Krönika

Svenskan som tog sig till toppen på Goldman Sachs

Vägen till toppen på Goldman Sachs, veckans hetaste nyheter och kampen mellan affärsjuristernas två toppbyråer. Det handlar chefredaktör Johan Såthes krönika om.

Johan Såthe
Publicerad 2018-11-24

Goldman Sachs är utan tvekan världens mest mytomspunna arbetsplats inom finansbranschen. 

Det är dit branschens skarpaste hjärnor söker sig, många är kallade men få är utvalda. Om det är svårt att få ett jobb på Goldman Sachs är det är ännu svårare att bli partner, delägare på svenska. Bolaget har 35 000 anställda varav 480 personer är delägare.

Sverige har haft fem personer – rätta mig om jag har fel–  som har lyckats bli partners; Carl Palmstierna, Erland  Karlsson, Johan Levén, Martin Wiwen-Nilsson och Alessandro Dussi.

Sedan några veckor tillbaka är skaran sju personer, Magnus Hardeberg och Anna Skoglund har tillkommit.

Realtids reporter Rakel Lennartsson har lyckats landa den första intervjun i svensk media med den nyblivna delägaren Anna Skoglund. I morgondagens Karriärintervju på Realtid.se kan du lära känna henne närmare. Du kommer att möta en sympatisk och eftertänksam människa som inte alls motsvarar den tuffa klichébilden av vad som krävs för att ta sig till den innersta kretsen på Goldman Sachs. Att en ensamstående småbarnsmamma som brinner för HBTQ-frågor tar sig till toppen på Goldman Sachs tolkar jag som ett tecken på att världen är på väg åt rätt håll. Missa inte.

***

Apropå det inre livet i Londons finansbransch: Läs reportageboken ”Simma med hajar : en resa mot finansvärldens innersta” av Joris Luyendijk, journalist på Guardian, som kom på svenska för något år sedan. Boken ger en intressant och bitvis skrämmande bild av finansbranschens drivkrafter och mekanismer.

***

Kampen mellan toppbyråerna inom affärsjuridiken hårdnar. Uppstickaren Vinge är snart ikapp marknadsledaren Mannheimer Swartling.

Realtid har intervjuat de båda byråernas chefer om nuläget och framtiden.

Först ut var Vinges Maria-Pia Hope:

Mannheimer Swartling:s vd Jan Dernestam ser så här på framtiden.

På måndag morgon kan du läsa en analys av hur framtiden ser ut för de två ledande byråerna. Realtids reporter och branschexpert Rakel Lennartsson tror att två jättarna behöver konkurrensen för att kunna fortsätta utvecklas.

***

Här är några andra avslöjanden från Realtid under veckan som gått.

Refaat el Sayed stämmer advokatbyrå

Fahlander ansöker om personlig konkurs

Polisrazzia mot Systemhus

***

Realtid har ökat antalet läsare kraftigt – min blygsamhet gör att jag inte nämner några exakta siffror – på slutet. Se till att du inte missar våra avslöjanden, prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev här.

Platsannonser