Finans Nyhet

Nordiska banker skissar på gemensam betalstruktur

Publicerad

Storbanker utreder en gemensam nordisk infrastruktur för betalningar. Norden kan därmed bli första betalområde för transnationella transaktioner i världen. ”Vi vill bygga en gemensam ’räls’ som ska hantera alla nordiska valutor plus euro”, säger Viveka Hirdman Ryrberg, kommunikationsdirektör på SEB, till Realtid.

Viveka Hirdman
Ryrberg.
Foto: SEB

Initiativtagare till projektet är Danske Bank, DNB, Handelsbanken, Nordea, OP Financial Group, SEB och  Swedbank. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Vi ska undersöka om det går att göra det här tillsammans. Kronbetalning görs först i kronor i dag men om betalningen sedan ska göras i Finland ska den genomgå en ”clearing”. Vi vill bygga en gemensam räls för betalningar som ska hantera alla tre nordiska valutor plus euro. Med en gemensam infrastruktur blir det enklare, snabbare och billigare för kunder för att vi slipper investera i flera parallella strukturer i flera olika länder, säger Viveka Hirdman Ryrberg, kommunikationsdirektör på SEB, till Realtid.se.

Annons

Det skulle också öka konkurrensen mellan nordiska betalleverantörer och stärka bankenas innovationsförmåga, enligt initiativtagarna.

”De nuvarande betalningsmarknaderna i Norden är väldigt olika utformade, trots nära band mellan länderna. En harmonisering av de nationella infrastrukturerna och de tjänster som erbjuds skulle underlätta för gränsöverskridande betalningar och främja handel mellan de nordiska länderna och därmed stimulera tillväxt och sysselsättning”, skriver bankerna.

Vad tittar ni på för tekniska lösningar?

Annons

– Än så länge är det på ritbordet. Samtidigt pågår det i Sverige ett arbete som bara är kronrelaterat tillsammans med Bankföreningen och svenska banker för gemensam betalningsinfrastruktur [inom Sverige] och det arbetet kommer att behövas synkas med det här projektet. Även i Norge finns ett liknande projekt för norska kronan, säger Viveka Hirdman Ryrberg.

När kan en gemensam betalinfrastruktur bli verklighet tror du?

– Vi inleder nu en förstudie så det är svårt att säga i dag hur långt fram i tiden det kan bli verklighet.

Annons

– Vi kommer återkomma löpande till vad de här samtalen kommer att leda till, tillägger Josefine Uppling presschef på Swedbank, som i övrigt hänvisar till pressmeddelandet.

Nordea har avböjt att kommentera och hänvisar också till informationen i pressmeddelandet. Vi har även sökt Handelsbanken.

Annons