Annons

Annons

Polisrazzia mot Systemhus

Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket slog i tisdags till mot Systemhus AB i Uppsala. Två personer har delgetts misstanke om grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Vd Linus Söder har avgått till följd av misstankarna.

293 personer deltog i oktober enligt Systemhus egna uppgifter i företagets nyemission om 7 miljoner kronor. I prospektet angav företaget sitt substansvärde till 197 miljoner kronor. Någon oberoende värdering gjordes inte.

Samtidigt köpte Systemhus SGE Construction i Enköping genom en riktad nyemission till säljarna. Köpeskillingen sattes till 40 miljoner kronor. SGE omsatte i fjol 115 miljoner med resultat efter finansnetto på 7 miljoner.

Vid en granskning av årsredovisningarna i Systemhus och systerbolaget Systemhus Construction Company är det svårt att hitta särskilt mycket mer substans än just SGE och några fastigheter i Norberg, där kommunen sagt nej till exploatering efter att ha granskat företagen.

Annons

Annons

I företagsgruppen kring Systemhus, som ägs av Eclipse Assets AB och EMAI Assets AB, pinglar varningsklockor i form av skuldsaldon, betalningsanmärkningar, klena balansräkningar och sena bokslut. Eclipse säger sig dock ha ett avtal om finansiering med SWZ Funds Ltd på Bermuda.

2017 omsatte Systemhus 2 303 kronor och redovisade en rörelseförlust på 90 002 kronor. På företagets hemsida presenteras i gengäld optimistiska kalkyler (därtill felräknade) över framtida vinster: 2019 ska bolaget göra en bruttovinst på 25 miljoner vid en omsättning på 50 miljoner kronor.

Förutom luftiga visioner och spektakulära reklamklipp på Youtube har företaget det senaste året mest sålt Attefallshus i samarbete med ett snickeri i Heby. Samt letat nedgångna industrilokaler som enligt företagets hemsida ska bli serverhallar för utvinning av kryptovalutor.

Systemhus har under de senaste månadernas emissionsperiod kommunicerat planer på en fabrik för Attefallshus i Lettland samt en introduktion på Londonbörsen redan efter nyår.

Men i tisdags gjorde Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket i en samordnad aktion husrannsakan på företaget och hos flera nyckelpersoner.

– Jag kan bekräfta att två personer är delgivna misstanke om grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott, säger åklagare Jens Carlström till Realtid. Ingen är frihetsberövad, men i övrigt har jag inga ytterligare kommentarer.

Till följd av ingripandet meddelade Systemhus vd Linus Söder i går att han lämnar uppdraget. Tillförordnad vd blir Joakim Eriksson, projektsamordnare på SGE Construction. Styrelseordförande Peter Lilliehöök säger sig i ett pressmeddelande från företaget i transparensens namn välkomna myndigheternas genomlysning.

Leif Holmkvist

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons