Krönika

Mediedramaturgin kan fälla Bonnesen

Kommer mediedramaturgin att kräva att Swedbanks vd får sparken? Det tror Realtids chefredaktör Johan Såthe.

Johan Såthe
Publicerad 2019-03-02

Veckans stora snackis i finansbranschen är naturligtvis Swedbanks misstänkta penningtvätt i Estland.

Det har den senaste tiden kommit fram många besvärande uppgifter för Swedbank. Uppdrag Granskning undersökning visar hur ett 50-tal kunder i Swedbank har kunnat slussa uppemot 40 miljarder kronor genom mindre bolag eller personer som agerar som ”målvakter”.

Swedbank har efter tryck från större ägare och medierna tillsatt egen oberoende utredning som konsultjätten EY skulle göra.

Det dröjde dock inte länge förrän Swedbank ändrade sig – EY skulle inte sköta granskningen. Det blev istället Forensic Risk Alliance (FRA) som fick uppdraget, vad de kommer fram till återstår att se.

Vi  byter utredare för att säkerställa att kommande resultat i utredningen inte kan ifrågasättas, sa kommunikationschefen Gabriel Francke Rodau till Realtid.

Läs mer här>>


Realtid försökte naturligtvis få reda på mer om hur EY ställer sig till att först få uppdraget att granska Swedbank och kort tid därefter få sparken från samma uppdrag. Vi skulle också gärna vilja höra hur EY tänkte när de tackade ja till uppdraget – trots att EY är Danske Banks revisionsbyrå och på så sätt redan är indragen penningtvättskandalen.

Det enda svar vi fick var att ”EY varken kan eller vill kommentera enskilda kunduppdrag”. Läs mer här>>


Självklart förstår vi att det här inte är en enkel fråga att hantera. Men att vägra kommunicera på annat sätt än genom att upprepa samma mening om och om igen känns inte modernt.

Reaktionen på aktiemarknaden har varit brutal, marknaden har handlat ner värdet på storbanken Swedbank med 20 procent på kort tid.

Nu spekulerar många i att Swedbanks vd Birgitte Bonnesen kommer att få sparken. Att sparka henne kostar 23 miljoner kronor, vilket kortsiktigt skulle ge den ansatta banken och dess styrelse lite andrum. Kanske känns summan till och med billig? Genom att sparka vd:n kan det ju se ut som om styrelsen är mindre ansvarig för den misstänkta penningtvätten.

Som så ofta händer när ett mediedrev tar fart – jag lägger nu ingen värdering i skuldfrågan – handlar mycket om hur Swedbank och dess högsta ledning har hanterat att bli granskade.

Och krishanteringen har varit mycket valhänt och tveksam. En idé hade till exempel varit att berätta för sina egna kunder om läget.

Läs pr-konsulten Charlie Stjernbergs kommentarer om den svaga krishanteringen här>>

Men räcker det för att fälla Birgitte Bonnesen? Har hon och Swedbanks ledning släppt igenom penningtvätt i Baltikum? Behöver medielogiken – rätt eller fel –  en syndabock för att kunna gå vidare?

Jag tror det.

***

Enligt ett inlägg Linkedin från Carnegies Henrik von Sydow har finansbranschen ätit lunch i Timmerstugan i Åre den gångna veckan. Stämmer säkert, Sturehof var i vanlig ordning sportlovs-tomt.

***

I veckan kom boken ”Ledarskap med bondförnuft” (Ekerlids förlag). Realtid publicerade ett utdrag med Pernilla Lundqvist, ekonomie doktor, partner och redovisningsspecialist på EY.

Läs utdraget här>>

Läs min intervju med Pernilla Lundqvist här>>

***

En av de mest sålda fonderna på Avanza är Robur Ny Teknik. Och en av de mest köpta är Core Ny Teknik, förvaltarna Carl Armfelt och Erik Springchorns nya fond. Duons varumärke hos sparande ”millennials” är verkligen urstarkt.

Läs mer här >>

Mest läst den här veckan är en ”blänkare” om Goldman Sachs nya kontor i Stockholm. Läs mer här>>

***

Missa inte Göran Linds intressanta reportage om fondbolaget Prior Nilsson med ett par riktiga aktienördar som grundare.

En nyhet i reportaget: Duon planerar att starta en småbolagsfond. Läs mer här >>

Jag intervjuade min företrädare Per Agerman (chefredaktör på Realtid 2011-2016) som varit researcher för Uppdrag Gransknings program om Swedbank. Läs mer här>>

Mycket intressant snack med hedgefonds-veteranen (bland annat Lynx) Martin Sandquist i Börspodden. Han är inte direkt optimistisk inför framtiden. Lyssna här >>

I söndagens karriärintervju möter du Nordnets nya sparekonom Frida Bratt. Missa inte.

 

Trevlig helg!

 

Platsannonser