonsumtionen i Sverige och fastighetsmarknaden i centrala Stockholm överlever och enligt en person jag citerar i boken kan svaret vara att det finns en del tvättade pengar i omlopp där. FN har räknat ut att penningtvätt utgör mellan 2 och 5 procent av världens BNP, så detta är inte slutet. Det ser deprimerande ut.

Annons