Bank

Nordiska banker i samarbete om nytt betalsystem

UPPDATERAD Flera nordiska banker samarbetar sedan förra året om en ny infrastruktur för realtidsbetalningar. Men det återstår en del tillstånd och verksamheten väntas starta i slutet av 2020 i Sverige, Norge och Finland, säger projektets vd Lars Sjögren till Realtid. 

Uppdaterad 2019-05-07
Publicerad 2019-05-07

Bakom betalinfrastrutkruen “P27”, vars namn kommer från 27 miljoner invånare i Sverige, Norge, Danmark och Finland, står idag SEB, Handelsbanken, Nordea, Swedbank, OP och Danske Bank. Från början var även DNB med, men den norska banken har valt att hoppa av projektet. Det innebär att Norge initialt inte kommer att omfattas, säger Lars Sjögren.  

-Vi har en hel del tillståndsfrågor kvar innan vi kan gå live, säger Sjögren. 

I dagsläget arbetar cirka 100 personer med att planera för den nya infrastrukturen. Men för att P27 ska kunna sjösättas måste projektet få godkännande från kommissionen i Bryssel och svenska Finansinspektionen. 

– Min bedömning är att det kommer gå vägen. Vi talar om en investering på över 500 miljoner kronor i strukturen och vi planerar för att den första transaktionen kommer göras i systemet innan 2020 är över, sade Lars Sjögren, vd för P27 tidigare till Dagens Industri. 

Swish i Sverige, Mobilpay i Danmark och i Finland och Norge finns ytterligare två tjänster. Plattformarna baseras på olika clearingsystem och kan varken hantera grannländernas valutor eller kommunicera med varandra.

– En gemensam plattform öppnar för att du som privatperson ska kunna ta färjan till Helsingfors och handla med Swish och även för att de nordiska företagen ska kunna göra realtidsbetalningar mellan sig.

Har P27 någon inverkan på Swish?

-Bara positivt. Ett av de stora problemen med  mobilbetalningslösningarna idag är att de är inhemska. Vi bygger en plattform som gör att det blir mycket enklare för Swish, Mobile Pay och de andra att skapa en interoperabilitet mellan länderna. Vi är inte någon Swish-utmanare, säger han till Realtid.  

Platsannonser