Morgonsvepet

”Omöjligt ge ut obligationslån”

Morgonsvepet onsdag: Det är i praktiken tvärstopp för företagsobligationer, AMF ser köpläge och amorteringsfria bolån från Skandia.

Uppdaterad 2020-03-18
Publicerad 2020-03-18

Tvärstopp för obligationslån
Räntorna för företagsobligationer har rakat i höjden så mycket att det i praktiken inte är möjligt för företag att ge ut nya obligationer.
Svenska Dagbladet skriver att ränteskillnaden för kreditvärdiga bolag, så kallad investment grade, jämfört med statlig upplåning, har stigit med 0,45 proentenheter till 1,2 procentenheter. Det för index med femåriga företagsobligationer. För mindre kreditvärdiga bolag – non investment grade – har ränteskillnaden stigit till 6 procentenheter, från tidigare 2 procentenheter. 
Jonas ÖSterlund, chef för distribution av högavkastande obligationer på SEB, säger till SvD att prisökningen gör att det idag i princip är omöjligt att ge ut nya obligationslån.

AMF ser köplägen
Pensionsjätten AMF har inte gjort några förändringar i sina svenska aktieinnehav. Tomas Flodén, chef för pensionsbolagets kapitalförvaltning, säger till Dagens Industri, DI, att man arbetar långsiktigt. AMF har däremot arbetat aktivt med utländska aktier, räntor och valutor. AMF har möjlighet att gå in att köpa tillgångar som man uppfattar som felvärderade och det kommer man också att göra i det här läget enligt Tomas Flodén.

Oroliga börser
Shanghais kompositindex är på morgonen upp knappt 1 procent och Shenzhen över 1 procent. Japanska Nikkei är upp 1,6 procent. 
Brentoljan backar 1,1 procent och WTI-oljan med 1,3 procent.
De ledande börserna i New York gick starkt på tisdagen efter krisågärder från Federal Reserve. Dow Jones-terminen är på morgonen ned 3,9 procent, S&P ned 3,7 procent och Nasdaq-terminen ned med över 4,4 procent.

Skandia erbjuder amorteringsfria bolån
Bolånekunder hos Skandia som blir arbetslösa eller på annat sätt drabbas av inkomstbortfall i samband med coronakrisen kan ansöka om amorteringsfrihet under sex månader meddelar bolaget.

Norwegian efterlyser norskt stöd
Efter att de svenska och danska staterna lovat miljardstöd åt SAS ser det något ljusare ut för flygbolaget igen. 
– Det här gör det mycket enklare för Norwegians största konkurrent att ta sig igenom krisen, säger Norwegians koncernchef Jacob Schram i en kommentar.
Han vill nu att den norska staten går in med liknande stöd.

Global recession väntar enligt investmentbanker
Både Goldaman Sachs och Morgan Stanley varnar för att världsekonomin kan stå inför en värre nedgång än den som inträffade 2001, däremot mildare än vid finanskrisen, skriver Bloomberg.

SBAB drar tillbaka utdelning
Det blir inte en utdelning på 715 miljoner kronor till ägaren staten från SBAB. Med bakgrund av coronakrisern stryper man nu utdelningen.

Flygförbud till Sverige från torsdag
Regeringen har beslutat om ett tillfälligt reseförbud till Sverige från och med torsdag med anledning av coronaviruset. Det meddelade inrikesminister Mikael Damberg vid en prressträff. Tidigare har EU:s stats- och regeringschefer enats om ett inreseförbud för unionen.

Biden ser ut att vinna allt
Joe Biden vann stort demokraternas primärval i Florida och Illinois i natt. Undersökningar pekar på att han även kommer att vinna nattens tredje primärval i Arizona. Vad gäller resterande primärval uppskattar CNN det som matematiskt omöjligt att Bernie Sanders skulle lyckas vinna.

SSM gör företrädesemission på 157 miljoner kronor
Fastighetsbolaget SSM har fått sin tidigare annonserade företrädesemission godkänd av Finansinspektionen. Beloppet är fastställt till 157,0 miljoner kronor.

 

Platsannonser